Gnocchi alla Romana

Gnocchi alla Romana

Semolinové knedlíčky na římský způsob, je druh noků, které se liší od tradičních použitím surovin. Nenajdete v nich totiž brambory, ale hlavní surovinou je semolinová mouka. Jedná se o římskou specialitu, oblíbenou v širém okolí, nejen pro svou zvláštní chuť, ale také proto, že jsou tyto noky dost syté a stačí pro každého menší porce. Podávat můžeme samostatně nebo lehce přelité tradiční italskou rajčatovou omáčkou. Ať tak nebo tak zamilujete si jemnou chuť knedlíčků, kde vyniká muškátový oříšek a parmazán.

Pro přípravu receptu jsem použila Olivový olej z kraje Lazio – EVO Tuscia DOP 2014, tento extra panenský olivový olej má krásnou zlatožlutou barvu a silnější bylinkovou chuť, která dodá těmto nokům výraznější nádech.

Zajímavost o olivovém oleji: Olivovník může dorůstat do výšky 12 až 15 metrů, kmen časem dosáhne velkých rozměrů a nemá hluboký kořenový systém, listy jsou velmi odolné a drží na stromě až tři roky. Plné produkce oliv je však dosaženo až ve věku 35 let. Průměrně lze z jednoho stromu ročně sklidit 15 až 30 kg oliv což je cca 3-6 litrů olivového oleje. rimskenoky3.png

Ingredience pro dvě osoby:

  • 250 ml polotučného mléka
  • 250 ml neperlivé vody
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • velká hrst strouhaného paramzánu
  • olivový olej EVO Tuscia
  • 2 žloutky
  • 125 g semolinové mouky
  • čerstvě strouhaný muškátový oříšek
  • 30 g másla ( rozehřátého )
rimskenoky.pngV hrnci smícháme mléko s vodou a lehce osolíme, přivedeme k varu. Jakmile se mléko začne vařit opatrně za stálého míchání přisypeme všechnu semolinovou mouku. Nyní asi dvě minuty mícháme, mezitím směs krásně zhoustne. Odstavíme z ohně, ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a vmícháme dva žloutky. Směs rozetřeme na plech s pečícím papírem na tloušťku jednoho centimetru a necháme úplně vychladnout.

Nyní si předehřejeme troubu na 190°C a zapékací misky vytřeme lehce olivovým olejem a z těsta vykrajujeme menší kolečka, ta skládáme na sebe. Nočky přelijeme máslem a zakapeme ještě cca lžící olivového oleje, opepříme, opět posypeme troškou muškátového oříšku, osolíme a posypeme strouhaným sýrem. Dáme do trouby zapéct na deset minut, poté přepneme na gril a necháme zapéct dozlatova. Nyní už jen servírujeme.