Polévka z pečené dýně a rajčat s parmazánovým chipsem

Tato polévka je skvělou volbou právě na toto období, kdy léto přechází do podzimu, kombinuje dvě vynikající hlavní suroviny – letní rajčátka s podzimní dýní. Chuť je vynikající, snoubí se tu sladkost a zemitost dýně se šťavnatostí rajčátek. Do této polévky se nejde nezamilovat, vše je doplněné místo pečiva, křupavým parmazánovým chipsem.

Ingredience na 4 porce:

  • 1středně velká dýně Hokkaido, nakrájená na menší kousky
  • Cca 700 g rajčat, nakrájených na poloviny nebo čtvrtiny, pokud máte větší rajčátka
  • Sůl
  • Pepř
  • Extra panenský olivový olej
  • 1 žlutá větší cibule, nasekaná nadrobno
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • Čerstvý tymián
  • Strouhaný parmazán, množství podle chuti, pro 4 osoby minimálně počítejte 60 g

Nejprve si předehřejeme troubu na 190 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Na něj poskládáme nakrájenou neoloupanou dýni a rajčátka. Vše zakápneme olivovým olejem, dobře osolíme a opepříme. Nyní dáme péct dozlatova cca 20-30 minut do trouby.

V hrnci zpěníme na trošce oleje cibulku, poté na minutu přidáme česnek. Nyní už jen vhodíme do hrnce pečenou dáni a rajčátka, čerstvé lístky tymiánu, vše zalijeme troškou horké vody, tak aby suroviny byly lehce ponořené. Já osobně nepoužívám zeleninový vývar, abych v polévce cítila opravdu jen chuť dýně a rajčátek, ale pokud chcete použít vývar není to problém. Samozřejmě pouze zeleninový. Směs necháme deset minut provařit, poté rozmixujeme dohladka ponorným mixérem. Vznikne hustší polévkový krém. V případě potřeby lze lehce naředit horkou vodou či vývarem. Směs dochutíme solí a pepřem.

Troubu přepneme na střední gril a na plech vyložený pečícím papírem navrstvíme jemně nastrouhaný parmazán do menších hromádek a ihned dáme zapéct. Sýr se roztaví a jakmile maličko začne chytat zlatavou barvu, plech vyndáme z trouby. Minutu necháme vychladnout, poté už chipsy půjdou krásně „odlepit“ od pečícího papíru a můžeme podávat s polévkou.

Dobrou chuť!