Houbové lasagne s tymiánem

Ještě jsme tu neměli recept postavený na houbách. Proč tedy nespojit dvě vášně, tedy naší českou houbařskou s italskou láskou k těstovinám? Výsledek bude stát jednoznačně za to. Přichystáme si totiž houbové lasagne s vůní tymiánu a samozřejmě s dobrým extra panenským olivovým olejem.

Ingredience na 4 porce bešamel omáčky:

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • Sůl
  • 1 litr polotučného mléka
  • Muškátový oříšek
  • Pepř

I když v základním receptu na Bešamel nenajdete pepř, rozhodně ho doporučuji, omáčka je výraznější a k neutrálním houbám je potřeba doladit trochu té pikantnosti.

Ingredience na houbové lasagne:

  •  250 g lasagní
  • Tři velké hrsti nakrájených hub (hříbky, lišky apod.)
  • 1 středně velká žlutá cibule, nasekaná najemno
  • Pepř
  • Sůl
  • Rozmarýn, čerstvý, nasekaný najemno
  • Čerstvý tymián
  • Bešamel
  • 125-150 g mozzarelly
  • Extra panenský olivový olej
  • 80 g čerstvé nastrouhaného parmazánu
  • 50 g strouhanky
  • 20-30 g mletých vlašských ořechů
  • 2 stroužky česneku, prolisovaného

Nejprve si předehřejeme troubu na 190 °C a vymažeme zapékací formy trochou olivového oleje. Nyní si nachystáme bešamel. V jednom hrnci ohřejeme 1 l polotučného mléka a v druhém rozpustíme máslo. Jakmile se máslo rozpustí, vmícháme mouku a necháme za stálého míchání dvě minuty prohřát. Nyní zmírníme plamen a po částech dobře vmícháme mléko, dokud nespotřebujeme všechno. Vznikne řídká bílá omáčka bez hrudek. Nyní plamen opět trochu zvýšíme a za stálého míchání necháme zhoustnout, ochutíme pepřem, solí a muškátovým oříškem.

V pánvi na troše olivového oleje zpěníme cibulku, přidáme houby, ochutíme solí, pepřem a za občasného míchání necháme opéct dozlatova. Přidáme česnek, nasekaný rozmarýn a tymián. Necháme dvě minuty prohřát, rozvonět a stáhneme z plotny.

Nyní už jen vrstvíme. Na dno zapékací mísy dáme trochu bešamelové omáčky, nyní lasagne, vrstvu hub, trochu mozzarelly, trochu strouhaného parmazánu, bešamel a opět vrstvu lasagní. Končíme těstovinami, ty zalijeme trochou bešamelu, posypeme směsí zbývajícího parmazánu, strouhanky a mletých ořechů. Tak vnikne krásná zlatá krustička na povrchu. Nyní dáme zapéct do trouby na cca 30-40 minut, dokud lasagne nezezlátnou. Poté vyndáme z trouby a necháme cca deset minut mírně zchladnout, tím se zatáhne sýr a lasagne půjdou lépe servírovat, nebo můžeme zapékat v menších mističkách kde je vždy jedna porce.

Dobrou chuť!

Napsat komentář