O kapku lepší Prosecco: Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG

Prosecco je nejoblíbenějším šumivým vínem světa. Ročně ho vinařství z Benátska uvedou na světový trh více než 600 milionů lahví. Stejně jako u jiných vín i v případě Prosecca platí, že pokud hledáte kvalitu, je potřeba vybírat. Nejvýše na pomyslném žebříčku přitom stojí vína z malé oblasti mezi městečky Valdobbiadene a Conegliano. Zdejší Prosecca nesou označení Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG.

V Itálii byste našli málo malebnějších vinařských zón. Však byla také místní zvlněná kopcovitá krajina pokrytá zeleným kobercem vinic s odrůdou Glera zapsána v roce 2019 na seznam Světového dědictví UNESCO. Zhruba 8000 hektarů vinic je srdcem produkce Prosecca. Právě tady se začala psát historie těchto vín a entuziasmus zdejších výrobců přispěl k obrovské popularitě šumivého Prosecca.

Údolí v Conegliano Valdobbiadene připomínají svou malebností kraj, kde žijí Hobiti ze slavného Pána prstenů. Najdete tu téměř výhradně příkré terasovité vinice, které prakticky vylučují použití jakékoliv techniky. Půdu tvoří unikátní směs tvořená jílovitým vápencem, žluto-modrým slínem a pískovcem. Hrozny prochází svědomitou péčí zdejších vinařů a ti při jejich sklizni na příkrých svazích doslova nasazují své zdraví. Výroba vín mezi městečky Conegliano a Valdobiadene má dlouhou historii, v roce 1969 pak vína získala apelační status DOC vín a v roce 2009 byla dokonce povýšena na DOCG vína (Denomination of Controlled and Guaranteed Origin). Tedy vína nejvyšší kvality, u kterých je nejen garantován původ, ale u nichž probíhá každým rokem hodnocení degustační komise, která kontroluje jejich kvalitativní parametry.

Vinicím tu jasně dominuje odrůda Glera, zdejším malým viničním pozemkům se říká ciglioni. Typické jsou pro ně svislé nebo rovnoběžné řady vinných keřů, které si užívají chladného proudění od Jaderského moře a velkých rozdílů v denních a nočních teplotách. Pozvolné dozrávání přispívá k akumulaci aromatických látek a současně k zachování kyseliny. Ve vínech Valdobbiadene Superiore DOCG typicky ucítíte kombinaci květinových tónů, bílých peckovin a citrusů, vína mají svěží kyselinu a působí bohatě. Mají intenzivní perlení, které dotváří úžasně osvěžující charakter těchto vín. Každopádně intenzivnější zážitek, než který přináší základní Prosecca DOC.

K výrobě vín Prosecco Superiore DOCG používají vinaři metodu druhotného kvašení vín v uzavřeném tanku, zvanou jako Martinotti. Uvolněný oxid uhličitý zůstává zachycen ve víně a ta si zároveň zachovávají svoji čistou ovocnou aromatiku. Tuto výrobní techniku ​​zdokonalil profesor Tullio de Rosa ze zdejší vinařské školy v Coneglianu, založené už v roce 1876. Někteří místní výrobci proto tuto metodu ​​označují jako „metodu Conegliano Valdobbiadene“.

Vína Prosecco Superiore DOCG se mohou lišit podle intenzity šumivosti: Spumante (šumivá), Frizzante (jemně šumivá) a Tranquillo tichá. Podle úrovně zbytkového cukru pak na Extra Brut, Brut, Extra Dry a Dry. Pod označením Rive jsou lahvována vína z těch nejlepších vinic Conegliano Valgobbiadene. V překladu Rive znamená „strmé svahy“. V roce 2009 jich bylo identifikováno 43 a dohromady tvoří 353 hektarů vinné révy, tedy jen nějaká 4 % rozlohy. Největší raritou jsou pak vína Superiore di Cartizze DOCG. Ta pochází z prestižní 107 hektarů velké vinice, kde jsou ty nejlepší podmínky pro zrání hroznů. Vín Superiore di Cartizze DOCG se ročně nalahvuje jen něco málo přes 1,4 milionu lahví a v rámci vín Prosecco tak patří většinou k těm nejdražším.

Jedním z vysoce uznávaných rodinných vinařství, která spadají do oblasti Conegliano Valdobbiadene, je i Col Vetoraz, jehož vína najdete v nabídce eshopu Vinodoc.cz. Historie vinařství sahá až do roku 1838, kdy se tu usadila rodina Miotti a začala se věnovat pěstování révy vinné na Cartizze. V roce 1993 Alessandro, přímý potomek rodiny, spolu s Paulem de Bortoli a enologem Lorisem dall’Acqa vytvořili ambiciózní tým, který se stal základem současného vinařství Col Vetoraz. Vyzkoušejte krásně bohatá a svěží Prosecca Brut, Extra dry a královské Cartizze.