Na návštěvě ve vinařství Speri

Speri je prostě klasika. Jedno z TOP vinařství Itálie, součást historie vín Valpolicella a Amarone. Jedno slovo, které charakterizuje vína Speri napříč celou produkcí? Elegance. A pak také čistá ovocnost. Zapomeňte na těžká a utahaná Amarone, Speri lahvuje vína, která si vás podmaní svou komplexností, noblesním charakterem a také svěžestí. Děláme Jedna z nejsušších Amarone, jak hrdě prohlásila Chiara Speri, během mé návštěvy.

Speri má v nabídce “jen” jedno Amarone, ale je to dáno tím, že nědelá žádný “základ” a pak třeba riservu, ale pouze své nejlepší víno z mimořádné Cru Sant’Urbano. Jde o výše položenou vinici v rámci zóny Classico, kde jsou hrozny vysazeny v nadmořské výšce 280 – 350 metrů na vulkanických půdách. Díky těmto podmínkám jsou Amarone Speri typicky vybavena příjemnou kyselinou a jemným minerálním nádechem.

Historie vinařství sahá až do roku 1874 a po celou dobu si vinařství zachovává rodinný charakter. Dnes jsou ve vinařství zapojeni zástupci páté až sedmé generace potomků původního zakladatele. Celkem vinařství obhospodařuje 60 hektarů vinic, které jsou vedeny v čistě organickém režimu. „Vinice vždy byly a jsou i dnes středobodem naší filozofie,“ říká Chiara Speri. V 60. a 70. letech minulého století vinařství investovalo hodně do výzkumu a výběru těch nejlepších klonů révy a v současnosti z této iniciativy těží. Jako jedni z prvních v oblasti Valpolicella začali ve vinařství s konceptem lahvování tzv. single vineyard vín. Nejprve to bylo Amarone Sant’Urbano a později se přidalo i víno Valpolicella Superiore Sant’Urbano.

Kromě organického režimu a vysoké hustoty výsadby vinic je pro Speri klíčové také používání vysokého vedení révy prostřednictvím tzv. pergol. V místních podmínkách to přináší své výhody. “Vzduch kolem hroznů velmi dobře proudí, omezuje se také negativní vliv vlhkosti od země a v případě velmi horkého roku, jako byl ten loňský, jsou hrozny chráněny vrstvou listů před spalujícím sluncem,“ vysvětlila Chiara Speri. Má to smysl, protože zdejší klíčová odrůda Corvina je na spálení od slunce náchylná. Corvina také nerada trpí nedostatkem vlhkosti. A jelikož většina zdejších půd vláhu nedokáže příliš zadržovat, je v region povoleno zavlažování vinic. “Máme ve svých vinohradech instalovanou kapkovou závlahu, která je velmi efektivní a pokud dojde na velmi extrémní podmínky, jako byly ty v roce 2017, jsme připraveni révě poskytnou potřebnou úlevu.” Naopak ve výše položené vinici Sant’Urbano prý závlaha potřeba není, protože zdejší odlišná a více jílovitá půda srážky naopak zadržuje lépe.

Specifikem Speri, které se podepisuje na stylu vín tohoto vinařství, je určitě používání odrůdy Molinara. S dříve relativně oblíbenou odrůdou dnes řada vinařství nepracuje, protože ve finále její vína postrádají výraznější barvu a tělo. Přesto jsou v region špičkoví výrobci, který mají jiný názor. “U nás Molinara tvoří vždy zhruba 5 % směsi pro Amarone a 10 % pro vína Valpolicella. Na této odrůdě si ceníme toho, že do finálního vína přispívá potřebnou svěžestí a mineralitou. Vína, ač často s vyšším alkoholem, jsou ve výsledku krásně harmonická,” doplnila Chiara Speri.

A je vidět, že to funguje. Na závěr návštěvy jsem ochutnal zástupce mladých ročníků, tedy vína Valpolicella Classico 2017, Valpolicella Ripasso 2016 nebo Amarone della Valpolicella 2013 a vína v sobě krásně kombinují komplexnost, eleganci, čistou ovocnost doplněnou o jemné kořenité tóny. Jsou přístupná jako mladá, zároveň zejména v případě Amarone s velkým potenciálem vyzrávat v čase. Ročník 2013 byl teplejší než 2012, Amarone della Valpolicella je tedy o něco robustnější, jsou ho doslova plná ústa, ale i tak si zachovává pro Speri typickou svěžest a eleganci. Ve vůni doslova parfémové, ke skleničce se dá znovu a znovu čichat, tohle se snad nikdy neomrzí. Rozpoznáte tóny červených třešní, švestek, bylinek, skořice nebo černého pepře. Pokud ochutnáte vína od Speri a jejich styl Vám sedne, tak věřím, že je budete naslepo schopni poznat v záplavě ostatních vín. Jsou totiž osobitá a vřelá a stejně tak na Vás bude působit i návštěva vinařství Speri.

Vinařství Speri v neposlední řadě nedělá kompromisy ohledně kvality vín. Z komplikovaného ročníku 2014 tak nebudou Amarone lahvovat vůbec.

Pokud byste chtěli vína Speri ochutnat, máte příležitost 23. dubna, kdy v Praze pořádáme degustaci vín Amarone a Valpolicella. Ochutnáme i Amarone della Valpolicella ročníku 2004.

Napsat komentář