Bílá vína z Vermentina

Tahle skvělá italská odrůda je prostě takový plážový povaleč. Jedna z mála bílých italských odrůd, která doslova miluje sluníčko a vůbec jí nevadí parné letní klima nebo neúrodné písčité půdy. Vermentino skutečně najdete vysazené poblíž mořského pobřeží na Sardinii, v Toskánsku nebo Ligurii. Ve skleničce Vás každopádně dobré Vermentino nudit nebude. Je to svěží letní víno s tóny bílých peckovin, exotického ovoce, středomořských bylin a jemnou slaností v chuti evokující moře, ke kterému to prakticky nikdy nemá příliš daleko.

Vína z Vermentina jsou stále populárnější, nejen v Itálii, a tak se plocha vinic dedikovaných této odrůdě kontinuálně zvyšuje. Aktuálně v Itálii najdete zhruba 4000 hektarů vinic Vermentina, z nichž hned 3300 hektarů je na Sardinii. Zejména na severu ostrova, kde se vyrábí vína pod prestižním označením Vermentino di Gallura DOCG. Jediné DOCG (tedy nejvyšší apelační označení pro vína v Itálii) na Sardinii a jediné DOCG, které je v Itálii věnované Vermentinu. Prostě unikát.

Na Sardinii je Vermentino doma. Odtud se pravděpodobně rozšířilo do dalších italských regionů, jako je Toskánsko, Ligurie nebo Piemont. Kolem původu Vermentina panují trochu nejasnosti, někteří jsou zastánci teorie, že odrůda na Sardinii dorazila ze Španělska, jiní naopak tvrdí, že jde o odrůdu čistě italskou.

Dohadů je kolem Vermentina ale více. V Ligurii totiž najdete odrůdu, která se jmenuje Pigato a v Piemontu zase odrůdu s názvem Favorita. Od některých vinařů hrdě uslyšíte, že jde o lokální odrůdy, dle jiných názorů jde pouze o lokální názvy pro odrůdu Vermentino. Ačkoliv v národním registru odrůd jsou všechny vedeny samostatně, dle dostupných genetických analýz to vypadá, že Favorita a Pigato jsou tzv. biotypy odrůdy Vermentino. V obou případech jde tedy o Vermentino, které se ale během staletí adaptovalo na lokální podmínky v tom či onom regionu a dnes tak vykazuje určité morfologické a fyziologické odlišnosti. I vína z jednotlivých regionů samozřejmě chutnají trochu jinak, jsou výsledkem působení jiného „terroiru“ a v neposlední řadě se do stylu vína promítá i ruka vinaře.

Vinaři s Vermentinem rádi pracují. Nejlépe se Vermentinu daří na slunných polohách a neúrodných půdách. Jak již bylo naznačeno v úvodu, Vermentinu nevadí blízkost moře, ani v podobě slaných vánků směřujících od moře směrem na kontinent. Kromě Sardinie je Vermentino vysazeno na 500 hektarech v Toskánsku a 250 hektarech v Ligurii. V Piemontu není Favorita (Vermentino) tak významnou odrůdou, zejména v porovnání s bílými odrůdami Arneis nebo Chardonnay.

Vermentino je typicky svěží, suché víno, středně aromatické. V drtivé většině se lahvuje po krátkém zrání v nerezových tancích, zrání v sudech mu příliš nesvědčí. Pokud chce vinař podpořit komplexnost a texturu vína v chuti nechá víno delší dobu ležet v kontaktu s kvasinkami (bâttonage). V některých případech může Vermentino připomínat Sauvignon blanc, svými tóny bílé broskve, zeleného jablka, grepu nebo citrusů. Škála aromat může být opravdu pestrá, až po akátový květ, rozmarýn nebo tymián.  Ve vínech nechybí příjemná kyselina a typická minerální slanost v dochuti.

V nabídce VinDoc najdete Vermentina všech tří hlavních italských regionů, tedy Sardinie (vinařství Sardus Pater, Sella&Mosca), Toskánska (vinařství Tenute del Cerro) a Ligurie. Vermentino zdejšího vinařství Cantine LVNAE bývá řazeno mezi nejlepší bílá vína Itálie. Zkuste si porovnat Vermentina z různých koutů Itálie a najděte si svého letního favorita.