Italské vínovinky – Trendy pro rok 2016, ceny vinic v Toskánsku a přemnožení divočáci

Italské vínovinky – Trendy pro rok 2016, ceny vinic v Toskánsku a přemnožení divočáci

V dnešním příspěvku bychom rádi představili několik zajímavých zpráv ze světa italských vín. Seznámili vás s trendy pro letošní rok, jak je vidí někteří italští výrobci, uvedli vás do obrazu, kolik stojí hektar vinice v Toskánsku. Ornellaia dává do prodeje některé archivní ročníky svých vín a vinaři v Chianti Classico? Ti se potýkají s přemnoženými divočáky.

Trendy roku 2016

Rok 2015 byl pro italský vinařský průmysl velmi úspěšný. Italská vína například dosáhla historického rekordu, co se exportu týče. Ještě nikdy nebylo z Itálie vyvezeno tolik vín v tak vysoké hodnotě. Suma utržená za vývoz vín v roce 2015 se odhaduje na 5,4 bilionů eur, což je zhruba o 6 % více než o rok dříve. Italští vinaři za sebou navíc mají loni velmi dobrou sklizeň, díky které se opět stanou největším producentem vín na světě. Ani rok 2016 tak nevypadá z pohledu vinařské Itálie špatně. Vinařský portál WineNews.it oslovil některé přední italské výrobce ohledně jejich pohledu na aktuální trendy. V první řadě očekávají, že v centru pozornosti budou i nadále italská šumivá vína, jako Prosecco nebo Franciacorta. Rok 2016 by ovšem měl být ve světě i ve znamení rostoucí spotřeby růžových vín. Klasická italská červená vína, jako Brunello di Montalcino, Barolo, Chianti Classico nebo Amarone della Valpolicella budou ještě více vyhledávána, protože Itálie zažila v posledních letech nadprůměrně dobré ročníky a lze čekat obecně vyšší kvalitu těchto vín. A trendem bude i nadále poptávka po organických vínech či vínech vyrobených z ekologicky vypěstovaných hroznů, tedy bez použití pesticidů či herbicidů.

Ceny vinic v Toskánsku

Přemýšlíte o tom, že byste chtěli na důchod investovat do vinic v Itálii a užít si prosluněný vinařský důchod? Pořídit si vinohrad v některé z prestižních vinařských oblastí rozhodně není levná záležitost. Třeba takové Toskánsko. Nedávno zveřejněný odhad cen místních vinic vypadá následovně. Hodnota jednoho hektaru vinic v Montalcinu dosahuje částky 350 – 400 000 euro (v přepočtu až 11 milionů korun), v Bolgheri pak 250 000 až 300 000 euro. Vinice v Montepulcianu a Chianti Classico dosahují ceny kolem 130 000 euro za hektar. Za hektarový vinohrad pro výrobu Chianti Ruffina nebo Morellino Scansano si připravte zhruba 100 000 euro. To už je skoro zadarmo, nemyslíte? 🙂

Archivio Storico

Ornellaia

Vyhlášený producent z Bolgheri – Ornellaia se spojil s aukční síní Sotheby v rámci speciálního projektu Archivio storico. Společně chtějí dát možnost sběratelům zakoupit některé archivní ročníky vína až do roku 1994. Konkrétně Ornellaia plánuje v rámci projektu Archivio Storico uvolnit do prodeje vína ročníků 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2004 a 2006. Všechna vína budou mít speciální etiketu a budou nabízena v lahvi Metuzalém (6 litrů), navíc opatřena bezpečnostním štítkem pro ověření pravosti. „Věřím, že jedno z velkých potěšení z kvalitních vín se skrývá v objevování nuancí a charakteru historických ročníků a toho, jak se vína vyvíjí v čase,“ řekl k projektu Giovanni da Geddes Filicaja, generální ředitel společnosti Ornellaia. Vína, která budou nabídnuta do prodeje přitom celou dobu strávila perfektních podmínkách sklepa vinařství, takže jejich kvalita by měla být špičková.

Divočáci a Chianti

Vinaři v Toskánsku řeší hodně divokou situaci. Přemnožení divočáci totiž ničí místní vinice a připravují vinařské firmy o část úrody. Jen v loňském roce odhadli členové Chianti Classico Consorzio škody na tisíce eur, respektive zhruba na 130 000 lahví vína. Kanci se v tomto regionu přemnožili, jejich počet čtyřnásobně převyšuje průměr v ostatních italských regionech. Divočáci byli přitom téměř vyhubeni začátkem 20. století, ale od té doby se jejich stavy pozvolna zvyšují. Kromě škod ve vinicích jsou divočáci a vysoká zvěř viníkem až tisíce dopravních nehod v Toskánsku. Lokální vláda nyní řeší, jak situaci změnit. Jako jedna z možností je diskutováno povolení odstřelu až 250 000 kusů zvířat v příštích letech. Nikoho asi nepřekvapí, že jedním z populárních lokálních receptů je ragů z divočáka.