Růžové Prosecco je tady!

Jedna z největších událostí vinného světa v loňském roce? Italské ministerstvo zemědělství dalo zelenou výrobě růžového Prosecca. Výrobcům Prosecca se tak otevřela zcela nová kategorie a jednotlivá vinařství rozšiřují svůj sortiment o růžové bubliny. Výjimkou není ani Montelvini, jehož Prosecco Rosé DOC Brut najdete nyní i v naší nabídce.

Pokud chce vinař označit své víno jako růžové Prosecco DOC, musí splnit několik konkrétních podmínek. Jedinými povolenými odrůdami pro Prosecco Rosé jsou Glera a Pinot Noir, přičemž druhá jmenovaná odrůda se na víně podílí z 10-15 %. Víno musí být vyrobeno typickou metodou Martinotti / Charmat a musí podstoupit sekundární fermentaci v tlakové nádobě po dobu minimálně 60 dní. Víno může být uvedeno na trh 1. ledna po sklizni. Na láhvi najdete uvedený konkrétní ročník. Podle odhadů konsorcia výrobců Prosecca by celková produkce růžového vína mohla dosáhnout 30 milionů lahví ročně.

Jak chutná Prosecco Rosé?

Pokud máte rádi Prosecco, rozhodně si zamilujete i Prosecco Rosé. Obě kategorie se od sebe totiž stylem ani aromatickým a chuťovým projevem výrazně neliší. Růžové Prosecco přidává krémový nádech s jemnými tóny červeného ovoce na nose i v ústech. Charakter vín se samozřejmě mírně mění u jednotlivých výrobců, a také v závislosti na použité odrůdové směsi Glery a Pinotu Noir.

Vůně: žlutá jablka, broskve, smetana, bílé květiny, maliny, jahody

Chuť: hruška, zelená/žlutá/červená jablka, bílé/žluté květiny, maliny, jahody nebo ostružiny

Vyzkoušejte růžové víno Prosecco Rosé DOC Brut z velmi kvalitního vinařství Montelvini. Před otevřením víno nezapomeňte pořádně vychladit na teplotu 6-8°C.Růžové Prosecco se skvěle hodí jako aperitiv, k lehčím předkrmům, k zeleninovým salátům nebo k rybě.

 

Komentáře

  1. Pingback: Pestrý březnový balíček je tu! | Blog VinoDoc

Komentáře nejsou povoleny.