Mario Olivero: Zkuste Barberu a tmavou čokoládu

Tradiční vinařství Marchesi Alfieri najdete v Piemontu v malebné vesničce San Martino Alfieri, na západ od Asti. Lze ho jen těžko přehlédnout. Z vrcholu kopce, na kterém vesnice leží, totiž ční do dálky starý hrad z konce 17. století, obklopen velkorysou zahradou připomínající anglický park. Tady sídlí po generace rodina Alfieri, která se také od konce 17. století v prostorách tohoto malého ráje věnuje výrobě vína. Místní podmínky svědčí zejména odrůdě Barbera.

Nynější podobu a filozofii vinařství mají na svědomí tři sestry – Giovanna, Antonella a Emanuela, které také v roce 1999 najmuly současného enologa Maria Olivera. Sympatický Mario pracoval před nástupem do vinařství Marchesi Alfieri v Toskánsku, konkrétně ve vinařství Tenuta Col DʼOrcia v Montalcinu. Své zkušenosti s odrůdou Barbera Vám Mario Olivero přiblíží v následujícím rozhovoru.

Před příchodem do Marchesi Alfieri jste pracoval v Toskánsku, konkrétně ve vinařství Tenuta Col DʼOrcia v Montalcinu. Jaké jsou zásadní odlišnosti v práci s odrůdou Sangiovese a odrůdou Barbera?

Každá jednotlivá odrůda révy potřebuje jiný přístup, a to jak na vinici, tak ve sklepě. Je zcela zásadní pochopit, kdy hrozny v tom či onom případě dosáhnou správné fenolické zralosti, kdy je ta správná doba začít sklízet.  Barbera dosahuje zralosti během prvních 15 dnů měsíce září, zatímco Sangiovese z oblasti Montalcino potřebuje obecně více času. Barbera má ve svém DNA více barviva ve slupkách a větší kyselost, oproti tomu Sangiovese zpravidla disponuje vyššími tříslovinami.

Co bylo důvodem opustit Toskánsko a začít pracovat v Marchesi Alfieri?

Do Piemontu jsem se vrátil zejména z rodinných důvodů. Moje rodina pochází z kopců Langhe a Monferrato, místní vína a kuchyně mi tak jsou velmi blízká.

Ve vinařství Marchesi Alfieri máte na starost výrobu vín již téměř 20 let. Jakým způsobem se za tu dobu změnil styl Vašich vín?

V prvních letech jsme se snažili nejlépe vyjádřit strukturu a rovnováhu hroznů Barbera. V průběhu let jsme pak získanou zkušenost využili pro dosažení maximální možné elegance vín s vhodným využitím zrání vín v dubových sudech.

Barbera je odrůda, která je velmi variabilní na vinifikaci, lze si školit v nerezových tancích, ve velkých sudech nebo v barrique. Vinařství Marchesi Alfieri Barbery školí výhradně v sudech, proč vlastně?

Naše nejlepší víno Alfiera zraje v barikových sudech, pro víno Barbera d’Asti La Tota v posledních letech používáme jak velké 25 hl sudy ze slavonského dubu, tak i menší sudy z francouzského dubu.

Vyzrávání Barbery ve dřevě přispívá ke stabilizaci barvy a taninů ve víně, pomáhá udržet typickou ovocnost chuti a k integraci kyseliny ve víně do dalších složek chuti. Naší filozofií je rozvinout komplexnost vína a k tomu je uvedený postup nejvhodnější

Výsadba Barbery v Itálii poklesla z nějakých 78 000 ha v roce 1970 na 21 000 hektarů v roce 2010. Co bylo důvodem?

Obecně platí, že vinohradů, které byly vysazeny v okrajových oblastech, ubylo. Náklady na produkci vín jsou v Piemontu vyšší a vyšší a většina práce se musí dělat ručně. Hrozny Barbera nedosahují v řadě případů dostatečné ziskovosti, pokud nejsou lahvovány jako vína určité cenové úrovně. Faktorem, který přispívá ke kratší životnosti vinic je také onemocnění Flavescence dorée.

Jak byste stručně zákazníkům popsal rozdíly mezi vína La Tota a Alfiera, které máme v nabídce našeho eshopu?

Víno La Tota je klasická 100% Barbera s dobrou strukturou. Je velmi příjemná, jako mladé víno, ale dobře se vyvíjí i v láhvi po dobu čtyř až pěti let. Víno necháváme vyzrávat v kombinaci 25 hektolitrových sudů, v sudech barrique a tonneaux.

Víno Barbera d’Asti superiore Alfiera je výsledkem vinifikace hroznů z těch nejlepších vinic. Víno děláme pouze ve velmi dobrých ročnících, kdy můžeme garantovat jeho kvalitu. Toto víno je strukturovanější, zároveň hladké, dlouhé a ovocné. Je určeno pro delší ležení v láhvi, velmi dobře se může vyvíjet po dobu 10 až 15 let.

Máme v nabídce aktuálně vína ročníku 2014, jaké byly podmínky tohoto roku?

Rok 2014 byl spíše chladnější a doprovázený deštěm, zejména v červnu a červenci. My jsme benefitovali z dobré polohy našich vinic a navíc jsme prováděli opakovanou a postupnou sklizeň jednotlivých tratí, což nám pomohlo produkovat vína velmi dobré kvality.

Co máte rád na práci vinaře a jakou aktivitu byste si naopak odpustil?

Moje práce je hodně pestrá, v ​​závislosti na konkrétním ročním období. Dobrý vinař musí mít velmi dobře rozvinutou schopnost pozorování a vlastnost přizpůsobit se různým klimatickým podmínkám, které v tom či onom roce panují. Samozřejmě nejkrásnější a nejintenzivnější období roku je při sklizni a následné vinifikaci vína. Na druhou stranu je tato část roku i nejvíce stresující.

Jakou část roku chodíte nejraději do vinic a proč?

Mám rád ty dva poslední týdny před sklizní, kdy mohu chodit do vinice a přímo sledovat finální fázi dozrávání hroznů.

Jaká je Vaše oblíbená gastronomická kombinace ve spojení s vínem Alfiera?

Rád si toto víno dopřeji s pokrmy z červeného masa, jako je jehněčí nebo kančí maso. Už jsem ale také vyzkoušel párovat některé starší ročníky se sladkými dezerty s tmavou čokoládou a tato kombinace pro mne byla až překvapivě delikátní!

Napsat komentář