Raritní bubliny Franciacorta Elite DOCG Extra Brut

Už jste pili Franciacortu? Nejznámější italská šumivá vína dělaná tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi pochází z Lombardie, relativně malé vinařské zóny u jezera Iseo. Vína Franciacorta sice nemají tak dlouhou historii jako Champagne, zdejší výrobci ale neustále posouvají své hranice a ruku v ruce s tím i kvalitu vín. Příkladem budiž uznávané vinařství Mirabella, které jako první v Itálii představilo šumivé víno kategorie DOCG, nalahvované bez přidané síry či jiných aditiv. Vzniku vína Franciacorta Elite DOCG Extra Brut předcházela spolupráce s několika univerzitami a deset let výzkumu a testování! Výsledek nyní můžete ochutnat, víno najdete v nabídce VinoDoc.

Moderní historie vín Franciacorta začala zhruba v polovině 20. století, kdy se místní vinaři začali ve větší míře opět věnovat produkci špičkových šumivých vín, za použití tzv. tradiční šampaňské metody, tedy sekundárního kvašení v láhvi. V roce 1967 získala vína Franciacorta oficiální apelační označení DOC (nejprestižnější označení DOCG pak v roce 1995). Následovaly dekády, kdy se postupně zvyšovala kvalita místních vín, začalo přibývat výrobců a rostl objem produkce. Dnes celá zóna disponuje 2900 hektary vinic klasifikovanými pro výrobu Franciacorty. Ročně tu vinaři vyprodukují 18 milionů lahví, což není ohromující číslo oproti zhruba 300 milionům lahví šampaňského.

Proč se Franciacorta tak často přirovnává k vínům z Champagne? Kromě již zmíněné totožné metody výroby, je to i velmi podobné složení odrůd, které jsou pro výrobu obou šumivých vín používány. V případě Champagne je to hlavně Chardonnay, Pinot noir a Pinot Meunier, základem vín Franciacorta je Chardonnay, Pinot noir a Pinot Bianco. Zdaleka nejrozšířenější odrůdou na vinicích Franciacorta je Chardonnay, které pokrývá zhruba 80 % výsadby. Pinot noir tvoří kolem 15 % a pouze malá část tak zbývá na odrůdu Pinot Bianco. Ta se používá výhradně v kombinaci s dalšími odrůdami a netvoří více než 50 % výsledného cuvée. Třeba vinařství Mirabella ale Pinot bianco začíná používat stále více, vzhledem k oteplování v posledních letech. I když se Pinot Bianco sklízí dříve, zachovává si vysokou kyselost, aniž by vykazoval zelené tóny.

Vinařství Mirabella vzniklo v roce 1979. Dnes vinařství vede Teresio Schiavi, a jeho dva synové, kteří jsou také enologové. Mít ve vinařství hned tři enology, to je slušný základ:). Teresio Schiavi pracoval po studiích na univerzitě v Champagne, kde se snažil maximálně proniknout do tajů výroby nejslavnějších šumivých vín světa. Po návratu do Itálie pak založil vlastní vinařství. Název vinařství Mirabella je odvozen od jména stejnojmenné vinice. Zdejší hrozny jsou zdrojem těch nejlepších vín vinařství, včetně vína Franciacorta Elite DOCG Extra Brut.

Mirabella funguje maximálně ohleduplně vůči životnímu prostředí. Vinice jsou vedeny čistě organicky a bez použití mědi, navíc od roku 2012 pochází veškerá energie používaná ve vinařství z obnovitelných zdrojů. To je mimochodem také důvod, proč se ve vinařství používají pro fermentaci méně typické betonové nádrže. Během kvašení vín udržují přirozeně nízkou teplotu bez potřeby dodatečného externího chladicího zařízení a energie.

Vinařství také dlouhodobě snižuje množství oxidu siřičitého (SO2) ve svých vínech. Zatímco běžně je v italských šumivých vínech kolem 100 mg/l, ve vínech od Mirabelly je to jen zhruba 35 až 40 mg/l. V případě vína Franciacorta Elite DOCG Extra Brut je úroveň SO2 pouhých 6 mg/l, tedy přirozená úroveň, která vzniká při kvašení vína. A proč si tohoto vína ve vinařství tolik cení? „Jsme přesvědčeni o tom, že nízká úroveň siřičitanů je nutností, pokud chce vinař maximálně vyjádřit terroir a kvalitu svých hroznů. Čím méně siřičitanů a cukru přidáme, tím čistší a přirozenější produkt ve finále získáme,“ vysvětlil Alberto Schiavi.

Báječná šumivá vína z vinařství Mirabella můžete ochutnat zde.