Copak je to Orvieto

Orvieto je bez debat jedno z celosvětově nejznámějších bílých vín z Itálie. Víno, které pochází ze dvou regionů, z několika odrůd a ve stylech od suchého až po úplně sladké, možná působí na první pohled trochu komplikovaně, ale zamilovat si ho opravdu není těžké. Pokud budete chtít ochutnat to nejzajímavější, zkuste vína od menších a středních rodinných vinařství, kterých v okolí historického města Orvieta v posledních dekádách vyrostlo jako hub po dešti.

Orvieto je považováno za jedno z nejstarších vinařských měst na světě, historie výroby vína tu sahá až 3000 let do minulosti. Orvieto (z latinského Urbus Vetus, tedy Staré město) bylo založeno Etrusky na tufovém skalisku nad údolím řeky Paglia. Ve 13 a 14. století dosahovala populace Orvieta až 30 000 obyvatel, což bylo tehdy více, než měl samotný Řím. Město bylo totiž důležitým obchodním uzlem mezi Umbrií, Laziem a Toskánskem. Orvieto tehdy bylo velmi slavným vínem, sladká verze „abboccato“ byla dokonce jeden čas přejmenována na „papežské víno“. Tomu odpovídaly i tehdejší ceny Orvieta, které násobně převyšovaly ceny běžných vín.

Důležitým milníkem moderní historie Orvieta byl rok 1958, kdy bylo založeno Consorzio del Vino Tipico di Orvieto, které se systematicky začalo věnovat klasifikaci a propagaci místních vín. Chráněné označení DOC přišlo v roce 1971. Produkce Orvieta dnes zahrnuje oblast ozhruba 46 kilometrů dlouhou a 16 kilometrů širokou, jejíž centrem je  zmíněné historické město. Specifikem tohoto vína je, že část municipalit kde se víno vyrábí patří pod provincii Umbrie, část pod Lazio. Poměr je zhruba dvě třetiny pro Umbrii, třetina pro Lazio.

Pravidla pro výrobu vín Orvieto a Orvieto Classico

Co se týká odrůdového složení, tak pravidla říkají, že víno musí tvořit minimálně z 60 % odrůdy Grechetto a Procanico (Trebbiano Toscano).  Zbylý podíl může být doplněn některou z místních odrůd jako Drupeggio, Verdello nebo Malvasia Toscana, případně lze využít i mezinárodní odrůdy jako Chardonnay nebo Sauvignon.

Na etiketě pak také najdete označení pro některou z šestice povolených kategorií: Secco, Abboccato, Amabile nebo Dolce (tedy suché, polosuché, polosladké a sladké). Kategorii sladkých vín pak ještě doplňují noblesní kategorie Vendemmia Tardiva (pozdní sběr), tedy vína z přezrálých hroznů a Muffa Nobile (vína vyrobená za pomoci ušlechtilé plísně Botrytis Cinerea). Relativní novinkou jsou pak šumivá vína, ať už vyrobená za pomoci metody Charmat, tedy sekundárního kvašení v nerezových tancích (typicky používané pro Prosecco), nebo tradiční metodou sekundárního kvašení v láhvi. Orvieto Classico pak musí pocházet z vinic vysazených v rámci historické Classico zóny.
 

Počínaje rokem 1997 pak místní vinaři mohou lahvovat také vína Orvieto Superiore a Orvieto Classico Superiore. V tomto případě musí vinaři významněji snížit produkci na hektar, dosáhnout minimální hodnoty 12 % alkoholu a uvést víno na trh nejdříve po 1. březnu roku následujícího po vinobraní.

Produkce Orvieta je z velké části v rukou velkých výrobců, kteří jsou často ve vlastnictví nebo spolupracují s negociánty ze sousedního Toskánska. Tento region tradičně zaměřený na produkci červených vín v Orvietu viděl a vidí přístup k většímu množství kvalitního bílého vína. Zbylou část výroby Orvieta mají na starost menší a středně velké rodinné firmy.  A právě u nich najdete velmi často ty nejzajímavější vinné poklady tohoto regionu. Legendou je například vinařství Sergio Mottura. Co se týká objemu produkce, v roce 2014 bylo nalahvováno zhruba 11 milionů lahví vín Orvieto Classico a 3 miliony vín Orvieto DOC.
 

Párování Orvieta

Většina vín Orvieto je dnes lahvována jako suchá (secco). Suchá vína mají typicky jemnou, ovocnou vůni, ve které často nechybí tóny připomínající středomořské bylinky a citrusové plody. V chuti čekejte delikátní projev, příjemnou kyselinu a také typickou minerální slanost v závěru. Vína se hodí jako aperitif a lze je párovat například s rajčatovou polévkou, těstovinami a pokrmy s bílým masem nebo rybami. Sladší vína abboccato a amabile si vychutnáte v doprovodu jídel na bázi jater, nebo třeba s výraznými sýry. Sladký typ vín Vendemmia Tardiva a Muffa Nobile pak zkuste s lehkými dezerty nebo čokoládou.

Poslední tip na závěr se týká archivačního potenciálu. Kvalitní Orvieto si určitě vychutnáte jako mladé a šťavnaté letní víno, ideálně velmi dobře nachlazené. Tato vína ale není problém archivovat a užít si jejich nazrálý charakter s odstupem několika let. Orvieto se typicky vinifikuje v nerezových tancích, ta nejprestižnější vína, jako například víno Grechetto „Latour a Civitella“ Civitella d´Agliano IGT, pak vinaři nechávají vyzrávat v sudech.

Napsat komentář