Zapékané Portobello ala Caprese

Pokud milujete houby stejně jako já a hledáte nějaký zajímavý předkrm, mám pro vás skvělý a jednoduchý recept na zapékané „steakové“ žampiony, tedy na portobello. Dnes budou ochucené jako salát Caprese a využijeme k tomu nejen vynikající extra panenský olivový olej, ale také výborný balzámový ocet „Vecchia Aemilia“ Modena IGT, ze kterého si připravíme redukci.

Ingredience na dvě porce:

  • 2 ks větších portobello, oloupaných a s odstraněnou nožičkou
  • Ocet Balsamico (1,5 dílu) + 1 díl třtinového cukru
  • Extra panenský olivový olej
  • Čerstvá bazalka
  • Sůl
  • Čerstvě mletý citronový pepř
  • Cherry rajčátka
  • Sušená rajčata
  • Mozzarella
  • Pečivo k podávání

Nejprve si předehřejeme troubu na 190 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Houby oloupeme a ze všech stran lehce potřeme dobrým olivovým olejem. Houby dokonale osolíme a opepříme. Nemusíme moc šetřit, houby nejsou chuťově sami o sobě výrazné. Cherry rajčata i sušená rajčátka nakrájíme na menší kousky a mozzarellu také. Všechny suroviny poskládáme navrch hub, posypeme nasekanou bazalkou, ještě jednou dobře opepříme a lehce osolíme. Zakapeme ještě lehce olivovým oleje a dáme zapéct do trouby na cca deset minut, než povrch pěkně zezlátne.

Mezitím si na nepřilnavé pánvi nachystáme redukci – svaříme cukr s octem do podoby hustší omáčky. Tou poté ihned přelijeme houby po vytažení z trouby a podáváme.

Dobrou chuť!

Napsat komentář