Sulcis: Písek, slunce a nejlepší Carignano

Za nejlepší vína ze Sardinie někteří považují bílé Vermentino z vinic na severu ostrova. Prodeje těchto vín také letí poslední roky strmě vzhůru. Neméně zajímavá vína ovšem lahvují i vinaři na opačném konci Sardinie. Na písčitých a sluncem vyhřátých vinicích poblíž mořského pobřeží jihozápadní části ostrova vinaři pěstují modrou odrůdu Carignano. Nejlepší italské Carignano pochází právě odsud, ze Sulcis.

První révu a znalosti ohledně výroby vína pravděpodobně na jih Sardinie kdysi dávno přivezli Féničané. Dnes má Sardinie zhruba 20 000 hektarů vinic, vinařsky ji lze tedy přirovnat k České republice. Většina dnešních vinařství vznikla na Sardinii v 50. letech 20. století, kdy se na ostrově začalo podporovat pěstování révy. Výjimkou je několik velmi starých výrobců, jako vinařství Sella & Mosca, založené 1899.

Odrůda Carignano se na Sardinii dostala díky Španělům. Ti ji přivezli ze své domoviny, kde je známá jako Cariñena nebo Mazuelo. V jižní Francii je pak Carignano známé jako Carignan. V celosvětovém měřítku se bavíme o nějakých 80 000 hektarech vinic, což tuto odrůdu řadí na slušné 11. místo v žebříčku nejvíce rozšířených odrůd. Sardinie se na výsadbách podílí zhruba 1700 hektary Carignana.

Díky již zmíněným písčitým půdám na jihozápadě Sardinie nikdy révu nepostihla pohroma v podobě škůdce mšičky révokazu a zdejší vinaři tak v některých případech disponují velmi starými keři Carignana věku 50 až 100 let. Odrůda navíc velmi dobře snáší drsné a horké počasí této části ostrova, nevadí jí slané větry od moře, horké klima ani minimum srážek. Přes léto tu fouká mistrál, který přece jen podmínky trochu zmírňuje. S ohledem na zdejší klima se Carignano nejčastěji pěstuje blízko u země v podobě keříku, tzv. bush vines.

Charakter místních vín se výrazně začal zlepšovat v 80. letech, kdy lokální výrobci přistoupili k omezování výnosů a objemu produkce ve prospěch kvality. Konzultace vinařům na Sardinii poskytoval i slavný italský enolog Giacomo Tachis, známý zejména jako tvůrce některých ikonických vín Toskánska.

V roce 1977 také oficiálně vznikla apelace DOC Carignano del Sulcis. Do té kromě jihozápadní části Sardinie patří i dva malé přilehlé ostrovy San Pietro a Sant’Antioco. Celá oblast má 314 hektarů vinic a kromě Carignana na nich najdete Monicu, Cannonau, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah nebo lokální bílé odrůdy Nuragus a Nasco. Paleta odrůd používaných na Sardinii je skutečně pestrá.

Červené víno DOC Carignano del Sulcis každopádně musí odrůda Carignano tvořit minimálně z 85 %, zbylou část pak jiné modré odrůdy. Maximální výnosy jsou omezeny na 53,8 hl/ha, minimální alkohol je stanoven na 12 %. Pokud je na etiketě uvedeno slovo Riserva, znamená to, že víno zrálo minimálně dva roky. Pro kategorii vín Superiore, jsou podmínkou alkohol alespoň 13 % a dva roky zrání.

Exotická a svůdná vína

Carignano bývá v porovnání s rozšířenější sardskou odrůdou Cannonau charakterem rustikálnější, divočejší a „chlapáčtější“ pití. Dobré Carignano disponuje komplexním a hutným buketem připomínajícím červené i černé ovoce, sušené třesně, často nechybí lékořice, kořenité tóny hřebíčku, tymiánu nebo vanilky. Středně plné až plnější víno s přítomnými tříslovinami. Dobrému Carignanu svědčí, pokud víno necháte pár let poležet na láhvi. Ve víně se pak nádherně snoubí tóny zralého až sušeného ovoce s již zmíněnou kořenitostí. Ve skleničce prostě máte čistokrevnou středomořskou exotiku.

Ochutnejte mladé ukázkové Carignano z vinařství Sardus Pater, z vinice umístěné nedaleko moře a z keřů, jejichž věk dosahuje až 70 let. Vinařství Cantine Sardus Pater patří mezi nejlepší výrobce vín této části Sardinie. Vzniklo v roce 1949 jako družstvo specializující se na zpracování hroznů a výrobu vína z odrůdy Carignano. Nyní se může pochlubit přibližně 200 členy, kteří obhospodařují vinice z celkové rozlohy 250 hektarů. První vína byla uvedena do oběhu v roce 1955. Hlavní sídlo firmy se nachází na malém ostrově Sant’Antioco.