Špagety s tuňákem a petrželkou

Špagety s tuňákem a petrželkou

Jaro je ideálním obdobím pro různé detoxikace, diety nebo jen odlehčený jídelníček, do kterého zařadíme lehčí a zdravější pokrmy. A jeden takový jsem si pro Vás dnes připravila. Celozrnné semolinové špagety s tuňákem bohatým na omega 3 mastné kyseliny, čerstvou petrželkou a hlavně kvalitním olivovým olejem „TITONE“ VALLI TRAPANESI DOP 2014 ze Sicílie. Tento olej vyniká úžasnou olivovou vůní s nádechem ovoce, která se ideálně hodí k zelenině, čehož využijeme v kombinaci s rajčatovou omáčkou. Zlatožlutý extra panenský olivový olej má úžasnou bylinkovou chuť připomínající šalvěj s peprností rukoly, bude tedy skvělý v kombinaci s různými druhy salátů.

Ingredience pro dvě osoby:

  • olej3_1.pngcca 200g celozrnných těstovin

  • sůl

  • olivový olej

  • kůra z poloviny citronu

  • pepř

  • čerstvá petrželka

  • polovina konzervy tuňáka

  • olivový olej

  • konzerva krájených rajčat

  • 1 stroužek česneku , nahrubo posekaný

Do hrnce dáme vařit dobře osolenou vodu na těstoviny. Mezitím si do menšího hrnce dáme trochu olivového oleje a na něm minutu nebo dvě opečeme česnek, aby se rozvoněl. Ihned přidáme rajčata a nezakryté za občasného míchání vaříme do zhoustnutí. Nyní dobře ochutíme pepřem, solí, citronovou kůrou a petrželkou. Mezitím uvaříme těstoviny dle návodu tak, aby byly al dente. Vhodíme k omáčce, dobře promícháme, rozdělíme na talíře a přidáme kousky tuňáka. A ještě na závěr pokapeme olivovým olejem.

Zajímavost o olivovém oleji:

olej.pngOlivové oleje obsahují vysoké procento jednoduchých nenasycených mastných kyselin (cca 70%), z nichž je nám prospěšná např. kyselina olejová – omega 9 mastná kyselina, která je právě v olivovém oleji nejvíce obsažena. Olivový olej je základním tukem středozemní stravy a má pozitivní vliv na naše zdraví. Snižuje například riziko vysokého (špatného) cholesterolu či arteriosklerozy. Obsahuje také vysoké procento antioxidantů (polyfenolů), které předchází předčasnému stárnutí či degeneraci buněk.