Pizza Margherita

Pizza Margherita

Tato pizza je jednou z nejoblíbenějších v Itálii vůbec a přitom se skládá jen z pár opravdu dobrých surovin. Základní suroviny jsou bazalka, mozzarella a rajčata, přesně jako barvy na italské vlajce. Dalšími důležitými surovinami je velmi kvalitní parmezán a olivový olej, který dodá pizze tu správnou chuť. Já jsem pro tento recept vybrala Extra panenský olivový olej Olivastro, který je dokonce v bio kvalitě. Má nádherně zlato-žlutou barvu se smaragdovými odlesky a výraznou chuť po olivách. Právě tento olivový olej se ideální chodí k lehčím pokrmům, jako jsou různé bruschetty, saláty a všude tam, kde použijeme rajčata. Právě jako v našem tradičním receptu na pizzu.

Ingredience na dvě velké pizzy:

  • 500 g světlé chlebové mouky
  • 11 g soli
  • 10 g čerstvého droždí
  • 330 ml vlažné vody
  • hrubou mouku nebo strouhanku na posypání plechu
  • 350 g konzervovaných rajčat (v létě můžeme použít i čerstvé, tak pizza dostane ještě intenzivnější chuť)
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 30 g nastrouhaného parmezánu
  • čerstvé lístky bazalky
  • cca 150-200 g mozzarelly

Nejprve si připravíme těsto, v míse smícháme droždí s trochou vlažné vody a mouky v těstíčko, které necháme deset minut kynout. Poté přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme jemně lepivé vláčné těsto. Pokud se Vám zdá moc suché, přidejte trošku vody. Těsto dobře pět minut propracováváme. Poté necháme na teplém místě přikryté hodinku kynout. Propracujeme a rozdělíme na dvě koule, které opět necháme 30 minut pod utěrkou dokynout. Rozválíme na co nejtenčí placky, čím tenčí tím samozřejmě lepší. Přesuneme na plechy vysypané strouhankou.

olej2.png

Rajčata dáme do mixéru a promixujeme, ochutíme pouze solí a pepřem, pokud jsou rajčata z konzervy většinou nemají tak sladkou chuť, můžete tedy přidat špetku cukru. Při použití letních rajčátek tento krok nebude potřeba. Rajčatovou omáčkou lehce pomažeme obě pizzy, posypeme nastrouhaným parmezánem a každou polijeme asi lžící olivového oleje. Poklademe kousky mozzarelly a posypeme bazalkovými lístky. Nyní už jen dáme péct do dobře vyhřáté trouby na 250°C. Pečeme dozlatova cca 10 minut. Ihned po vyndání opět pokapeme olivovým olejem, jen takto bude mít pizza intenzivní lahodnou chuť.

Zajímavost o olivovém oleji:

Certifikát D.O.P (Denominazione d´origine protetta) neboli „Chráněné pojmenování produktu“ je značkou kvality v rámci EU. Touto známkou jsou označeny produkty pocházející z určitého regionu či země, což je méně časté. U těchto výrobků se předpokládá, že jejich vlastnosti jsou ovlivněny ve velké míře podnebím (místem pěstování) a výrobní technikou předávanou z generace na generaci. Takový to produkt musí být zpracován a vyráběn pouze ve vymezené oblasti. Extra panenské oleje nejsou všechny stejné, jejich vlastnosti, chutě i vůně se totiž liší podle jednotlivých oblastí, ze kterých pocházejí.