Pasta alla Norma

Tyto typicky italské těstoviny najdete i na mnoha jídelních lístcích restaurací. Ty ale ne vždy umí toto jídlo připravit tak, abyste si ho zamilovali stejně jako já. Dlouho jsem zkoušela a testovala různé recepty, než jsem našla tu ideální kombinaci, jak nachystat tyto špagety s lilkem dokonale a povýšit je tím na velmi luxusní pokrm. Určitě se nevyplatí šetřit na dobrých konzervových rajčátkách nebo teď v sezoně klidně na čerstvých, na kvalitním olivovém oleji a čerstvé bazalce. Pro tento recept jsem použila hned dva extra panenské olivové oleje – zkuste třeba Extra panenský olivový olej „Oro Viride“ 2016.

Pastu alla Norma asi všichni znáte v její nejznámější a nejčastější podobě, a to lilek na kostičky a bez ricotty. Ale na Sicílii si s tímto receptem pohrávají, a to samé jsem udělala já a přináším vám pár cenných triků, jak celý recept vylepšit. Tak třeba nekrájet lilek na kostičky, ale na tenčí proužky, jídlo tak chutná mnohem lépe. Druhý a velmi podstatný trik je použít navrch buď přímo tvrdší solenou ricottu, kterou u nás seženete méně často nebo si vyrobit svou ochucenou ricottu stejně jako já, která je krásně krémová a doladí recept k naprosté dokonalosti.

Ingredience pro dvě osoby:

  • Jeden středně velký lilek, nakrájený na tenčí proužky
  • Sůl
  • Chilli (sušené, podle chuti)
  • Extra panenský olivový olej na vaření
  • Extra panenský olivový olej na závěrečné dochucení
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • Čerstvá bazalka
  • Sušené oregano
  • 2 stroužky česneku, nahrubo nasekaného
  • Špagety
  • Polovina čerstvé ricotty + oregano + strouhané pecorino nebo parmazán
  • Vinný ocet

Nejprve si nachystáme lilek, nakrájíme ho a lehce posypeme solí, necháme deset minut vypotit, aby nebyl hořký. Poté odsajeme vysráženou šťávu z lilku kuchyňkou utěrkou. A na olivovém oleji opékáme ze všech stran dozlatova. Ke konci přidáme trochu soli a sušené oregano.

Nyní si dáme vařit dobře osolenou vodu na špagety, nepoužívejte tenké, ale klasické špagety, tento recept snese výraznější těstoviny.

Jakmile máme opečené lilky, dáme je stranou. Do pánve vlijeme trochu olivového oleje, vhodíme česnek a necháme minutu opéct, poté dvě lžíce octa a přilijeme konzervu rajčat. Vhodíme zpět lilky, ochutíme solí a chilli a vaříme po celou dobu vaření těstovin, cca deset minut. Omáčka by měla pěkně zhoustnout, nyní přihodíme nasekanou bazalku podle chuti. Do hotové omáčky vhodíme špagety a dobře promícháme.

Servírujeme lehce pokapané dobrým výraznějším olivovým olejem a s trochou ochucené ricotty (smícháme ricottu s oreganem, solí a troškou nastrouhaného sýra).

Dobrou chuť!

 

Napsat komentář