Tarallucci – fenyklové sušenky k vínu

Tarallucci - fenyklové sušenky k vínu

Dnes tu pro Vás mám recept na vynikající Slané sušenky s fenyklem. V Itálii jsou velmi oblíbené a dokonce existuje rčení , že i ta nejvášnivější hádka skočí smírem nad tarallucci e vino – tedy nad sušenkami a vínem. Ano v Itálii se tyhle tradiční sušenky podávají jen tak k červenému vínu nebo s ovčím sýrem a černými olivami. Ideální červené víno je například Chianti, které je velmi oblíbené v Toskánském kraji odkud pochází i velmi výrazný extra panenský olivový olej Morailo 2014, který jsem v receptu použila, právě pro jeho velmi výraznou a intenzivní chuť s lehkou hořkostí. Ta je do tohoto receptu absolutně dokonalá, olej má i mírný pepřový nádech a krásnou výraznou zlatožlutou barvu, takže sušenky budou krásné i na pohled.

Zajímavost o olivovém oleji: U olivového oleje rozlišujeme několik druhů podle lisování a kvality. Nejkvalitnější je samozřejmě Extra panensky olivový olej. Panenské olivové oleje jsou lisované přímo z celých plodů za studena, při jejichž výrobě byly použity pouze mechanické postupy. Podle obsahu volné kyselosti se dělí na extra panenské extra vergine a panenské vergine. Extra panenské olivové oleje extra vergine se považují za špičkový produkt vynikající chuti bez žádné rozpoznatelné organoleptické vady. Na světovém trhu představuje extra panenský olivový olej necelých 10 % všech olivových olejů (ve Středozemí je toto procento vyšší, např. v Řecku 80 %, v Itálii 65 % a ve Španělsku 30 %). Panenské olivové oleje vergine jsou oleje o něco nižší jakosti než extra panenské, nicméně se považují za produkt dobré kvality a chuti.

Ingredience na cca 25-30 sušenek:

  • 100 g hladké semolinové mouky

  • 100 g hladké mouky

  • 1 lžička soli, zarovnaná

  • 1 lžička čerstvě mletého pepře

  • 1 lžička drceného fenyklového semínka

  • 5 g sušeného droždí

  • 80 ml vlažné vody

  • 50 ml extra panenského olivového oleje Morailo

susenky3.pngNejprve si rozpustíme droždí ve vlažné vodě a necháme ho pět minut odpočinout. V míse smícháme všechny suché suroviny – obě mouky, sůl, pepř, fenyklová semínka, poté vlijeme kvásek a olivový olej. Vypracuje vláčné téměř nelepivé těsto, které necháme dvě hodinky kynout na teplém místě zakryté čistou utěrkou.

Když je těsto krásně vykynuté, vypracujeme z něj asi centimetr tlusté válečky, které lehounce rozválíme válečkem ( tento krok můžete vynechat, pokud chcete sušenky tlustší a méně křupavé ), poté krájíme cca 4cm kousky,které jakoby zatočíme do kola a konce k sobě pevně stiskneme, výsledný tvar má být kulatý. Takto nachystané sušenky vhodíme do vroucí neosolené vody a ihned jak vyplavou musí ven, trvá to ani ne minutu, podle velikosti sušenek. Necháme je dobře okapat a poté skládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme v dobře předehřáté troubě na 180°C cca 15-20 minut, než chytnou krásnou zlatavou barvu. Nyní už jen necháme vychladnout a podáváme k dobrému vínu.