Tenhle recept známe teprve chvilku a už jsme si ho doma naprosto zamilovali. Jedná se o rychlé a vynikající jídlo, ke kterému se hodí téměř jakákoliv příloha. Díky vynikající medové a pěkně ostré šťávě bude maso vynikající například ke kuskusu, špagetám, polentě nebo bramborové kaši. Základem je vynikající olivový olej, červený vinný ocet, med a chilli papričky.
Ingredience pro dvě osoby:
- Dvě větší kuřecí prsíčka, nakrájená na menší kousky
- Extra panenský olivový olej
- 3 lžíce červeného vinného octa
- Pepř
- Sušené chilli, dle chuti
- Bobkový list, cca 5 ks
- Polovina citronu nakrájená na kolečka
- 5 ks česneku ve slupce
- Akátový med, cca lžíce
- Kousek másla
- Kuřecí vývar, cca 100 ml
Nejprve si předehřejeme troubu na 190°C. Na pánvi na troše olivového oleje zprudka opečeme dozlatova z obou stran dobře osolená kuřecí prsíčka. Vlijeme ocet a kuřecí vývar, přidáme stroužky česneku, bobkové listy, citrony a chilli. Přiklopíme pokličkou nebo alobalem a dáme péct do trouby na deset minut.
Poté odklopíme, troubu přepneme na gril a maso lehce pokapeme medem a necháme chytnout zlatovou a křupavou kůrčičku. Maso nandáme na talíř a do pánve přidáme kousíček másla, promícháme, lehce rozmačkáme stroužky a maličko i citrony a šťávou zakapeme maso. Ihned podáváme.
K receptu bude ideálně pasovat některé z bílých vín Kampánie. Třeba víno odrůdy Greco, která je považována za jednu z nejzajímavějších v regionu kolem Neapole. Nebo zkuste svěží, lehčí a typicky minerální Fiano.
Dobrou chuť!