Dnešní recept je hodně jednoduchý a má v kuchyni mnoho využití, dnes si totiž přichystáme vynikající Pesto po Sicilsku, které je oproti nejznámějšímu bazalkovému chuťově daleko zajímavější a pestřejší. Pesto chutná lehce sladce díky sušeným rajčátkům a hlavní bylinkou zde není bazalka, ale petrželka a dále také sušené oregáno, které má výraznější chuť než, když je čerstvé. Toto pesto je vynikající nejen do sendvičků nebo na opečené bruschetty, ale hlavně do různých těstovinových jídel a salátů. Navíc zde nejsou použité oříšky, na které jsou občas alergie a je také veganské, tedy bez použití sýra.
Pesto a olivové oleje jdou pěkně ruku v ruce a jedno bez druhého prostě nemůže existovat, proto jsem si pro naše pesto vybrala jeden z nejlepších olejů vůbec a to Extra panenský olivový olej Olivastra Seggianese 2014. Tento olivový olej Vás už na první pohled krásným balením, připomínající dražší vína (takže jako dárek bude opravdu krásné) a na druhý pohled hlavně svou báječnou chutí připomínající čerstvé bylinky, vůní posečenou trávu nebo lístky rajčat. Prostě svěží a velmi jemná chuť ve světle zlatožluté barvě. Pro mě jeden z nejlepších olivových olejů, právě díky své jemné chuti.
Ingredience na pesto:
-
50 g černých vypeckovaných oliv, okapaných
-
50 g zelených vypeckovaných oliv, okapaných
-
25 g propláchnutých solených kaparů
-
50 g sušených rajčátek v oleji, okapaných
-
lžička sušeného oregana
-
velká hrst bazalkových lístků
-
dvě hrsti petrželky ( nať )
-
Extra panenský olivový olej
Do mixéru dáme všechny suroviny kromě oleje, umixujeme na hladší pastu a „naředíme“ olivovým olejem do požadované hustoty. Pesto má být akorát slané a lehce sladké, voňavé po bylinkách a už teď po ochutnání mi dáte za pravdu , že se jedná o jedno z nejlepších jaké jste jedli.
Ingredience na letní sendviče:
-
keříková , sladká červená rajčátka
-
mozzarella
-
lístky bazalky nebo polníček
-
domácí světlý toustový chléb nebo jakýkoliv světlý chléb
-
pesto
Zajímavosti o olivovém oleji:
Mnoho z Vás si asi klade otázku jak olivový olej uchovávat. Důležité je dodržovat tři základní kroky, tak abyste si mohli užívat vynikající chuť extra panenských olivových olejů co nejdéle v top stavu. První jpodmínkou je nakupovat oleje kvalitní a to v tmavých skleněných lahvích, jen takové vydrží dlouho kvalitní a tmavé sklo je jejich velkou ochranou. Bod číslo dvě: nikdy neskladujete oleje na slunném místě, ideální je temný kout, spíž, skřínka, polička kam nejde světlo. Bod poslední je nenechávat olej v teple, v létě je tedy lepší oleje přesunout na chladnější místa, teploty nad 30°C jim zbytečně ubližují. Doporučuji tedy v bytě nebo domě nejchladnější místo, pokud žádné takové nemáte, pak klidně dejte olej do ledničky na místo určené zelenině, kde je teplota tak akorát. Není tedy příliš chladno na olej. I v této zóně se však v oleji mohou objevit usazeninky, které vás určitě nemusí děsit, nepoukazují na nekvalitní olej, jen se chladem mění konzistence a jakmile olej dáte na chviličku do tepla má opět čistou tekutou konzistenci.