Za vínem do Toskánska

Máme za sebou první zájezd za červenými víny Víno Nobile di Montepulciano a Brunello di Montalcino. Konec minulého týdne jsme s 13 cestovateli brouzdali Toskánskem. Po místních serpentýnách a historických městečkách najezdili stovky kilometrů, navštívili šest vinařství, jeden olivový mlýn a cpali se těstovinami nebo florentským biftekem.

Základnu jsme měli v noblesní vile Grazianella, kterou najdete uprostřed vinic vinařství Tenute del Cerro. Odtud jsme podnikali výlety za krásami Toskánska. V pátek byla nejprve na programu vinařství Siro PacentiFattoria dei Barbi, známá produkcí vín Brunello di Montalcino. Obě patří mezi špičkové producenty regionu, ale zatímco Fattoria dei Barbi reprezentuje tradiční styl zrání vín ve velkých sudech ze slavonského dubu, tak Giancarlo Pacenti, majitel vinařství Siro Pacenti, nechává svá vína odpočívat ve francouzských baricích. Kromě ochutnávky jsme tu nahlédli pod pokličku výroby vín. Stále totiž probíhala sklizeň hroznů a většina rodinných příslušníků se tak věnovala jejich pečlivému třídění. Kromě ručního výběru ve vinařství Siro Pacenti probíhá i následná selekce prostřednictvím laserového skeneru.

Po obědě jsme se krátce zastavili v malebném městečku Pienza a prohlédli si jeho historické centrum zapsané na seznam dědictví UNESCO. Bylo to dost v rychlosti, protože už na nás čekali ve vinařství Bindella. Od letošního roku vinařství disponuje zcela novým sklepem, kde vznikají krásná vína Vino Nobile di Montepulciano. Místní sklep připomíná vybavením špičková vinařství v Bordeaux, až bude vše hotovo, přibude i restaurace a ubytování. Kromě vín Vino Nobile di Montepulciano, kterými je Bindella známá, jsme ochutnali i zajímavé víno odrůdy Merlot. Počasí bylo přímo ukázkové, prostě den jak vymalovaný.

V sobotu jsme začali degustací. Nikoliv vín, jak by se dalo čekat, ale olivových olejů. Navštívili jsme jednoho z nejuznávanějších italských producentů extra panenského olivového oleje, farmu Frantoio Franci. Jejich oleje jsou vyhlášené nejen po Itálii, vyváží se do 40 zemí světa. Degustovali jsme oleje různé intenzity a snažili jsme se v nich najít požadované tóny. U toskánských olejů jde primárně o travnaté. Hostitelka Laura nám osvětlila proces výroby špičkového extra panenského olivového oleje a vše demonstrovala na moderně vybavené výrobní lince. Víte jaká je výlisnost u špičkového oleje? Ze 100 kilogramů sklizených oliv se vylisuje zhruba 13 kilogramů oleje nejvyšší kvality.  Na náměstí, v nedalekém Sant’Angelo in Colle, jsme měli oběd v tradiční restauraci Trattoria Il Pozzo. Specifika místního života v Toskánsku dokládala dvojice strážníků, kteří v restauraci strávili na obědě asi hodinku a půl, v poklidu vychutnávali jeden chod za druhým a k tomu usrkávali výborné místní červené…

Po obědě jsme si prohlédli historické centrum Montalcina a pak se vydali na návštěvu vinařství Baricci. Nello Baricci, který bohužel zemřel v loňském roce, byl jedním ze 26 zakládajících členů konzorcia vinařství Brunello di Montalcino. Dnes vinařství vede jeho syn Nello Pietro Buffi a vnuci Francesco a Federico. Společně organicky obhospodařují pět hektarů vinic, které jsou vysazeny v rámci kopce Montosoli. Ten je považován za jednu z nejlepších Cru v okolí Montalcina, historie pěstování vína je tu zmapována 500 let do minulosti. Místní podmínky dávají vzniknout autentickým vínům, která v sobě kombinují komplexnost a svůdnou eleganci.  Maličký a skromný sklep absolutně ladí s pokorou, se kterou Francesco a Federico přistupují k výrobě svých vín. Rosso 2016 a Brunello 2013 aktuálně v nabídce doplňuje také Riserva 2012. Víno, které nechají vzniknout na počest svého dědečka jen v těch nejlepších letech.

Poslední den jsme ještě stihli projít historické centrum městečka Orvieto. Krásné a romantické uličky, kostel tu mají na každém rohu a jako bonus slouží nádherné výhledy po okolí. Město bylo založeno Etrusky na vysokém tufovém skalisku nad údolím řeky Paglia. Ve 13 a 14. století dosahovala populace Orvieta až 30 000 obyvatel, což bylo tehdy více, než měl samotný Řím. Město bylo totiž důležitým obchodním uzlem mezi Umbrií, Laziem a Toskánskem. Orvieto je ale také tradiční bílé víno a to jsme ochutnali v několik desítek kilometrů vzdáleném vinařství Sergio Mottura.

Co se týká odrůdového složení, tak pravidla říkají, že Orvieto musí tvořit minimálně z 60 % odrůdy Grechetto a Procanico (Trebbiano Toscano).  Zbylý podíl může být doplněn některou z místních odrůd jako Drupeggio, Verdello nebo Malvasia Toscana, případně lze využít i mezinárodní odrůdy jako Chardonnay nebo Sauvignon. Grechetto je ale klíčovou odrůdou, která v těch nejlepších vínech dominuje.

Ve vinicích Sergio Mottura hospodaří od 90. let v organickém režimu. Byl to právě on, kdo se věnoval důslednému výzkumu odrůdy a jejích klonů a napomohl opětovné popularitě Grechetta v Itálii. Nikdo jiný prý nelahvuje lepší Grechetto než Sergio Mottura. Vlajková loď vinařství, víno Latour a Civitella, bylo poprvé nalahvováno v roce 1994 a v roce 2001 se stalo historicky prvním bílým vínem z Lazia, které získalo nejvyšší hodnocení „tří pohárků“ v rámci italského průvodce Gambero Rosso. Víno zraje v použitých francouzských barikových sudech. Velkým zážitkem byla prohlídka patnáct metrů hlubokého sklepa z 15. století, kde rodina nechává vzniknout úžasným Spumante z odrůdy Chardonnay. Blanc de blanc 2010 neměl chybu, kombinoval svěží kyselinu, citrusové tóny a krémovou nazrálost.

Spousta zážitků ve čtyřech dnech a ještě více dobrého Sangiovee! To byl výlet do Toskánska.