Ricottové gnocchi se špenátem a prosciuttem

Ricottové gnocchi se špenátem a prosciuttem

Počínaje dnešním příspěvkem na blogu VinoDoc.cz začínáme nový seriál italských receptů, které si s chutí můžete zkusit připravit i doma. , která se italskou kuchyní vášnivě zabývá několik let. Na úvod vysloveně letní recept, který doporučujeme doprovodit například bílým vínem Vigneti delle Dolomiti Bianco od Petera Zemmera nebo neuvěřitelně svěžím Soave Classico DOC 2014 od vinařství Suavia.

Hodně lidí miluje klasické bramborové noky a to většinou s těžkou smetanovou omáčkou, ale čím dál teplejší počasí si žádá odlehčenou variantu v podobě lehkých, jemných noků s ricottou. Náplň noků je opravdu víc než zajímá – špenát, prosciutto, cibule   – to je zárukou mnoha skvělých chutí! Vše je doplněnou lehkou letní rajčatovou omáčkou a čerstvě strouhaným sýrem.

Ingredience pro 4 osoby:

Ricottové gnocchi se špenátem a prosciuttem400 g baby špenátu
sůl
kousek másla
1 menší žlutá cibule, velmi na drobno nasekaná
100-120 g prosciutta, nasekaná na maličké kostičky
200 g ricotty
100 g hladké mouky
70 g strouhaného sýra Gran Moravia
špetka muškátového oříšku
2 žloutky
pepř
1 konzerva krájených rajčat
čerstvá bazalka
olivový olej
1/2 červené cibule, nakrájená na droboučké kostičky
1 lžíce dobrého rajčatového protlaku

3 sušená rajčata, nakrájená na menší kusy

Nejprve si připravíme špenát, pořádně ho propereme ve studené vodě, okapeme, ale nemusíme používat odstředivku, trocha vody co ulpí na lístcích, se nám hodí. Rozpálíme na sucho pánev, vhodíme baby špenát, lehce osolíme a přiklopíme. Takto dusíme, dokud listy nezvadnou, cca 3 -4 minuty. Jakmile je špenát hotový, dáme ho na talíř a necháme pořádně vychladnout. Mezitím si nakrájíme cibuli a to jak na omáčku, tak do noků. Ještě nakrájíme prosciutto a nastrouháme sýr. Tady se rozhodně hodí vše si pěkně nachystat dopředu.

Na másle necháme zesklovatět cibulku do noků a přihodíme prosciutto, jakmile se trochu opeče, osolíme, opepříme a přidáme vyždímaný (budete se divit kolik má v sobě špenát vody) a najemno posekaný špenát. Vše opékáme tři minuty. Nyní dáme stranou opět dokonale vychladnout.

Mezitím si nachystáme do mísy mouku, ricottu, strouhaný sýr, muškátový oříšek a žloutky. Když máme špenátovou směs studenou, přidáme k ricottě a vše dobře promícháme na lepivé těstíčko. Těsto by mělo mít velmi hustou konzistenci, ale bude trochu lepit. V této fázi začneme dělat rajčatovou omáčku. Na olivovém oleji zesklovatíme červenou cibulku, přidáme nakrájená sušená rajčata a poté vlijeme konzervu s rajčaty a přidáme protlak, necháme prohřívat na mírném ohni. Mezitím si z těsta na noky tvoříme malé noky/kuličky. Ideálně to jde s lehounce pomoučněnýma rukama, noky by měly být menší cca 2-3 centimetrové, aby se dobře provařily. Než začneme válet, musíme těstíčko ochutnat, zda není potřeba opepřit, osolit. Poté už jen válíme, válíme a válíme, dokud nemáme kuličky hotové 🙂

Když máme hotovo, dáme je vařit na 3-4 minuty do hrnce s dobře osolenou vroucí vodou. Knedlíčky zhruba po uplynutí času začnou krásně vyplavovat nahoru, takže je ihned vyndáme. Hotovou omáčku už jen promixujeme do hladší konzistence, ochutíme solí, pepřem a přidáme čerstvou bazalku. Nyní už gnocchi servírujeme s omáčkou lehce posypané strouhaným sýrem.

Dobrou chuť

text a foto: Jana Wertheimová