Pět zastavení v Montalcinu

Montalcino je jedním z míst, kde vám nemůže zkazit náladu ani to, že je zrovna osm stupňů, mlha a permanentní mrholení střídá lehký déšť. Jedno z nejhezčích míst Toskánska, kde vznikají velká vína Brunello di Montalcino, by si člověk užíval snad i kdyby padaly žáby z nebe. Během nedávné návštěvy jsme s kolegou nasávali místní atmosféru plnými doušky, víno samozřejmě nevyjímaje. Stihli jsme navštívit osm různých výrobců noblesního červeného vína a o pěti z nich jsem se rozepsal na následujících řádcích.

Vína Brunello di Montalcino se aktuálně těší velkému zájmu milovníků vín po celém světě, je to určitě jedna z nejsilnějších značek současné vinařské Itálie. I proto celkem zaráží, jak málo těchto vín zkonzumují sami Italové a jak hodně musí většina vinařů upínat své síly směrem k vývozu. Ve všech vinařstvích, která jsme navštívili, bylo slyšet prakticky to samé. Doma prodáme zhruba 20-40 % vín, zbytek musíme uplatnit v zahraničí. A to kompletní produkce vín Brunello di Montalcino čítá „pouze“ nějakých 12 milionů lahví ročně.

Montalcino se otepluje. To je fakt, který nám v tvrdých datech prezentovali například při ochutnávce ve vinařství San Carlo. Ze záznamů sahajících až do 70. let bylo jasně patrné, že průměrná teplota v regionu postupně roste, množství srážek naopak klesá. Vůbec nejteplejší ročníky za posledních 40 let pak byly ty 2015 a 2017. Zejména loňské vedro a sucho udělalo vinařům velké problémy a už teď je tak jasné, že produkce vín bude výrazně nižší. Velkou starostí, vinařů je ovšem také větší nepředvídatelnost počasí. Jestli byl jinak pravděpodobně špičkový ročník 2015 velmi teplý, tak ročník 2014 zase studený a deštivý a réva na výše položených vinicích nedozrála do optimální podoby. Někteří vinaři tak potvrdili, že z ročníku 2014 nebudou lahvovat Brunello vůbec a všechny hrozny prodají v kategorii Rosso di Montalcino. Jiní zase museli výrazně redukovat a vybírat ty nejlepší hrozny, ze kterých přeci jen Brunello bude.

Aktuálně však ve vinařstvích většinou můžete ochutnat vína ročníků 2012 a 2013. Zejména ten prvně jmenovaný révě na vinici přál a jeho kvalitu tak místní konsorcium ohodnotilo plným počtem pěti hvězdiček. Ročník 2013 dostal jen o jednu méně. Zásadní kvalitativní rozdíly nešlo pozorovat, vína 2012 jsou možná trochu robustnější, 2013ka zase více potěší fanoušky vyváženosti a elegance. I když jak jsme se přesvědčili, zásadnější na podobu a styl finálního vína má to, kde má to či ono vinařství své vinice. Pokud dáme stranou neuvěřitelně komplexní a proměnlivé půdní profily, orientace vinic, tak zásadní roli hraje také nadmořská výška, ta totiž může z 350 metrů nad mořem vystoupat až na 620 metrů, kde leží jedna z nejvýše položených vinic vinařství Le Ragnaie. Tak či onak, vinařství, o kterých budu na následujících řádcích psát předvedla parádní vína, po kterých jsem se do Brunella zamiloval zase o něco více.

Siro Pacenti – perfekcionismus Bordeaux střihu

Toto vinařství patří mezi úplný TOP mezi producenty vín Brunello di Montalcino a to i přes svůj  čistě „modernistický“ přístup. Dominantou vinařství je velká rudě zbarvená „bariková“ hala, kde víno odpočívá v desítkách francouzských sudů. Jako byste se ocitli v nějaké slavné koncertní síni, člověk lehce podlehne atmosféře a se zatajeným dechem v tichosti zírá. Snad aby nevyrušil víno odpočívající ve všudypřítomných sudech. Giancarlo Pacenti je prý velký perfekcionista a fanoušek Bordeaux. Když vinařství přebíral od svého otce, vypadalo prý úplně jinak, ale kvalita výsledných vín nakonec přesvědčila i tradičněji smýšlejícího Sira Pacentiho. Vinařství lahvuje 40 000 vín, celá produkce pochází z vlastních vinic, které jsou umístěné ve dvou odlišnýh teritoriích. Vinice Pellagrilli je přímo u vinařství, severně od Montalcina, půdy jsou tu jílovité s příměsí písku. Vinice Piancornello leží na jihu, zdejší klima je teplejší a půda kamenitá a bohatá na minerály. Výsledná vína jsou pak kombinací obou terroirů. Hrozny pro Brunello di Montalcino Pellagrilli pochází ze 70 % ze stejnojmenné vinice a zbytek je z jihu. Víno je sametovější, elegantnější a dříve přístupné. To platí i o aktuální ročník 2013. Víno ač mladé a ovocně šťavnaté, disponuje značnou elegancí a je připravené k okamžité konzumaci. To Brunello di Montalcino Vecchie Vigne pochází z nejstarších keřů (věk až 40 let) a obě teritoria se na výsledném blendu podílí stejnou měrou. Více hroznů z teplejší  vinice Piancornello a navíc teplejší rok 2012 znamená, že ač je víno o rok starší, k ideální lahvové zralosti má mnohem dále. Krásně zakulacené ovoce, švestky, červený rybíz, ale také masivní tříslo a celkově robustní projev. Nechybí ani pěkná kyselina a tohle víno prostě potřebuje ležet mnohem déle…. Vinařství Siro Pacenti vína prodává prakticky na alokace, a že se mu daří je vidět i při jeho návštěvě. Aktuálně se tu k velkoryse pojatému vinařství, vybaveném nejmodernější technologií, přistavuje nová hala, která bude částečně sloužit jako archivní sklep a prostor pro degustace.

Baricci – velké pecky z Montosoli

Úplně jinak vypadá sklep a zázemí rodinného vinařství Baricci. Tradiční styl se vším všudy. Malý skromný sklep, staré sudy, černobílá fotka vinařské rodiny a sympatický a skromný hostitel Federico Buffi, mající aktuálně na starost výrobu zdejších vín. Vinařství své první Rosso nalahvovalo v roce 1968 a Brunello o tři roky později. Jeho zakladatel Nello Barrici (Federico je jeho vnuk) patří mezi 25 signatářů zakladatelské listiny konsorcia výrobců Brunello di Montalcino. Od šedesátých let se v tomto vinařství mnoho nezměnilo a už tehdy patřil kopec Montosoli mezi nejvyhlášenější vinařské Cru oblasti. Právě na něm vinařství sídlí a obhospodařuje tu šest svých tratí o celkové rozloze pěti hektarů. Zatímco jiní vinaři z hroznů z Montosoli dělají svá nejprestižnější vína, Baricci tu kromě kromě Brunella lahvuje jako jediné také „Montosoli“ Rosso di Montalcino. Skvělé víno, v ročníku 2015 to bylo jediné Rosso di Montalcino, které získalo plné hodnocení tří skleniček od Gamberro Rosso. Víno zraje 10 měsíců v sudech ze slavonského dubu, my jsme ochutnali krásně elegantní mlaďoučkou verzi 2016. V chuti plné, vyvážené, prostě paráda. Stejně tak Brunello di Montalcino 2013, doslova se rozplývající na jazyku. Elegance je tím slovem, které produkci vinařství Baricci nejlépe vystihuje, podlehnout těmto vínům není těžké. Proto je také každoročně 30 000 lahví s etiketou Baricci velmi rychle vyprodáno. Brzy budou snad vína tohoto skvělého vinařství i na tuzemském trhu:)

Lambardi – tradice s potenciálem

Prakticky na dohled z vinařství Baricci sídlí další ultratradiční vinařství – Lambardi. Silvano Lambardi, otec dnešního majitele Maurizia Lambardiho rovněž stál u zrodu místní vinařské asociace. Své první víno ze sklepa vypustil v roce 1973. Dnes jsou v portfolia malého vinařství pouze dvě vína – Rosso a Brunello (Maurizio nedělá Riservu, nejlepší hrozny končí v Brunellu). Celkem ročně sklep vinařství opustí jen něco kolem 15 000 lahví. Typická je pro ně výraznější aromatika, kombinace expresivnosti a elegance a dobrá struktura. Opět pouze velké sudy ze slavonského dubu, čistá práce. Rosso 2015 je s 15,5 % alkoholu opravdu aktuálně trochu těžkotonážní záležitost, ale strukturu vína podporuje krásná čistá ovocnost, zemitost, jemný dotek starého dřeva a akurátní třísloviny. Potenciál tohoto vína odhadují ve vinařství na 10 let. A že vína Lambardi krásně vyzrávají, jsme si mohli sami otestovat. Po zajímavém srovnání Brunella di Montalcina ročníků 2013 a 2012 přišly na řadu i archivní kousky. Brunello di Montalcino 2006 z vynikajícího ročníku ukazovalo svou noblesu a stále velmi svěží charakter. Víno prošlo zatím minimálním vývojem. O chlup lepší, expresivnější a komplexnější ale asi nakonec bylo víno ročníku 2009. Byla radost a čest tato vína ochutnat. I ve vinařství Lambardi se aktuálně rozšiřuje sklep, rozhodně tedy o důvod víc se sem zase za nějakou dobu podívat.

Fattoria dei Barbi – labyrintem sudů

Cestou do vinařství Fattoria dei Barbi u silnice míjíte ukazatel do vinařství Biondi-Santi, největší ikony tohoto regionu. Ale také Fattoria dei Barbi spoluvytvářela historii místních vín. Je jedním z pěti výrobců vín Brunello di Montalcino fungující bez přerušení více než 100 let. Rodina Colombini na místní půdě hospodaří od roku 1352 a v roce 1790 založila vinařství Fattoria dei Barbi. První Brunello tu bylo nalahvováno v roce 1892, tedy s odstupem pouhých pěti let od premiéry již zmíněného vinařství Biondi-Santi. Jednu láhev prvního ročníku můžete obdivovat v místním archivu, který je součástí rozsáhlého sklepního labyrintu. Sklepy se tu pod vinařstvím budovaly postupně, jak se zdejší produkce rozšiřovala a rostla. Dnes se tu lahvuje něco kolem 800 000 vín. Sklepní expozice slouží jako magnet na turisty, kterých sem ročně dorazí desetitisíce. I víno tu ale mají dobré. Klasické Brunello di Montalcino s „modrou etiketou“ zraje tři roky ve velkých sudech, víno ročníku 2013 je plné, hezky zakulacené, s příjemnou šťavnatostí. Pecka je víno Vigna del Fiore 2012, které pochází ze speciální stejnojmenné vinice a které se začalo lahvovat od roku 1981, kdy měla zdejší majitelka Francesca Colombini své 50. narozeniny. Jde o jakousi jemnější „ženskou“ verzi místního Brunella, víno je sametové, hebké a zakulacené, a to i díky tomu, že zraje 12 měsíců v barikových sudech a následně ještě dva roky v sudech tonneaux.  Ve vůni je komplexní, doslova parfémové, s tóny třešní, malin, švestek a jemně nasládlé kořenitosti hřebíčku a vanilky. V chuti je hladké a vyvážené, s příjemným sametovým tříslem, zároveň koncentrované s krásnými čistými tóny. Návštěvu vinařství Fattoria dei Barbi můžete spojit i s návštěvou místní restuarace.

Le Ragnaie – střecha Montalcina

Pokud byste chtěli tip na pěkné ubytování poblíž Montalcina, doporučuji agroturismo Le Ragnaie. Pěkné prostředí, ochotný a milý personál, dobrá snídaně. Na léto venkovní bazén. Snad jen tu výzdobu pokoje v podobě map burgundským vinařských oblastí jsem nepochopil…tady v srdci Montalcina. Ale pozor. Le Ragnaie je také špičkové vinařství, které dělá výborná jemná „až pinotová“ Brunella z některých z nejvýše položených vinic v Montalcinu. Přimo z vinařství tak můžete obdivovat vinici ležící v nadmořské výšce 620 metrů nad mořem. Když nastane chladnější ročník, tak tady samozřejmě mají problém, proto například z ročníku 2014 žádné Brunello lahvovat nebudou. Rosso tady nechávají odpočívat dva roky (!) ve velkých sudech, Brunello pak tři. Ochutnali jsme Brunella 2011 a 2013 a pak také mladé vzorky ze sudu! Prakticky vše výborné, kromě vinic tu ale jsou relativně vysoko posazené i ceny zdejších vín.