Čtyři vinařská zastavení v Toskánsku

Do Toskánska se každoročně vydává nemalý počet Čechů, užít si dovolené plné sluníčka, dobrého jídla, výletů po místních historických městech, cyklistiky a v neposlední řadě také dobrého vína. To bez problémů seženete v místních obchodech a samozřejmě také v restauracích, kde za něj nepřiplatíte tolik, na kolik jste zvyklí v tuzemsku. Tou nejzajímavější variantou je ale zajet si za vínem přímo do vinařství. Podívat se do sklepa, osahat si barikové sudy, prohlédnout si vinohrad, poklábosit s vinařem o aktuálním ročníku, to je totiž to, při čem zaplesá srdce každého vínomilce.

I my jsme letos podnikli do Toskánska výlet a navštívili některá vinařství z našeho portfolia. Tento příspěvek tedy může sloužit jako zajímavý tip, pro Vaše další toulky Toskánskem. Za vína těchto vinařství samozřejmě ručíme, stejně jako za vřelé přijetí, kterému se Vám v tom či onom podniku dostane. Jen doporučujeme se před návštěvou ohlásit raději předem.

Fontaleoni – špičková Vernaccia

Vinice poblíž městečka San Gimignano vypadají jinak než ve zbytku Toskánska. Velká část vinohradů je tu totiž osázena bílou odrůdou Vernaccia, z níž se dělají nejslavnější bílá vína Toskánska – Vernaccia di San Gimignano DOCG. Vinařství Fontaleoni najdete poblíž městečka Certaldo, trochu ukryté na jedné z vedlejších cest. Je to typické rodinné vinařství, které v současnosti vedou sourozenci Matteo a Simona. Rodina disponuje 50 hektary půdy, z nichž 30 jsou vinice a zbytek olivové háje a lesy. Všechna vína pochází z vlastní suroviny, hrozny se sbírají ručně a následně šetrně zpracovávají. Pokud se do vinařství vydáte, rozhodně ochutnejte celou paletu vín odrůdy Vernaccia. Kromě základní verze je to úchvatné víno z nejlepší vinice s názvem Casanuova. Vernaccia s malou 5% příměsí odrůdy Chardonnay. Krásně komplexní, plné a s čistým projevem díky vinifikaci v nerezových tancích. Oproti tomu Riserva je 100% Vernaccia, která před lahvováním zraje šest měsíců v malých dřevěných sudech a následně dva roky v láhvi. Kromě bílých vín pak Fontaleoni lahvuje také pěkná červená vína Chianti Colli Senesi, 100% z odrůdy Sangiovese.

Nejen Vino Nobile ve vinařství Bindella

Pokud byste si chtěli vychutnat krásný výhled na starobylé městečko Montepulciano, stavte se například ve vinařství Bindella. Z jeho terasy ho budete mít před sebou jako na dlani, stejně jako nádherné vinice táhnoucí se na zvlněných svazích kolem vinařství. Vinařství založil v roce 1985 Rudi Bindella, původem Švýcar, který navštívil tento kousek Itálie a byl jeho krásou doslova uhranut. Firma se postupně rozrostla na produkci kolem 150 000 lahví ročně, z nichž velká část vín je distribuována v rámci vlastní sítě restaurací ve Švýcarsku. Ve vinařství Tenute Vallocaia se budete cítit jako doma, čekejte velmi milé přijetí a profesionální přístup. Počínaje příštím rokem bude bonusem pro návštěvníky zcela nový a moderní sklep, který se v těchto měsících ve vinařství buduje. Na jeho střeše by měla být relaxační zóna, kde budete moci se sklenkou skvělého vína nasávat atmosféru okolní krajiny. Kromě Vino Nobile di Montepulciano ve vinařství ochutnáte zajímavá a čistě odrůdová vína mezinárodních odrůd Sauvignon blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah. Na pomyslném vrcholu ale alespoň dle mého osobního názoru stojí krásné a noblesní víno Vino Nobile di Montepulciano Vallocaia Riserva, které před uvedením do prodeje zraje dva roky v dubových sudech různých velikostí a následně rok v láhvi. Rozhodně si při návštěvě požádejte o návštěvu sklepa, kde v malých soudcích vyzrávají slavná sladká vína Vin Santo…. A pokud rádi pěstujete kaktusy, můžete obdivovat skleník místního sklepmistra Giovanniho Capuana, pro něhož jsou pichlavé rostliny velkým koníčkem.

Vinicemi Fattoria del Cerro

Návštěvu tohoto vinařství krásně sfouknete s Bindellou, oba výrobci totiž od sebe sídlí jen pár kilometrů. Dominantou vinařského areálu Fattoria del Cerro je noblesní historická Villa Grazianella. V jejích krásně zrekonstruovaných prostorách se můžete ubytovat, nebo alespoň dobře najíst. Místní restaurace nabízí hlavně speciality lokální kuchyně. Okolí vinařství to jsou vinice, vinice a vinice. Vinařství Tenute del Cerro je největším výrobcem Vino Nobile di Montepulciano, s celkovou plochou 100 hektarů vinic. Jednotlivé vinice jsou na zvlněných svazích a nabízí zajímavé panoramatické pohledy na okolní krajinu včetně městečka Montepulciano. Lokální klon Sangiovese, používaný pro výrobu vín Vino Nobile di Montepulciano, se jmenuje Prugnolo Gentile. Nemá tak tlusté slupky jako klon pro výrobu Brunella, takže je relativně náchylný na podmínky ve vinohradech. Výsledná vína mají typické švestkové tóny, jsou elegantní a nedisponují tolika tříslovinami, jako je to v případě vín Brunello di Montalcino. Prohlídka vinic byla v době naší návštěvy relativně smutným zážitkem. V důsledku rekordního sucha byly totiž hrozny na řadě míst nedozrálé, maličké a náš průvodce Giacomo Alari potvrdil, že obavy ohledně velikosti sklizně mají ve vinařství velké. Kromě vinic stojí za návštěvu take velký modern sklep, kde kromě nerezových tanků a velkého množství sudů najdete i betonové nádrže, které se v posledních letech hodně vrací do módy. Funkčností jsou někde mezi dřevěnými sudy a nerezem. Vína v betonu jsou totiž vystavena minimálnímu přístupu vzduchu. Podobně jako v případě Bindelly i Tenute del Cerro aktuálně investuje do výrobních technologií a je znát, že firmě se daří. Z vinařství rozhodně neodjíždějte, pokud neochutnáte zdejší vlajkovou loď, raritní víno pocházející z té nejlepší vinice – Antica Chiusina di Montepulciano. Kromě Vino Nobile di Montepulciano tu můžete ochutnat i Brunello di Montalcino ze sesterského vinařství La Poderina.

Vinná galerie v Castello di Monsanto

Tohle vinařství patří mezi absolutní špičku oblasti Chianti Classico. Vinařství založil v roce 1960 milánský textilní magnát Aldo Bianchi, který byl totálně okouzlen nádherným pohledem na zvlněnou krajinu Val d’Elsa z terasy Castello di Monsanto. Hospodářství koupil a začal ho se svým synem Fabriziem přeměňovat ve vinařství. Castello di Monsanto pomáhalo utvářet moderní historii oblasti Chianti Classico, velmi brzy přestalo používat pro výrobu Chianti příměs bílých odrůd, jako první například začalo v Chianti uvádět na etikety prestižní cru, když vytvořilo dnes ikonické víno „Il Poggio“. Průkopníci byli Bianchiové také ve výsadbě Chardonnay v Chianti Classico. Dnes vinařství vede se svým týmem charismatická Laura Bianchi. Celý areál vinařství svou noblesou a luxusem jako by vypadl odněkud ze světa zámků v Bordeaux. Je i podobně nepřístupný, pokud byste se chtěli do vinařství podívat, bez ohlášení předem tady rozhodně nepochodíte. Pokusit se dostat za bránu vinařství ale rozhodně stojí za to. Nezapomenutelným zážitkem je totiž prohlídka zdejší „vinné galerie“. Několik set metrů dlouhá podzemní chodba ukrývá stovky barikových sudů a hlavně 100 000 lahví archivních vín Riserva a Il Poggio. Včetně prvního ročníku tohoto vína – 1961. Jestli máte rádi plísní pokryté láhve, tady si budete připadat jako v nebi… Vína Castello di Monsanto patří k nejvyhledávanějším v rámci Chianti Classico, stačí ochutnat některý ze starších ročníků vín Riserva nebo Il Poggio a velmi rychle pochopíte, proč tomu tak je.

 

Napsat komentář