Venkovské hovězí ragú s vínem

Tento recept budete milovat, je plný chutí, vůní a zahřeje nejen v žaludku, ale i na duši. Ne nadarmo se právě toto jídlo dělá převážně v horských oblastech, kde je chladněji. Suroviny totiž dobře zasytí a bylinky se postarají o prohřátí celého těla. Recept je velmi jednoduchý na postup, ale náročnější na čas.

Ragú je potřeba neuspěchat, vařit pomalu a delší dobu, jen tak se dokonale prolnou všechny chutě dohromady a maso se bude rozpadat. Existují dvě verze servírování. Buď ponecháte plátky masa vcelku a servírujete klasicky nebo můžete plátky hovězího natrhat, promíchat s omáčkou a servírovat v hlubokém talíři. Nejčastěji se tento pokrm podává s kouskem chleba, ale někde servírují výživnější verzi s noky. Já vyzkoušela i naší českou verzi s vynikajícími bylinnými knedlíčky a je to výborné. Takže servírování je čistě na vás. A nezapomeňte na dobrý olivový olej na závěr a silné červené víno.

Ingredience pro 4 osoby:

  • Cca 40 g sušených hříbků
  • 4 větší kusy hovězích plátků (ideální jsou hovězí líčka nebo lze i falešná svíčková)
  • Extra panenský olivový olej
  • Pepř
  • Sůl
  • 150 g uzené slaniny (čím libovější tím lepší)
  • 2 červené cibule, nadrobno nasekané
  • 2 mrkve, nakrájené na menší kostičky
  • 1/3 celeru, nakrájená na malé kostičky
  • ½ svitku skořice
  • Cca 6-8 ks prolisovaného česneku
  • 4 ks čerstvé šalvěje
  • 4 ks bobkového listu
  • Malinký svazeček čerstvého tymiánu
  • Snítka čerstvého rozmarýnu, posekaná najemno
  • Špetka mletého hřebíčku
  • 500 ml červeného vína (ideálně Barolo)
  • 600 ml rajčatové passaty
  • 500 ml silného hovězího vývaru
  • Kousek másla
  • Pečivo k podávání (popřípadě noky nebo knedlíčky)

Troubu předehřejeme na 160°C. Houby zalijeme horkou vodou, tak aby byly ponořené a necháme půl hodinky nasáknout. Mezitím si nakrájíme všechnu zeleninu. Hovězí maso dobře osolíme a opepříme. Na porci olivového oleje maso v pánvi ze všech stran opečeme dohněda.

Slaninu si nakrájíme na větší kousky, má být v jídle dobře vidět i cítit. Opečené maso dáme na chvilku stranou a do pánve dáme cibuli i slaninu, opékáme do zlatohněda. Poté přidáme všechnu zeleninu, česnek, tymián a rozmarýn. Vše lehce opečeme. Maso vrátíme zpět, přidáme skořici, hřebíček, šalvěj, bobkový list a vše ještě jednou osolíme i opepříme. Vlijeme houby včetně tekutiny. Promícháme a necháme vodu zcela odpařit. Nyní vlijeme všechno červené víno a za občasného míchání necháme víno zredukovat.

Vlijeme rajčatovou passatu a trošku hovězího vývaru, promícháme, přiklopíme a dáme do trouby. Pečeme pomaličku za pravidelného kontrolování cca 4 hodiny, v průběhu, pokud je třeba, podléváme vývarem.

Jakmile je maso úplně měkké a rozpadá se jen když se ho dotknete a omáčka je krásně hustá, máte hotovo a můžete servírovat.

Dobrou chuť!