Párování vín a chřestu

Chřestová sezóna je v plném proudu. Konečně! Zelený nebo bílý chřest aktuálně nechybí snad v jediném supermarketu najdete ho na každém farmářském trhu. Párování chřestu s vínem není úplně jednoduchá disciplína, ladit s největší pravděpodobností nebudou červená vína, rosé a pozor je potřeba dávat na bílá vína zrající v sudech. Italové nepijí vína jinak než s jídlem, takže zajímavých chřestových kombinací mezi místními víny najdete víc než dost.

I když v konzumaci chřestu Češi stále zaostávají a snědí ho mnohem méně než takoví Němci, v posledních letech jeho popularita velmi výrazně roste. Chřest, nebo také špargl, byl v tuzemsku oblíbeným pokrmem už za první republiky a díky unikátnímu složení půdy i vhodnému podnebí se tu také hojně pěstoval a dokonce vyvážel do okolních zemí.

Chřest je definitivním symbolem jara. Zelené výhonky na talíři symbolizují konec zimy a opětovné probuzení přírody. Chřest nejen skvěle chutná, ale je i zdrojem řady tělu prospěšných látek. V chřestu najdete kyselinu listovou a vitamíny C, A a E. Tato kombinace působí povzbudivě na náš imunitní systém. Chřest obsahuje také kyselinu asparagovou, která je důležitá pro zpracování bílkovin.

Co se týká párování chřestových pokrmů s vínem, skutečný požitek z kombinace poskytne jen omezené množství vín. Typická „zelená“ až lehce nahořklá chuť chřestu potřebuje ideálního, spíše delikátního partnera. Obecně volte ke chřestu zejména bílá vína. Charakterem by to nemělo být ovocnými tóny nabušené víno, jako je někdy Chardonnay, Vermentino nebo kořenitě výrazný Tramín. Daleko více budou ke chřestu pasovat jemná a svěží vína s tóny citrusů, zeleného ovoce, květin nebo bylinek. Z Itálie to mohou být vína odrůd Pinot Grigio, Lugana nebo Grechetto, které je podle mnohým nejlepším partnerem k pokrmům s chřestem. Grechetto je velmi prastará odrůda, kterou dnes najdete vysazenu ve střední Itálii v oblastech Lazio nebo Umbrie.

Hodně „chřestových“ vín pak určitě najdete v Jižním Tyrolsku. Se svěžím a delikátním vínem odrůdy Silvaner, Weißburgunder nebo Riesling neuděláte chybu. V některých případech může fungovat i Sauvignon blanc. Velmi totiž také záleží na finální úpravě pokrmu. Jednoduché chřestové risotto bude vyžadovat trochu jiného partnera než výraznější jídlo s holandskou omáčkou.

  • Chřestové risotto – velmi oblíbená úprava, svěží jarní jídlo, u kterého část vína použijete i na přípravu risotta. Velmi dobře bude fungovat svěží, delikátní bylinkový květinový Sauvignon z vinařství Falkenstein: Sauvignon Alto Adige Val Venosta DOC nebo Lugana DOC.

 

Pokud se Vám už sbíhají sliny a chybí už jen inspirace, co uvařit, můžete zkusit třeba náš chřestový salát s pečenými bramborami. Celý recept najdete zde.