ČERVENÁ VÍNA K RYBĚ

K rybám a mořským plodům se tradičně doporučuje párování s bílými nebo šumivými víny. Některá delikátnější červená vína v tomto ohledu ovšem poskytují neméně zajímavý zážitek. Vyzkoušejte méně tradiční kombinace, z našeho sortimentu jsme pro tento účel vytipovali pětici skvělých vín.

Obecně je vhodné k rybě zvolit lehčí typ červeného vína. Například odrůda Pinot noir se velmi dobře hodí k vařené rybě, k lososovi nebo mořským plodům, jako je krab, humr nebo slávka. Snažte se vyhnout červeným vínům s výraznou tříslovinou, robustním tělem a místo toho vybírejte vyvážená a svěží červená vína.

Při párování červených vín s rybami může hrát velmi důležitou roli omáčka. Dokonce i velmi jemná bílá ryba, jako je treska, může v kombinaci s výraznější omáčkou ustát i robustnější červené víno. Pro rybí pokrmy doplněné o omáčky či jiné výrazné chuťové prvky je obvykle lepší párovat víno s dominantní chutí než samotnou rybou. Odlišnosti samozřejmě vznikají i dle zvoleného způsoby přípravy ryby (smažení, pečení, vaření).

  • Valpolicella Classico, Speri

Valpolicella Classico je klasické červené víno z Benátska, které se používá do spousty gastronomických párování. Víno je typicky svěží, světlejší rubínové barvy, s výraznější vůní drobných červených peckovin. V chuti je pak toto víno středně plné, krásně šťavnaté a s nádhernou ovocností. Víno doporučujeme vyzkoušet v kombinaci s grilovanou rybou, třeba pstruhem. Bude se velmi dobře doplňovat s jemnou nakouřeností ryby. Ze stejného vinařského regionu naopak nepoužívejte vína kategorie Ripasso nebo Amarone, která by byla pro rybu příliš těžká.

  • Lago di Caldaro Classico Superiore „der Keil“ DOC, Manincor

Vařená nebo na páře připravovaná bílá ryba bude potřebovat ve vinném párování velmi citlivý přístup. Červené, které nepřebije jemnost pokrmu. Jedna z italských odrůd, která se doporučuje k párování s rybou, je Schiava. V Itálii ji najdete vysazenu prakticky jen ve vinicích Jižního Tyrolska, kde je absolutně nejrozšířenější odrůdou. Vína typicky obsahují tóny jahod, malin nebo fialky, mají svěží kyselinu. Víno „der Keil“ je 100% Schiava ze špičkové vinice, kde keře dosahují stáří až 100 let. Velmi elegenantní a jemné víno. Pokud budete párovat Schiavu s rybou, nebojte se použít na dochucení ryby nějaké výraznější koření.

  • Frappato Terre Siciliane IGT, COS

Ryby a mořské plody jsou samozřejmě základem spousty sicilských jídel. Kromě místních bílých vín můžete k takovým pokrmům vyzkoušet i lehčí červené víno odrůdy Frappato. Ta je historicky rozšířená v oblasti Vittoria, tedy v jihovýchodní části ostrova. Vína odrůdy Frappato mají typicky světlejší barvu, najdete v nich květinové tóny, kořenitost, tóny červených třešní. Mají typicky vyšší kyselinu. A přesně takové je i víno ze špičkového vinařství COS. Vyzkoušejte ho v doprovodu mořských ryb, sardinek nebo třeba mečouna.

  • Alto Adige Pinot Nero „Mason“ DOC, Manincor

Pinot noir je odrůda typicky zmiňovaná do kombinace s rybou. Tato původem francouzská odrůda se velmi dobře uchytila i v některých italských vinařských regionech. Příkladem budiž například Jižní Tyrolsko. Mason, tedy 100% Pinot noir z vinařství Manincor, bude skvělou volbou k některým pečeným nebo smaženým rybám, jako je losos nebo treska. Víno má delikátně jemné třísloviny a v ústech působí uhlazeně a sametově.

  • Barbera d´Alba „Santa Rosalia“ DOC, Brezza

Barbera je nejrozšířenější piemontská odrůda, pro kterou je typická jemná ovocnost, minimum tříslovin a vyšší kyselina. Bude se velmi dobře hodit k pečenému lososovi nebo celému pstruhovi. Santa Rosalia z tradičního vinařství Brezza je víno v chuti krásně šťavnaté, vyrovnané a dobře pitelné se svěží kyselinkou. Díky zrání v nerezových tancích si tato Barbera zachovává čistý a delikátní ovocný projev, který oceníte právě v kombinaci s pečenou rybou.