Klasická sladká vína Itálie

Pokud občas cestujete do Itálie, určitě jste s nimi museli setkat. Máme na mysli místní sladká vína, která Italové rádi kombinují s dezerty, typickými sušenkami nebo třeba modrým plísňovým sýrem. Víno a jídlo v Itálii neodmyslitelně patří k sobě a výjimkou tedy nejsou ani lahůdkové kombinace ze sladké dimenze. Výroba sladkých vín má v Itálii dlouhou tradici a některá z nich jako Moscato d’Asti nebo Lambrusco se těší celosvětové popularitě. Pojďme si tedy v dnešním příspěvku představit pětici typických italských sladkých vín.

Moscato d’Asti

Moscato d’Asti je lehce perlivé sladké víno produkované v severozápadní části Piemontu. Typickým znakem vína je svěžest, chuť připomínající až čerstvě vymačkané hrozny, meruňky nebo pomeranče a nízká úroveň alkoholu, kolem 5,5 %. Víno se vyrábí z odrůdy Moscato bianco, přičemž fermentace je přerušena právě na požadované hodnotě alkoholu. V poslední dekádě popularita vín Moscato d’Asti dramaticky vzrostla zejména mezi mladou generací ve Spojených státech amerických, když se vína stala vyhledávanou komoditou některých zástupců místní hip-hopové komunity. Vína Moscato d’Asti patří do kategorie prestižních vín DOCG. Pozor nezaměňujte vína Moscato d’Asti a šumivá vína s krátkým označením Asti. Ta mají bohatší perlení, jde o klasická šumivá vína, jak je známe, alkohol mají běžně kolem 9 % a jsou méně aromatická

Vin Santo

Tradiční italské dezertní víno, jehož název lze přeložit jako „svaté víno“. Podle všeho výroba vín Vin Santo začala v Toskánsku, kde se řada vinařů produkci těchto vín věnuje i v současnosti. Hrozny pro výrobu Vin Santo nejčastěji pochází z odrůd Trebbiano a Malvasia. Vína mohou být také označována jako slámová, protože se nejčastěji vyrábějí sušením čerstvě sklizených hroznů na slaměných rohožích, případně se za účelem sušení zavěšují do prostoru. Doba sušení hroznů většinou trvá několik měsíců.  Koncentrovaná vymačkaná šťáva z hroznů se pak nechá prokvasit a víno pak velmi často zraje v malých dubových soudcích po dobu několika let. Soudky navíc většinou nejsou úplně plné, aby bylo víno v kontaktu se vzduchem a získalo typické aroma a barvu. Vin Santo má většinou intenzivní zlatavou barvu, s vůní meruněk a hladkou chutí karamelu a ořechů. Ořechové tóny ve víně se pak dokonale snoubí s typickými toskánskými mandlovými sušenkami cantuccini. Sušenky se většinou namáčejí do skleničky s Vin Santo a spojení chutí je tak doslova úchvatné. Nejčastěji se s víny Vin Santo potkáte v Toskánsku, ale lahvují se i jinde v Itálii.

Lambrusco

Vína Lambrusco snad ani není potřeba více představovat. Tato ovocná červená vína ze středoitalského regionu Emilia-Romagna patří k nejznámějším stylům vína na světě. Zároveň jde o vína s velmi pošramocenou image, a to kvůli obrovskému množství levných vín nevalné kvality, která se jako Lambrusco lahvují a prodávají za pár šupů v supermarketech. Ale špičkové Lambrusco umí poskytnout úplně jiný zážitek z vína. Ostatně již ve středověku se vína Lambrusco těšila té nejlepší pověsti. Lambrusco dnes můžete koupit v paletě různých stylů, pohybujích se od suchých verzí (Secco) až po velmi sladké (Dolce). Pokud tedy chcete víno s vyšším zbytkovým cukrem, podívejte se po vínech označených jako Semisecco, Amabile nebo Dolce. Vína jsou v barvě od světle rubínové až po tmavě fialovou, velmi často disponují pronikavou vůní borůvek, třešní, červeného rybízu nebo fialek. Většina vín Lambrusco je spíše lehčí, alkohol se pohybuje kolem 11 % až 12 % alkoholu.

  • Secco (do 15 g/l zbytkového cukru)
  • Semisecco (do 30 g/l zbytkového cukru)
  • Amabile (kolem 40–50 g/l zbytkového cukru)
  • Dolce (nad 50 g/l zbytkového cukru)

Recioto della Valpolicella

Ve stejné vinařské oblasti, kde vznikají slavná vína Amarone della Valpolicella, vinaři lahvují také velmi jemné sladké passito zvané Recioto della Valpolicella. Recioto della Valpolicella se vyrábí jen z těch nejvyzrálejších bobulí, které se nacházejí ve spodní části hroznů. Takové hrozny se po sklizni suší v dobře větraných půdách až do konce ledna, než se vylisují. Podobně jako u vína Amarone della Valpolicella i zde jsou základem vína hrozny odrůd Corvina, Corvinone, Rondinella nebo Molinara. Vína jsou krásně bohatá v chuti, s tóny černých třešní, brusinek, vanilky nebo skořice. Kvalitní Recioto může velmi dobře zrát v čase, a to i klidně po dobu 20 let. S věkem vína zjemňují svůj projev a objevují se v nich tóny fíků nebo kávy.

Passito di Pantelleria

Vína Passito di Pantelleria, to je sladký klenot vyrobený ze sušených hroznů odrůdy Moscato. Vína pochází z malého ostrova Pantelleria poblíž Sicílie. Ostrov leží pouhých 45 kilometrů od severovýchodního pobřeží Tuniska a je tak jednou z nejjižnějších vinařských oblastí Evropy.  Sladká vína z ostrova jsou dokonce zmiňována ve staré antické mytologii a pro svádění dam a dívek je prý používal i Giacomo Casanova. Většího komerčního úspěchu ale tato vína začala dosahovat až na konci 19. století. V roce 1971 pak získala konečné uznání v rámci italského vinařského systému, když byl vínům Moscato di Pantelleria a Passito di Pantelleria udělen status DOC. Vína se tradičně vyrábí z odrůdy Muškát alexandrijský (Muscat of Alexandria), na Sicílii známé také pod označením Zibbibo. Hrozny pro výrobu vín Passito di Pantelleria se sbírají v srpnu, následně se suší pod sálajícím sluncem po několik týdnů. Fermentace probíhá velmi pozvolna s příměsí čerstvě sklizených hroznů. Výsledkem jsou vína krásné až jantarové barvy, s intenzivní vůní sušených fíků, meruněk a exotického ovoce. V chuti jsou hebká, medově sladká.

Napsat komentář