Jaké bude Brunello di Montalcino 2013?

Dnes přinášíme pár krátkých zpráv ze světa italského vína. Špatnou zprávou je, že v případě italských vín se můžeme v souvislosti s loňským rokem velmi rychle dočkat ze strany výrobců zdražování produkce. Milovníky Barola možná potěší zvažované rozšíření zdejších vinic a na závěr nabízíme komentář Stephena Brooka k novému ročníku vín Brunello di Montalcino.

Rok 2017 se zapíše do historie Toskánska jako jeden z nejhorších ročníků, tedy alespoň co se týká množství vyprodukovaných vín. Dle posledních čísel to vypadá, že produkce meziročně poklesne o 40 %. Vyjádřeno penězmi, vinaři přijdou o 580 milionů Euro. Relativně výrazně byly postiženy apelace Morellino di Scansano (-58 %), Chianti (-40 %) nebo Brunello di Montalcino (-35 %), naopak menší ztráty počítají výrobci vín Chianti Classico (-27 %), Vernacchia di San Gimignano (25 %) nebo v Bolgheri (25 %). Podobné problémy měli vinaři prakticky napříč celou Itálií a tak se počítá s tím, že ceny vín půjdou plošně nahoru.

Pozitivní zprávy přichází alespoň ze severnějších regionů, například z Piemontu, kde si vinaři pochvalují mimořádnou kvalitu loňské sklizně. Co se týká ročníku 2017, tak například Claudio Alario nám v tomto týdnu potvrdil, že to je jeden z mimořádných ročníků, kterých vinař zažije v životě jen několik. No už se těšíme na Barolo Sorano v roce 2022:).

Dalších 30 hektarů Barola?

V souvislosti s Piemontem se ještě objevila jedna zajímavá zpráva, a sice o sporech místních výrobců ohledně možného rozšíření vinic klasifikovaných pro výrobu Barola. Těch je v regionu nyní zhruba 2000 ha a průměrná cena jednoho hektaru takové vinice se pohybuje v rozmezí jednoho až jednoho a půl milionu eur. Konsorcium zastupující místní výrobce aktuálně požádalo regionální autority o přidání dalších 30 hektarů na mapu vinic Barolo. Ne všichni s tímto krokem logicky souhlasí, někteří špičkoví výrobci jako Altare nebo Mascarello mají obavy, že by to mohlo mít vliv na image kvality Barola.

Jaké bude Brunello ročníku 2013?

Britský degustátor a spisovatel Stephen Brook poskytl svůj pohled na nový ročník vín Brunello di Montalcino, která se letos objeví v prodeji. Vína budou dle všeho více vyhovovat těm, kteří preferují delikátnější a jemnější styl před robustností, sílou a vysokým alkoholem. Po skvělém ročníku 2010 a velmi dobrých, i když o trochu méně konzistentních letech 2011 a 2012 tak přichází trochu chladnější ročník, ve kterém navíc některé vinaře potrápil déšť v období sklizně. Jarní měsíce byly chladné a deštivé a pěstitelé museli dávat pozor, aby jejich hrozny zůstaly zdravé. Léto bylo nerovnoměrné, s chladnými obdobími v srpnu a bez extrémně horkých dní. Září proběhlo bez problémů a přálo dobrému dozrání hroznů.

A jedna gastronomická zprávička na závěr. Tradiční neapolská pizza se dostala na prestižní seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Myšlenka kandidovat vznikla již v roce 2009 a petici na podporu zařazení pizzy na seznam světového dědictví podepsaly zhruba dva miliony lidí. Kromě neapolské pizzy je od roku 2010 na seznamu UNSECO také klasická Středomořská dietní strava.