Jaké bude Brunello di Montalcino 2013?

Dnes přinášíme pár krátkých zpráv ze světa italského vína. Špatnou zprávou je, že v případě italských vín se můžeme v souvislosti s loňským rokem velmi rychle dočkat ze strany výrobců zdražování produkce. Milovníky Barola možná potěší zvažované rozšíření zdejších vinic a na závěr nabízíme komentář Stephena Brooka k novému ročníku vín Brunello di Montalcino.

Rok 2017 se zapíše do historie Toskánska jako jeden z nejhorších ročníků, tedy alespoň co se týká množství vyprodukovaných vín. Dle posledních čísel to vypadá, že produkce meziročně poklesne o 40 %. Vyjádřeno penězmi, vinaři přijdou o 580 milionů Euro. Relativně výrazně byly postiženy apelace Morellino di Scansano (-58 %), Chianti (-40 %) nebo Brunello di Montalcino (-35 %), naopak menší ztráty počítají výrobci vín Chianti Classico (-27 %), Vernacchia di San Gimignano (25 %) nebo v Bolgheri (25 %). Podobné problémy měli vinaři prakticky napříč celou Itálií a tak se počítá s tím, že ceny vín půjdou plošně nahoru.

Pozitivní zprávy přichází alespoň ze severnějších regionů, například z Piemontu, kde si vinaři pochvalují mimořádnou kvalitu loňské sklizně. Co se týká ročníku 2017, tak například Claudio Alario nám v tomto týdnu potvrdil, že to je jeden z mimořádných ročníků, kterých vinař zažije v životě jen několik. No už se těšíme na Barolo Sorano v roce 2022:).

Dalších 30 hektarů Barola?

V souvislosti s Piemontem se ještě objevila jedna zajímavá zpráva, a sice o sporech místních výrobců ohledně možného rozšíření vinic klasifikovaných pro výrobu Barola. Těch je v regionu nyní zhruba 2000 ha a průměrná cena jednoho hektaru takové vinice se pohybuje v rozmezí jednoho až jednoho a půl milionu eur. Konsorcium zastupující místní výrobce aktuálně požádalo regionální autority o přidání dalších 30 hektarů na mapu vinic Barolo. Ne všichni s tímto krokem logicky souhlasí, někteří špičkoví výrobci jako Altare nebo Mascarello mají obavy, že by to mohlo mít vliv na image kvality Barola.

Jaké bude Brunello ročníku 2013?

Britský degustátor a spisovatel Stephen Brook poskytl svůj pohled na nový ročník vín Brunello di Montalcino, která se letos objeví v prodeji. Vína budou dle všeho více vyhovovat těm, kteří preferují delikátnější a jemnější styl před robustností, sílou a vysokým alkoholem. Po skvělém ročníku 2010 a velmi dobrých, i když o trochu méně konzistentních letech 2011 a 2012 tak přichází trochu chladnější ročník, ve kterém navíc některé vinaře potrápil déšť v období sklizně. Jarní měsíce byly chladné a deštivé a pěstitelé museli dávat pozor, aby jejich hrozny zůstaly zdravé. Léto bylo nerovnoměrné, s chladnými obdobími v srpnu a bez extrémně horkých dní. Září proběhlo bez problémů a přálo dobrému dozrání hroznů.

A jedna gastronomická zprávička na závěr. Tradiční neapolská pizza se dostala na prestižní seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Myšlenka kandidovat vznikla již v roce 2009 a petici na podporu zařazení pizzy na seznam světového dědictví podepsaly zhruba dva miliony lidí. Kromě neapolské pizzy je od roku 2010 na seznamu UNSECO také klasická Středomořská dietní strava.

Napsat komentář