Baby kuřátko s citrónem a mrkvovým pyré

Baby kuřátka jsou malinká, vypadají tedy při servírování vážně skvěle. Mohou posloužit jako součást menu o více chodech pro dvě osoby nebo pro každého jedno kuřátko, pokud jsou připravována jako hlavní chod. Kuřátko je jemně ochucené citrónem, petrželkou a medem, takže je kůrčička dokonale křupavá a chutě lehce podtrhují jemnost kuřecího masa. Jako přílohu jsem zvolila sladké mrkvové pyré, které je příjemným kontrastem ke kyselejší šťávě z výpeku. Pyré můžete, stejně jako já, udělat s trošku hrubší strukturou nebo i jemné bez kousíčků, záleží, čemu dáváme přednost. Vše samozřejmě doporučuji podpořit jemnou chutí extra panenského olivového oleje.

Ingredience na jedno baby kuřátko:

  • Baby kuřátko
  • 20-30 g másla, změklého
  • Extra panenská olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvá petrželka
  • 1 ½ citrónu
  • 1 lžíce medu
  • ½ menšího šálku vody nebo kuřecího vývaru

Mrkvové pyré:

Troubu předehřejeme na 190°C. Baby kuřátko ze všech stran dobře osolíme a opepříme. Dovnitř vložíme polovinu menšího citrónu. Změklé máslo smícháme s troškou soli a nahrubo posekanou petrželkou a vmasírujeme ho pod kůži i na ní. Citrón nakrájíme na tlustší kolečka, která vložíme na dno malé zapékací mísy. Na ně položíme baby kuřátko a lehce podlijeme vývarem/vodou. A dáme péct do trouby na cca 40-45 minut. Ke konci smícháme trochu výpeku s medem, polijeme jím kůrčičku a dáme ještě na chvilku zapékat dozlatova cca 10-15 minut.

Mrkve oloupeme a nakrájíme na menší kousky, lehce osolíme, které jemně opečeme v pánvi na trošce olivového oleje. Zalijeme trochou vody, jen tak aby mrkev byla téměř ponořená a vaříme doměkka. Poté rozmixujeme na pyré a dochutíme solí, pepřem a troškou medu, abychom podtrhli sladkost mrkve. Ihned servírujeme a zalijeme troškou citrónového výpeku.

Dobrou chuť!