Krevetové rizoto

Říká se, že mořské plody jsou ideální afrodiziakální pochoutkou, takže proč to nevyzkoušet právě na Valentýna? Již známý milovník Casanova připravoval svým milenkám jako pochoutku ústřice a bílé víno, pojďme se jím tedy inspirovat, jen vyměňme ústřice za oblíbenější mořskou pochoutku, a to za krevety. Vše doplníme pikantním chilli a extra panenským olivovým olejem.

Ingredience pro dvě osoby:

  • Extra panenský olivový olej
  • Peperoncino
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvá petrželka
  • 1 šalotka, nakrájená najemno
  • 100 ml bílého suchého vína
  • Cca 250 ml zeleninového nebo rybího vývaru
  • 30-40 g parmazánu, dle chuti
  • Oříšek másla
  • Velkou hrst koktejlových krevet
  • Cca 8 kousků tygřích krevet
  • Sušená citronová kůra
  • 30 ml citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku, menší a prolisovaný
  • 100 g rýže Arborio
Nejprve si dáme na trochu olivového oleje zesklovatět šalotku, poté přidáme rýži a za stálého míchání necháme jakoby „zprůhlednit“, poté zalijeme vínem. Za občasného míchání necháme téměř všechno víno odpařit. Poté po částech přiléváme vývar dle potřeby, dokud není rýže měkká. Což trvá cca 20 minut.

Nyní si rozpálíme pánev s trochou olivového oleje, vhodíme krevety, ochutíme solí, peperoncinem a zalijeme citronovou šťávou. Jakmile se šťáva opaří krevety často obracíme a opečeme je dozlatova. Těsně něž jsou krevety hotové přihodíme prolisovaný česnek a posypeme je trochou citronové kůry.

Když je rýže měkká, zmírníme plamen, vmícháme oříšek másla, parmazán a čerstvou petrželku, vše dochutíme solí a pepřem. Vmícháme koktejlové krevety a větší necháme na ozdobu navrch. Ihned podáváme.

Dobrou chuť!

Napsat komentář