TRIDENTSKO A HORNÍ ADIŽE (JIŽNÍ TYROLSKO)

TRIDENTSKO A HORNÍ ADIŽE (JIŽNÍ TYROLSKO)

Tuto „netradiční“ oblast Itálie tvoří německy hovořící Jižní Tyrolsko, jehož severní území ležící na horním toku řeky Adiže bylo až do konce 1. světové války součástí Rakousko-Uherska, a jižní část zvaná Trentino (česky Tridentsko), která je etnicky ryze italská. Navíc zde přibližně jedna desetina obyvatel hovoří ještě třetím jazykem – rhétským dialektem ladino, odvozeným z latiny, který je starým alpským jazykem a mezi obyvateli Dolomit se dochoval dodnes.

Oficiální název regionu je Trentino-Alto Adige/Südtirol (česky Tridentsko-Horní Adiže/Jižní Tyrolsko), která se dělí na dvě provincie – Trento (TN) v italsky mluvící podoblasti Trentino (česky Tridentsko) na jihu a Bolzano, německy Bozen (BZ), v převážně německy hovořícím Jižním Tyrolsku neboli Alto Adige (česky Horní Adiže). Posledně zmíněná podoblast se může pyšnit vůbec největším počtem vín nesoucích označení DOC (závratných 80 %) v celé Itálii a exportuje i do sousedního Rakouska, především vína červená z odrůd Schiava neboli Vernatsch (pozor, nezaměňovat tento modrý kultivar s odrůdou Vernaccia!). A jelikož se nacházíme v německy mluvící části Itálie, lze na etiketách vín vedle označení DOC spatřit také označení Qualitätswein, Kabinett či Spätlese.

Vinice obklopené horamiTento region nabízí milovníkům vína široké spektrum vín špičkové kvality, kde každá odrůda má své specifické mikroklima a terroir. Převážná většina vín se uvádí na trh jako vína odrůdová, kde bílá aromatická vína dominují. Jsou to: Müller-Thurgau, Sylvánské zelené, Sauvignon, Ryzlink rýnský a vlašský, Pinot Bianco, Pinot Grigio, Chardonnay, Tramín a další. Chladnější klimatické podmínky alpských vinic jsou rovněž velmi příznivé pro červená vína odrůd Teroldego, Marzemino a Lagrein. Město Trento je významným centrem pro šumivá vína vyrobená klasickou metodou, která zde nesou kolektivní název apelace TRENTODOC. Vino Santo Trentino, nazývané il passito dei passiti, je přírodně sladké víno vyrobené z hroznů sušených na slámě, podobně jako slámové víno.

Významným místem jižního Tyrolska, a to speciálně pro Čechy, je bezesporu město Bressanone, nám spíše známé pod svým německým názvem Brixen, kde byl pro své vlastenecké smýšlení proti Bachovu režimu tehdejšího Rakousko-Uherska internován Karel Havlíček Borovský. Ovšem máte-li dojem, že toto vyhnanství a strádání našemu obrozeneckému novináři podlomilo zdraví a nakonec zavinilo i jeho smrt, jak mnohé z nás učili ve škole, jste na omylu. Havlíček sice zemřel v Mozartově věku na tuberkulózu, ale tou neonemocněl v drsných podmínkách svého exilu, nýbrž jej nakazila jeho žena Julie. Brixen, toto neblaze proslulé místo českých dějin, se totiž nachází na jižní straně Alp, kde 300 slunečných dnů v roce a čistý vzduchvytváří ideální lázeňské klima, vhodné zejména pro léčení této choroby. Havlíček ani nepřebýval v žádném vězení, do jakých přesně o 100 později posílal československý komunistický stát své krajany, kteří se podobně jako on „provinili“ proti režimu, nýbrž v luxusním hotelu Zum Elephanten (dnešní Elephant), než si pronajal soukromý domek, na němž dodnes visí pamětní deska se slovy: „Svému významnému spoluobčanovi věnují obyvatelé města Brixen“. Patřil zde k brixenské smetánce a finančně na tom nebyl vůbec špatně, neboť pobíral slušnou gáži c.k. úředníka. Proto si také mohl dovolit epikurejské hody, které sám popsal následovně ve svých verších:

Telecí jak mandle,
vína taky dost,
načpak hledat
zatracená duše
větší blaženost.

Majestátné štíty Trentino-Alto AdigeA tím se dostáváme k regionální gastronomii. V italsky mluvícím Tridentsku převládá kuchyně benátská (polenta, pasta, gnocchi), zatímco v německy hovořící části Jižního Tyrolska se setkáme s kontrastními rakousko-tyrolskými prvky, jako jsou wurst, eintopf a černý chléb. Obě oblasti se vzájemně prolínají v tzv. fúzi. Knedlíky neboli Knödel se na jihu regionu nazývají canederli, zelí je Kraut neboli crauti, špek je Speck, křen Kren nebo cren a vídeňské buchty se konzumují v zařízeních nazvaných jak pasticeria, tak Konditorei. Horské pastviny tohoto hornatého regionu od nepaměti dávají osobité sýry nezaměnitelného charakteru s ušlechtilým rodokmenem: Vezzena, Spressa, Tosela, Nostrano Val di Fassa, Nostrano Fiavé, Trentigrana, Ziger, Almkäse, Bergkäse, Graukäse, Lagundo Bauernkäse, Caprino di Cavalese a výrazně aromatický Puzzone di Moena jsou individuální a velmi ceněné sýry.

Mezi regionální speciality patří rovněž ovocné pálenky a především Grappa, což je celkem pochopitelné v tomto regionu bohatém na všechny druhy ovoce včetně révy vinné. Četné palírny jako např. Distilleria Marzadro, Casa Tait, Brennerei Roner a Walcher vyzdvihly tento selský nápoj farmářů na sofistikovaný destilát, jakým je dnes. Jemné grappy z odrůd révy vinné Marzemino, Terlodego, Tramín, Lagrein, Moscato, Müller-Thurgau, Chardonnay, Pinot Grigio, nebo Grappa Cuvée Piu Vitigni, Amarone, Riserva, Invecchiata, Stravecchia aj. zdobí regály místních vinoték a obchodů s delikatesami.