Neapolské kořeněné kuře

Tenhle recept známe teprve chvilku a už jsme si ho doma naprosto zamilovali. Jedná se o rychlé a vynikající jídlo, ke kterému se hodí téměř jakákoliv příloha. Díky vynikající medové a pěkně ostré šťávě bude maso vynikající například ke kuskusu, špagetám, polentě nebo bramborové kaši. Základem je vynikající olivový olej, červený vinný ocet, med a chilli papričky.

Ingredience pro dvě osoby:

  • Dvě větší kuřecí prsíčka, nakrájená na menší kousky
  • Extra panenský olivový olej
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • Pepř
  • Sušené chilli, dle chuti
  • Bobkový list, cca 5 ks
  • Polovina citronu nakrájená na kolečka
  • 5 ks česneku ve slupce
  • Akátový med, cca lžíce
  • Kousek másla
  • Kuřecí vývar, cca 100 ml

Nejprve si předehřejeme troubu na 190°C. Na pánvi na troše olivového oleje zprudka opečeme dozlatova z obou stran dobře osolená kuřecí prsíčka. Vlijeme ocet a kuřecí vývar, přidáme stroužky česneku, bobkové listy, citrony a chilli. Přiklopíme pokličkou nebo alobalem a dáme péct do trouby na deset minut.

Poté odklopíme, troubu přepneme na gril a maso lehce pokapeme medem a necháme chytnout zlatovou a křupavou kůrčičku. Maso nandáme na talíř a do pánve přidáme kousíček másla, promícháme, lehce rozmačkáme stroužky a maličko i citrony a šťávou zakapeme maso. Ihned podáváme.

K receptu bude ideálně pasovat některé z bílých vín Kampánie. Třeba víno odrůdy Greco, která je považována za jednu z nejzajímavějších v regionu kolem Neapole. Nebo zkuste svěží, lehčí a typicky minerální Fiano.

Dobrou chuť!