Treska na tymiánu s dýňovým pyré

Dnešní recept je lehčí, zdravý a s nádechem podzimu. Typickou podzimní surovinou je totiž dýně. A vy si ji můžete vychutnat ve spojení s treskou, díky výborně kořeněnému dýňovo-bramborovému pyré.

Ingredience pro dvě osoby:

  • 2 filety tresky
  • Sůl
  • Pepř
  • Extra panenský olivový olej
  • Čerstvý nebo sušený tymián
  • ½ menší dýně Hokkaido, neloupané a nakrájené na menší kousky
  • 4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na menší kousky
  • Kousek másla
  • Muškátový oříšek
  • Cca 500 ml zeleninového vývaru

Nejprve si nakrájíme brambory i dýni, dáme do hrnce s troškou olivového oleje a tři minuty zprudka opečeme. Poté lehce osolíme, opepříme a zalijeme zeleninovým vývarem tak, aby byla zelenina jen lehce potopená a vaříme do změknutí.

Mezitím si ochutíme rybu – osolíme, dobře opepříme a posypeme lístky tymiánu. V pánvičce rozpálíme olivový olej a rybku opečeme z obou stran dozlatova, vždy začínáme na straně s kůží.

Když je zelenina měkká, dobře ji rozmixujeme s kouskem másla ponorným mixérem na hladší pyré. Pokud preferujete úplně jemné pyré bez struktury dýně, Hokkaido před vařením oloupejte. Poté dochutíme solí, pepřem a troškou muškátového oříšku. Servírujeme ihned s rybou a zakápneme extra panenským olivovým olejem.

Dobrou chuť!