
Panzanella je typickým letním salátem především v kraji Toskánska, ale v různých variantách se objevuje po celé Itálii. Je to sytý a velmi oblíbený pokrm, který nejlépe chutná pořádně vychlazený se sklenkou bílého vína. V Itálii se tento pokrm podává buď jako příloha nebo jako první chod. A věřte mi, že v parných letních měsících bude bohatě stačit jako zdravá a osvěžující večeře.
Salát Panzanella se v různých koutech Itálie a i rodinách dělá trochu odlišně a nikde nenajdete přesný recept na tradiční variantu. Každý totiž tvrdí o té své, že je nejlepší a zaručeně nejtradičnější. Ale všechny mají společné čtyři základní a extra kvalitní ingredience – dokonale zralá a slaďoučká rajčata, klidně i různých odrůd, ale musí být sladká a uzrálá na sluníčku, jen tak tento salát vynikne a bude jedním z nejlepších jaké jste kdy jedli! Dále samozřejmě čerstvá, tolik v Itálii oblíbená bazalka a v neposlední řadě kvalitní olivový olej. Já si pro tento recept zvolila Toskánský extra panenský olivový olej Villa Magra 2015, který má intenzivní ovocitou chuť, krásnou zlatavou barvu a vonní po lučních bylinkách. Ideálně se tedy hodí do zeleninových jídel, ale i na bruschetty apod. A hlavní surovinou je minimálně den staré pečivo, které dělá to pravé kouzlo tohoto salátu.

Ingredience:
- zralá rajčata, nakrájená na menší kousky
- alespoň den staré světlé pečivo, ideálně ciabatta
- čerstvá bazalka
- kousek červené nebo žluté cibule, nakrájené na co nejtenčí půlměsíčky a spařené horkou vodou, tak nebude chuť tak trpká
- česnek, prolisovaný
- extra panenský olivový olej
- pepř
- sůl
- červená paprika, nakrájená na tenké proužky
- kapary, nemusí být, já je většinou vynechávám jejich chuť je na mě výraznější
- vinný ocet

Nejprve si natrháme pečivo na menší kousky a dáme na dno mísy. Přidáme nakrájená rajčata, která vždy trochu zmáčkneme nad mísou, aby se z nich uvolnila šťáva, ale jen lehce, nevytváříme pyré. Poté přidáme papriku, bazalku, česnek, olivový olej, trošku vinného octa, lehounce osolíme a opepříme, vše dobře promícháme. Přidáme cibuli, opět promícháme. Výsledná chuť má být jemně nakyslá, osvěžují a sladká po rajčátkách. Nyní už jen dáme vychladit a podáváme. Zaručuji Vám, že pečivo ochucené zálivkou bude to, oč tu běží.
Zajímavost o olivového oleji:
Historické zmínky o olivovém oleji sahají do doby dávno před Kristem, jeho pozitivní účinky například opěvoval i slavný Homér. Olivový olej byl v té době posvátným a velmi ceněným artiklem. Používal se nejen jako lék, ale také v péči o pokožku a jako přípravek pro hojení ran. V řeckých bájích jeho účinků využívala i bohyně Afrodita známá svou nebeskou krásou. A i dnes můžeme každý z extra panenských olivový olejů využívat v péči o naši krásu a to nejen vnitřně. Olivový olej se například skvěle uplatňuje na zábaly vlasů namáhaných slanou vodou a sluncem, skvělý je i jako regenerační pomocník pro pokožku spálenou sluníčkem. Takže na léto je skvělý nejen do salátů 🙂