Orecchiette s brokolicovým pestem

Orecchiette neboli ouška, jsou droboučké těstoviny, které jsou trošku silnější díky čemuž vynikne dokonale jejich chuť. A právě k takovým těstovinám je ideální dnešní recept na Brokolicové pesto, které má jemnější chuť než známé bazalkové.

Ingredience:

  • 200 g těstovin
  • Extra panenský olivový olej
  • Cca 300 g brokolice, klasická nebo stonková
  • 2 stroužky česneku
  • Chilli
  • Pecorino nebo parmazán
  • 1 citron – kůra i šťáva
  • Sůl
  • Bazalka
  • Petrželka
  • 1 šalotka
  • 100 ml bílého vína

Nejprve si rozdělíme brokolici na menší růžičky a dáme vařit těstoviny do dobře osolené vody.  Na pánvi necháme zesklovatět najemno nasekanou šalotku, ke konci přidáme na minutu prolisovaný česnek. Poté přidáme brokolici, vše dobře osolíme, přidáme chilli a zalijeme vínem. Přiklopíme a nechám pět minut vařit. Brokolice by za tu chvilku měla být krásně měkká. Brokolici rozmačkáme, ochutíme kůrou z citronu, šťávou a vmícháme uvařené těstoviny, bylinky a pořádnou dávku strouhaného pecorina. Ihned podáváme s trochou strouhaného sýra navrch.

Dobrou chuť!