Monte co? Montefalco Sagrantino!

Na první dobrou to možná zní jako nějaká nadávka odněkud ze zaplivané sicilské krčmy, ve skutečnosti je to ale skvělé červené víno z Umbrie. Že jste o něm neslyšeli? Není se co divit, nechybělo málo a Itálie o tento tekutý poklad přišla nadobro. Pokud máte rádi plnější červená vína, měli byste Montefalco Sagrantino rozhodně zkusit.

Pokud by existovalo něco jako “červená kniha ohrožených druhů révy”, musela by se v ní v 70. letech minulého století objevit i odrůda Sagrantino. Plocha vinic Sagrantina v okolí městečka Montefalco se totiž v té době smrskla na pouhých pět hektarů. V 70. letech byly v Itálii preferovány odrůdy nekomplikované, takové ze kterých šlo vyrobit hodně vína, na kvalitu se často příliš nehledělo. Starobylé Sagrantino do tohoto profilu nezapadalo a tak bylo ve vinicích nahrazováno jinými kultivary. Jiné byly samozřejmě i chutě konzumentů a pro Sagrantino, které patří mezi odrůdy s nejvíce tříslovinami na světě, neměli mnozí pochopení. To se naštěstí začalo postupně měnit a někteří průkopníci v čele s vinařstvím Lungarotti začali navracet Sagrantinu dřívější slávu. Aktuálně tak plocha vinic pro výrobu vín Montefalco Sagrantino činí více než 600 hektarů.

Dejte mu čas

Existence vína s názvem Sagrantino je zdokumentována do roku 1598, ale jde o prastarou odrůdu, jejíž historie je bezpochyby delší. V dávné minulosti se Sagrantino vyrábělo jako sladké víno. DOC Montefalco Sagrantino bylo ostatně v roce 1977 vytvořeno nejprve pro verzi „passito“, což je sladké víno vytvořené za pomoci vysušených hroznů, suchá verze Sagrantina získala status DOC až o pět let později.

Sagrantino je ve skleničce prostě nepřehlédnutelné, lze ho popsat jakkoliv jen ne jako fádní a nevýrazné víno. Sagrantino má až dvakrát více polyfenolických látek než francouzská odrůda Tannat, která je vyhlášená jak to říci… „masivními taniny“. Sagrantino charakteristicky přidává také dominantnější kyselinu nebo vyšší alkohol, prostě víno, kterého je plná sklenice i ústa. Tím ale není myšleno, že by Montefalco Sagrantino mělo být nějakým neotesaným hromotlukem. Naopak. Pokud totiž vinař umí s odrůdou dobře pracovat a přidají se dobré podmínky ve vinici, působí výsledná vína neskutečně komplexně a elegantně zároveň. Není tak náhodou, že v roce 1992 spadlo Montefalco Sagrantino do prestižní italské kategorie vín DOCG. Někteří vína Montefalco Sagrantino dokonce přirovnávají k vínům Barolo z Piemontu jiní k jihoitalské odrůdě Aglianico.

Charakteru odrůdy Sagrantino odpovídají také náročná apelační pravidla pro výrobu zdejších vín. Ta, než mohou být uvedena do prodeje, musí zrát 37 měsíců, z čehož alespoň rok v dubových sudech. Podobně jako nejlepší vína odrůdy Nebbiolo, tak i Sagrantino prostě potřebuje několik let pro zjemnění svého drsného projevu. Rozhodně platí, že ta nejlepší vína Montefalco Sagrantino mohou strávit ve vašem archivu i několik desítek let.

Nevynechejte Rosso

Jestli na vrcholu kvalitativní pyramidy vín z Umbrie stojí Montefalco Sagrantino, těsně pod ním najdete velmi zajímavou kategorii vín Montefalco Rosso. Název napovídá,  že by snad mohlo jít o vína velmi podobného stylu, ale není tomu úplně tak. Naopak vína Montefalco Rosso se mohou velmi výrazně lišit, což je dáno jinou odrůdovou recepturou s relativně malým podílem odrůdy Sagrantino. Montefalco Rosso je typicky smějí odrůd Sangiovese (60 – 70 %), Sagrantino (10 – 15 %) a dalších odrůd jako Merlot, Cabernet Sauvignon (15 – 30 %).

 

 

Napsat komentář