Rib-eye steak s rozmarýnem

Grilováni a steaky jdou neodmyslitelně k sobě. V Itálii se nechystají složité marinády ani chuť přebíjející omáčky, ale preferuje se chuť kvalitního masa, bylinek a samozřejmě dobrého olivového oleje. A přesně v tomto duchu bude i náš dnešní recept.

Pro tento recept jsem tedy zvolila nejoblíbenější Florentinskou kombinaci rozmarýnu, česneku a bazalky vše spojené extra panenským olivovým olejem EQUILIBRATO. Doporučuji podávat s pečenou zeleninou a brambory. Nebo lehkým salátem a pečivem.

Ingredience pro dvě osoby:

  • 2ks ryb-eye steak o váze cca 200 g
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Čerstvý rozmarýn
  • Čerstvá bazalka
  • 2 stroužky česneku, prolisovaného
  • Extra panenský olivový olej
  • Dvě středně velké brambory se slupkou, nakrájená na tenká kolečka
  • Jedna malá cuketa, nakrájená na silnější kousky
  • Červená paprika, nakrájená na větší kousky
  • Čerstvý tymián

Nejprve si předehřejeme troubu na 190 °C a plech vyložíme pečícím papírem. Nakrájenou zeleninu zakapeme olivovým oleje, osolíme, opepříme a posypeme tymiánovými lístky. Dáme do trouby a pečeme dozlatova, v polovině času (cca 15 minut celková doba pečení) zeleninu otočíme. Ke konci pečení troubu přepneme na gril, aby zelenina chytla pěkně křupavou krustičku.

Mezi tím si zprudka rozehřejeme gril. Půl hodiny před grilováním vyndáme steaky z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Z obou stran je těsně před grilováním opepříme a osolíme. Potřeme nachystanou marinádou – olivový olej, nahrubo nasekaná bazalka, rozmarýn a prolisované stroužky česneku. Ihned dáme na gril, grilujeme dozlatova minimálně 5 minut a maximálně 8 minut. Poté necháme na nahřátých talířích odpočinout cca tři minuty, aby maso pustilo šťávu. Podáváme s pečenou zeleninou.

Dobrou chuť!

Napsat komentář