Cizrnový koláč s čokoládou a rumovým sirupem

Dnešní recept si zamilujete, koláč je vláčný a sytý, takže bohatě stačí kousek. Je extra čokoládový, a přesto sladký díky sirupu s rumem a pomerančem. Můžete podávat se zmrzlinou nebo šlehačkou, či jen tak ozdobený kouskem pomeranče a politý sirupem. A ručím vám za to, že o favorita ke kávě je postaráno.

Ingredience na jeden koláč do formy o velikosti 20 cm:

  • 150 g másla
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 380 g třtinového cukru – 250 g na těsto a 130 g na sirup
  • 150 g tmavé hořké čokolády 70%
  • 400 g uvařené cizrny z konzervy
  • 3 vajíčka
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Šťáva ze dvou menších pomerančů
  • Kůra z citronu, sušená
  • Cca 4 lžíce rumu
  • Špetka soli

Troubu předehřejeme na 165 °C a formu vymažeme máslem. Cizrnu rozmixujeme najemno spolu s vejci, které přidáváme postupně.

Mouku smícháme s kypřicím práškem a špetkou soli.

Máslo s olivovým olejem rozpustíme při nízké teplotě s 250 g třtinového cukru, jakmile se rozpustí, vypneme rendlík a pomalu vmícháme všechnu čokoládu a přidáme dvě lžíce rumu. Když trochu vychladne, směs vmícháme k cizrně, poté přidáme sůl a mouku s práškem. Těsto vlijeme do připravené formy a dáme péct. Pečeme cca 40 minut.

Mezitím si připravíme sirup. Do menšího hrnce dáme šťávu z pomeranče, cukr a dvě lžíce rumu, za stálého míchání vaříme do zhoustnutí a ke konci přimícháme lžičku citronové kůry.

Když je koláč upečený, ihned po vyndání uděláme špejlí do koláče pár vpichů po celé ploše, přelijeme asi polovinou sirupu a necháme dokonale vychladnout. Podáváme jemně přelité vychladlým sirupem.

Vinné párování: K tomuto sladkému dezertu vyzkoušejte jemně perlivé Moscato d‘ Asti DOCG nebo nějaké sladší dezertní víno (Vin Santo, Pantelleria..).