Dýňové noky s citronovou kůrou a šalvějí

Podzim a dýně jdou skvěle dohromady a dýňové noky už jsou takovou podzimní klasikou. Díky tomuto receptu si ale osvojíte pár drobných triků, kvůli kterým se možná tento recept stane Vaším oblíbeným. Fígl je v použití extra panenského olivového oleje i na závěr k máslu, dodá to jídlu další rozměr a víc chutí. Dalším trikem je použít místo parmazánu chuťově zajímavější Pecorino, přidat citronový pepř a citronovou kůru. Pro tento recept jsem si vybrala extra panenský olivový olej Olivastro.
Ingredience na Dýňové pyré:
  • ½ menší dýně Hokkaido , nakrájené na menší kousky včetně slupky
  • Sůl
  • Extra panenský olivový olej
  • Citronový pepř

Troubu předehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečícím papírem, vyskládáme na něj kousky dýně, lehounce zakapeme olejem a ochutíme solí a pepřem. Dáme péct na cca 15-25 minut podle velikosti kousků dýně. Jakmile je dýně pečená, necháme trochu vychladnout a poté rozmixujeme na hladké pyré. Dáme stranou úplně vychladnout.

Ingredience na noky:
  • 200 g dýňového pyré
  • 1 prošlehané vajíčko
  • Sůl
  • Citronový pepř
  • Extra panenský olivový olej
  • Hrst strouhaného Pecorina + na závěr dle chuti
  • Čerstvá šalvěj, cca dva menší lístky
  • Kousek másla
  • Cca 120 g hladké mouky plus trochu na vál
  • Kůra z jednoho menšího citronu

Do hrnce si dáme vařit dobře osolenou vodu a přivedeme ji k varu. V míse smícháme pyré, vajíčko, pecorino a mouku, vše dochutíme solí a pepřem. Výsledné těsto musí být mírně lepkavé, ale aby z něj šel vytvarovat váleček. Na dobře pomoučněné pracovní ploše vytvarujeme z těsta válečky na prst tlusté a krájíme je na 2 cm silné kostičky/obdélníčky. Zploštíme je vidličkou a dáme stranou. Když máme zpracované celé těsto, vhodíme noky do vroucí vody a necháme vařit, cca 2-5 minut jakmile vyplavou nahoru, necháme je vařit ještě minutu a ihned vyndáme.

Mezitím kdy se noky vaří rozehřejeme na pánvičce kousek másla s cca lžící olivového oleje a s posekanou šalvějí. Do této směsi vhodíme uvařené noky, lehce promícháme a ihned servírujeme ochucené čerstvým pepřem a trochou Pecorina.

Dobrou chuť!

Napsat komentář