Chřestová bruschetta

Sezóna chřestu je v plném proudu a slunné počasí vybízí k lehkým jídlům a bílému vínu. Tak proč toho nevyužít a neudělat si vynikající Chřestovou bruschettu, která je lehoučká, ale chuťově naprosto dokonalá?

Ingredience pro dvě osoby:

  • Svazek zeleného chřestu
  • Pepř
  • Sůl
  • Extra panenský olivový olej
  • Chléb
  • Citronovou šťávu (cca z poloviny citronu)
  • Hrst strouhaného parmazánu
  • 200g ricotty
  • 2 stroužky česneku, ideálně čerstvý jarní
  • Čerstvá bazalka

Nejprve chřest zbavíme dřevnatých konců a poté nakrájíme na menší kousky a trošku jakoby na plátky. Nakrájený chřest si rozdělíme na třetiny, 2/3 kde budou všechny hlavičky dáme stranou a zbylou 1/3, kde jsou spíš tvrdší kousky chřestu, dáme do mixéru. Do mixéru přidáme jeden stroužek česneku, malou hrst bazalky, ricottu a parmazán, vše umixujeme dohladka. Ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Nyní rozpálíme pánev s troškou olivového oleje a něm opečeme dozlatova zbylý chřest, který taktéž osolíme a opepříme.

Pečivo opečeme nasucho hezky dokřupava, potřeme česnekem, navrstvíme na něj ricotta pomazánku, opečený chřest a ozdobíme troškou parmazánu a bazalky. Ihned podáváme.

Dobrou chuť!