Ročník 2017? V Itálii hodně specifický

Letošní rok dopadl pro vinaře ve Francii a Itálii velmi podobně. Vrtochy počasí v průběhu roku znamenají, že obě vinařské velmoci zaznamenaly jednu z nejmenších sklizní hroznů za několik dekád. V případě Itálie se hovoří až o čtvrtinovém poklesu produkce oproti průměru, což znamená nejmenší sklizeň za posledních 60 let.

Leotšní rok přidělal mnoha vinařům vrásky na čele. Mluví se o něm jako o komplikovaném, o ročníku, který jasně ukázal proměny, na které se budou muset vinaři tradičních oblastí připravit v souvislosti se změnami klimatu v důsledku globálního oteplování.

Lucifer ve vinici

Italská produkce vín by podle zveřejněného odhadu asociace místních enologů letos mohla dosáhnout 41 milionů hektolitrů. Jen pro srovnání v roce 2015 to bylo 51 milionů hektolitrů. Francie na tom bude dost pravděpodobně ještě hůře.

V Itálii vinaře trápilo hned několik věcí. V první řadě to byly jarní mrazíky, které potkaly netradičně třeba vinaře v Piemontu, lokální ztráty v některých oblastech způsobilo krupobití. Zásadní vliv na množství vyprodukovaných hroznů pak měla vlna sucha a veder zvaná Lucifer. Od začátku roku až do pozdního léta byly vinice prakticky bez srážek a v kombinaci s velmi vysokými teplotami v letních měsících měla réva na řadě míst velké problémy. Sám jsem se o tom přesvědčil v srpnu, když jsem mluvil s některým vinaři v Toskánsku. Podle zpráv byly extrémním horkem a suchem výrazně postiženy regiony jako Toskánsko, Sicílie, Apulie, Umbrie nebo Abruzzo. O něco lépe dopadly severněji položené oblasti.

Massimiliana Spinola, majitelka vinařství Castello di Tassarolo z Piemontu, nám k tématu uvedla: „Ročník 2017 byl velmi obtížný a neobvyklý. Ani velmi staří lidé v našem regionu nepamatují tak malé množství hroznů a takové obtíže, pokud jde o počasí. Měli jsme velmi teplý březen, kdy réva začala rašit, ovšem třídenní mráz až mínus tři stupně, který přišel v květnu, spálil skoro všechny pupeny. Léto bylo horké až 40 stupňů a bez deště. V celém Piemontu bude pokles produkce až o 50 %. Jediná pozitivní věc je to, že kvalita hroznů, které jsme měli, byla velmi dobrá, až výjimečná.“

Velmi dobrou kvalitu hroznů potvrzují ve svých vyjádřeních i další italští výrobci. Na výsledná vína si ale ještě budeme muset počkat. V řadě případů každopádně bude vín méně a někteří vinaři již nyní avizují zdražování v souvislosti s ročníkem 2017.

Proměny klimatu mají zásadní dopad na tradiční vinařské oblasti nejen v Itálii. Zkracuje se vegetační cyklus, hrozny se sklízejí o týdny dříve, než tomu bylo dekádu zpátky. Počasí je stále více proměnlivé a méně předpověditelné. Vinaři se postupně učí s novými podmínkami pracovat, do vinic se například implantují sítě na ochranu proti kroupám, mění se přístup k zeleným pracím ve vinici, pro výsadbu se volí méně exponované polohy. V řadě oblastí se začíná uvažovat o úpravě odrůdového složení, k návratu k některým třeba dříve opuštěným odrůdám.

Napsat komentář