Jižní Tyrolsko

Jižní Tyrolsko

Alto Adige (nebo Jižní Tyrolsko, chcete-li) se nachází v Itálii, ovšem místní mluví spíš německy a pěstují francouzské odrůdy. A přesto nebo právě proto nemají bílá vína z horního (Alto) toku řeky Adige v Itálii pořádnou konkurenci. Ne že by se jinde na apeninském poloostrově nenašly bílé pecky, ale málokdy v takovém množství a navíc musí skoro vždy být v okolí sopka.

Alto Adige nepatří k Itálii ani sto let. Poté, co si to italští a rakousko-uherští „myslivci“ ve službách armády mocností první světové války rozdali v Tyrolích na kulovnice, schramstla po kapitulaci Hunů a Rakušáků Alto Adige právě Itálie. Přestože to byl region chudý, v současnosti patří k nejvíce prosperujícím v Itálii. Že by Geist und Ordnung stále přežíval?

6_mumelterhof-05_0.png

Každopádně vína z Alto Adige rozeznáte od ostatní italské produkce velmi snadno. Podle etikety. Ty totiž zcela proti italským DOC pravidlům i zvykům uvádějí odrůdu. A s odrůdami je to v Jižním Tyrolsku největší legrace. Zatímco nejslavnější italské apelace okouzlují svět původními odrůdami, pod Alpami se sešla multi-kulti hitparáda. Chardonnay a všechny Pinoty dodalo Burgundsko, Bordeaux pak Cabernet Sauvignon a Merlot, údolí Loiry Sauvignon Blanc, Riesling zase Německo a Müller Thurgau jeden šílený švýcarský botanik. A přestože je přímo uprostřed Alto Adige vesnice Tramin, tak ani tato odrůda (navzdory rozšířeným drbům) z tohoto kraje nepochází. Ale není všechno dobré jenom import. Trochu ujetou původní červenou odrůdu Lagrein si pochvaloval i Karel IV. Přestože smrdí jako staré ponožky.

Terroir

Proč jsou nejlepší italská bílá vína z Alto Adige? Za všechno můžou Alpy. Z východu Dolomity a ze severozápadu Alpy Rétské. Přestože jsme na úpatí hor nebo ještě v horách, je ve vegetační sezóně v Jižním Tyrolsku poměrně teplo a relativně sucho, protože právě nejvyšší pohoří brání proudění chladného vzduchu ze severu. Vinohrady zde najdeme i v tisíci metrech nad mořem, což přináší velké rozdíly mezi denními a nočními teplotami – to hrozny přímo milují, protože mohou pomaleji dozrávat a zachovat si přitom perfektní svěžest a kyselinku. Vinohrady nejsou jen vysoko, ale také na celkem strmých kopcích namířených na východ a jih a to zase znamená, že hrozny mohou chytat bronz o nějakou tu hodinku déle, než kdyby byly na keřích vysazených na rovině.

kellerei-bz-trauben-129.png

Výše zmíněnou optimální kombinaci doplňuje i slušná kvalita půd, které, jak už to u apelací v podhůří a údolí řek bývá, se proměňují doslova v rámci několika metrů. Region Alto Adige si musíme představit jako tvrdé Y, jehož levá packa směřuje k Meranu údolím, kterým protéká řeka Adige, říká se mu Valle Venosta a půdám vládne dolomitický vápenec. Pravá packa pak kopíruje údolí řeky Isarco (tedy Valle Isarco) s kultovními břidličnými půdami. Spojení těchto dvou údolí (a obou řek) pak v okolí Bolzana dokreslí na vulkanických půdách nohu ypsilonu. Každá z těchto tří částí ýčka pak má „své“ odrůdy.

Valle Isarco je královstvím Rieslingu, Silvaneru a Mülleru Thurgau. Sauvignon Blanc a severněji pak Pinot Bianco jsou chloubou Velle Venosta. Ve střední a jižní části oblasti – kolem Bergama a dále jižně k Trentinu – je to Gewurztraminer, opět Sauvignon Blanc a také Chardonnay. V této části Alto Adige se ve vysokých polohách také pěstuje nejlepší Müller Thurgau na světě…

Víno

…nejlepší Müller Thurgau na světě. Ano, vím, zní to šíleně, ale je to tak. Před více než sto lety dotáhnul švýcarský doktor Hermann Müller (pocházející z vesnice Thurgau) k dokonalosti řadu pokusů jak přinutit Riesling, aby dříve dozrával. Stalo se tak kde jinde než v německém Geisenheimu, proslulém místě něměcké posedlosti křížením vinných odrůd. Doktor Müller namontoval na Riesling odrůdu Madeleine Royale a výsledkem byla nová odrůda Müller Thurgau, která ovšem po Rieslingu nezdědila ani komplexní aromatický projev, ani typickou svěžest ani schopnost perfektně zrát v lahvi, zato ovšem dávala výnosy 200 litrů na hektar. A to Němce samosebou zaujalo! Ještě nyní tvoří jeho výsadba slušných 12 procent celkové plochy německých vinohradů. Odrůda, dávající po všech stránkách nudné víno slavila uspěch i u moravských kolchozníků. Bohužel. Jenže věc se má tak, že vysadíte-li Müller Thurgau ve špičkových polohách pro Riesling a dopřejte mu řádnou redukci výnosů, může z něj něco slušného přece jen být. Asi si řeknete, že to je dost dementní úvaha – kdo by obětoval nejlepší svahy pro německo-švýcarskou obskurnost – nicméně v Alto Adige to zkusili a z vinohradů v tisícimetrové výšce nad mořem vykouzlí Müller Thurgau s říznou a přesně definovanou kyselinou a elegantním aromatickým projevem. Asi nejkultovnějším Müllerem Thurgau na světě je víno Feldmarschall z vinařstí Tiefenbrunner.

_trauben-010_web_0.png

Celý sever Itálie zažil na přelomu tisíciletí obrovský boom odrůdy Pinot Grigio. V mnoha případech jen málo svěží víno, které ve vůni i chuti někdy připomíná šampón, našlo mnoho nenáročných příznivců v USA a Německu. Normálně bych každého zájemce o láhev Grigia proklel, ale Alto Adige je zjevně rájem outsiderů a tak i Pinot Griogio tu berou vážně. V rámci velkého testu bílých vín z Alto Adige v časopisu Decanter byl s dvaadevadesáti body nejlepší Pinot Grigio od Petera Zemmera. Tento vinař je jedním z regionálních lídrů Jižního Tyrolska a každopádne osobním projevem daleko víc Němec než Ital

Pinot Bianco, v Alto Adige často taky Weissburgunder, už má lepší mezinárodní reputaci. Kvalitativně i kvantitativně je jedním z regionálních tahounů a navíc za posledních deset let šel nahoru, jako žádné jiné víno v Alto Adige a to díky drasticky nižším výnosům, stěhování do vyšších poloh a modernějšímu přístupu k vinohradnictví. Pinot Bianco z Alto Adige má (minimálně) dvě tváře – z půd s vyšším obsahem vápence je ovocnější, opulentnější, zatímco z půd vulkanckých minerálnější a elegantnjší. V chuti jej charakterizuje typická zelená hruška, pazourek, vyšší kyselinka drží víno perfektně pohromadě a dává mu potenciál ke zrání v lahvi. A pozor, většina vysoko hodnocených Pinotů Bianco z Alto Adige je mimořádně cenově dostupná.

_kellerei-bz-innenhof-07_web__0.png

To Gewurztraminer je bezpochyby urozená odrůda a světe div se, po Pinotu Grigio v Alto Adige druhá nejvíce vysazovaná bílá odrůda (i když je vlastně krapet červená…). Srovnatelné nadšení pro tuto aromatickou odrůdu mají jen v Alsasku. Tam jsou ovšem nejlepší tramíny většinou s vyšším zbytkovým cukrem a medově kořenitou chutí plnou manga a liči. V Alto Adige na to jdou jinak. I když Gewurztraminer je a bude vždy sukulentnější víno s nizší kyselinou a vyšším alkoholem, dají se tamní tramíny skoro označit jako svěží s typickou aromatikou i chuťovým profilem, kdy peckovité ovoce jako meruňky, broskve a mango nejsou utahané ani přezrálé. Krásným príkladem je Gewurztraminer 2013 od již zmíněného Petera Zemmera, jenž nedávno získal v soutěži Prague Wine Trophy zlatou medaili. Toto víno mimořádně dobře doprovodí ostrá východoasijská jídla.

Červená odrůda Lagrein je naopak tyrolským unikátem, jež se nikde jinde na světě ve větším množství nepěstuje. Je to velmi svojská odrůda, jež dává víno střední váhové kateogrie, temné barvy a švestkově třešňových aromat v chuti doprovázených čokoládou. K tomu všemu se přidává typická vůně zpocených ponožek, což není tak strašné, jak to může znít, protože tento pro Lagrein typický odér víno nekazí, ale dělá ho zajímavějším. Co Lagreinu krapet ubírá na popularitě, je nižší množství taninů. S tím je na jednu stranu spojená nižší životnost a omezený potenciál ke zrání v lahvi, ale na druhou stranu je to víno přístupné v podstatě okamžitě po uvedení na trh. Lagrein si navíc perfektně rozumí s červenými odrůdami z Bordeaux – Cabernetem Sauvignon, Merlotem, Cabernetem Franc – které mu dokáží přidat páteř a pár žeber, jako třeba u skvělé Cortinie od Petera Zemmera.

Cabernetům a Merlotu jihotyrolské klima také prospívá a například Cabernet Sauvignon Cor Romigberg od Aloise Lagedera patří mezi světové celebrity. Pokud jsme se v článku více nerozpovídali o dalších odrůdách – Rieslingu, Chardonnay, Sylvaneru, Kerneru… tak ne proto, že by nestály za nic. Alto Adige dává díky své nadmořské výšce a hlavně rozdílným, ale kvalitním půdám slušný potenciál všemu, co se zde vrazí do země.

Napsat komentář