Salát s pečenou dýní

Ani na podzim nemusíme zapomenout na lehčí saláty, jen je musíme doplnit něčím hřejivým a výživným, jako je například sezonní dýně Hokkaido. Dnes pro Vás mám nachystaný vynikající podzimní salát s hořčičným dresinkem doplněný skvělým extra panenským olivovým olejem. Věřím, že Vám bude chutnat!

Ingredience pro dvě osoby:

  • Zhruba polovinu středně velké dýně Hokkaido, zbavené semínek a nakrájené na cca centimetr silné půlměsíčky
  • Citronový pepř
  • Sůl
  • Extra panenský olivový olej
  • Směs oblíbených salátů, ideálně s rukolou, která salátu dodá pikantní chuť
  • Směs semínek – dýňová a slunečnicová, mohou být i vlašské ořechy
  • Pikantnější hořčice
  • Šťáva z citronu
  • Lesní med

Nejprve si připravíme dýni. Troubu předehřejeme na 190 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Na plech vyskládáme kousky dýně, zakapeme trochou olivového oleje, posolíme a dobře opepříme, vše trochu promícháme a dáme péct cca na 20 minut, dokud dýně nezměkne a nebude hezky opečená.
Mezitím je čas smíchat si suroviny na dresink – do mixéru dáme zhruba dvě polévkové lžíce hořčice, jednu polévkovou lžíci medu, 2 polévkové lžíce olivového oleje a zakapeme trochou citronové šťávy. Umixujeme hladký dresink, který má mít středně hustou konzistenci a chuť by měla být pikantně sladko-kyselá. Suroviny na dresink jsou v orientačním poměru, každý preferujeme trošku větší podíl sladkosti, pikantnosti nebo kyselosti, takže se nebojte hrát si s poměrem ingrediencí podle toho co máte rádi.
Semínka si nasucho opražíme na pánvi, jen dokud se nerozvoní, zaberte to 3-4 minuty.

Jakmile je dýně hotová, nandáme na talíř směs salátů, kousky dýně, zakapeme dresinkem a posypeme semínky. Podáváme s kouskem pečiva nebo jen takto.
Dobrou chuť!

 

 

 

Napsat komentář