Hodnocení ročníku 2014

Hodnocení ročníku 2014

Pro vinohradníky a vinaře na celém světě snad žádné jiné slovo nevyjadřuje více napětí a nervózního očekávání než je „vinobraní“. Po měsících strávených lopotnou prací ve vinicích je to moment, aby se dozvěděli, co jim příroda nadělila.

Ani v Itálii tomu není jinak a zejména letošní ročník byl odshora až po špičku celé italské „punčochy“ obzvlášť náročný. Ať už v Piemontu nebo v Apulii, léto bylo chladné a mokré s věčně zataženou oblohou, což vyžadovalo od pěstitelů zvýšenou pozornost při provádění zelených prací a zejména pečlivý výběr zdravých hroznů. Konečně v září se v některých oblastech počasí nakonec umoudřilo a vysvitlo slunce, což umožnilo hroznům před sklizní plně dozrát, jinde však příroda nebyla tak shovívavá a ani pečlivá práce ve vinicích nepomohla zachránit letošní sklizeň. Pokud jde o konečnou kvalitu v láhvi, je příliš brzy spekulovat, nicméně zde je hrubý odhad pro jednotlivé oblasti:

Severozápad – Benátsko, Furlansko-Julské Benátsko, Tridentsko-Horní Adiže

Dobrá zpráva: pěkné počasí v září pomohlo snaživým a pracovitým vinohradníkům sklidit malou úrodu zdravých hroznů.
Špatná zpráva: Celková produkce bude díky nepříznivému létu mnohem nižší v roce 2014.
Slibné oblasti a vína: Prosecco – hrozny odrůdy Glera se tradičně sklízejí časně a s vyšším obsahem kyselin, což tento ročník zejména umožnil.
Problematické oblasti a vína: ročník 2014 byl velkou výzvou pro všechny apelace, avšak největší problémy zaznamenalo Amarone, slavné víno Benátska.

vinice-v-oblasti-veneto-po-vinobrani.pngStručná analýza:
Vinaři, kteří se orientují na kvalitu budou moci na severovýchodě Itálie nabídnout vyvážená vína ke konzumaci v krátkodobém horizontu. Andrea Felluga z významného rodinného vinařství Friuli (Furlanska) Livio Felluga ročník 2014 komentuje následovně: „Je to ročník elegance, ne koncentrace. Aromatický profil je naprosto fascinující a na patře jsou vína velmi vyrovnaná a harmonická.“ Poněkud jinak je to v Benátsku, kde vína určená k delšímu zrání na tom budou nejhůře. Například vinařství Bertani se rozhodlo Amarone ročníku 2014 vůbec neprodukovat. Naopak ve vinařství Michele Castellani jsou spokojeni s vyhlídkami pro jejich Amarone i navzdory problematickému počasí.

Piemont

Dobrá zpráva: Kvalita je lepší než se očekávalo, zejména pro pozdně zrající odrůdu Nebbiolo.
Špatná zpráva: Nepříliš příznivý ročník pro Dolcetto (z důvodů krupobití) a pro bílé hrozny, zejména Moscato. Nižší výnosy než obvykle.
Slibná vína: Barbaresco a Barbera v Asti, kde nezaznamenali kroupy. Vinobraní začalo 1. září (Moscato) a pokračovalo 15. září (Arneis), 16. září (Dolcetto), 21. září (Barbera) a 2. října (Nebbiolo).
Problematická vína: Dolceto, Moscato a krupobitím postižené Barolo.

vinice-bricco-asili-barbaresco.pngStručná analýza:
Po mírné zimě následovalo brzké jaro, avšak s příchodem léta byla oblast Piemontu postižena silnými bouřkami s přívalovými dešti a krupobitím, které řádily zejména v okolí zóny Barolo. Kombinace vlhka a tepla zvýšila výskyt houbových onemocnění, kterými nejvíce utrpěla odrůda Dolcetto. Na podzim se počasí zlepšilo, což umožnilo odrůdám jako jsou Barbera a Nebbiolo v nejlepších polohách plně dozrát. Nejlépe je na tom Barbera d’Asti, jak vysvětluje Luca Currado, majitel a enolog v jedné osobě ve vinařství Vietti: „Je opravdu fantastická, díky vyšším teplotám v létě bez krupobití a deště, které zasáhly polovinu vinařské oblasti Alba. Má vynikající strukturu, vyvážený alkohol a šťavnatou ovocitost.“

Jižní a Střední Itálie: Abruzzy, Basilicata, Kalábrie, Kampánie, Emilia-Romagna, Lazio, Marche, Molise, Apulie, Sardinie, Sicílie, Umbria

Dobrá zpráva: Obtížné podmínky ve všech regionech kromě Sicílie.
Špatná zpráva: Nízké výnosy, všeobecně pod průměr, avšak záleží na specifickém regionu.
Slibný region: Sicílie
Problematické regiony: Plísňová onemocnění zasáhla několik oblastí, zejména regiony Emilia-Romagna, Lazio a Umbrie.

Vinice v oblasti SoaveStručná analýza:
Geografické a klimatické podmínky ve střední a jižní Itálii jsou individuální pro každou zónu, tudíž je obtížné zobecňovat tuto oblast jako celek. Všechny regiony zaznamenaly podobné potíže, se kterými se potýkal zbytek Itálie, avšak vinaři jsou všeobecně optimističtí.
Mírná zima a příznivé jaro umožnily nastartovat vegetativní cyklus s předstihem, avšak studené a mokré léto, houbová onemocnění, zejména peronospera a octová hniloba vyžadovaly zvýšenou péči ve vinici. Příznivé počasí v průběhu vinobraní umožnilo některým oblastem sklidit úspěch, zejména v regionu Marche s odrůdou Verdicchio, a v Apulii, kde vyniká Primitivo. Nejlepší výsledky zaznamenala Sicílie.

Toskánsko

Dobrá zpráva: Elegantní vína pro ty, kdo odvedli dobrou práci ve vinohradě (agrotechnika keřů, odlistění, zelená sklizeň, pečlivý výběr hroznů).
Špatná zpráva: Obtížný ročník pro bílé a časně zrající modré odrůdy. Nižší úroda než obvykle – cca o 20 %.
Slibné odrůdy: pozdně dozrávající Sangiovese, Cabernet Sauvignon a Petit Verdot. Vinobraní začalo 10. září (bílé odrůdy v Bolgheri) a pokračovalo 4.-10- září (Maremma a Bolgheri). 15. září (Montalcino) a 20. září (Chianti Classico) pro modré kultivary. Pečlivá probírka hroznů byla nutná, zejména v Montalcinu.
Problematické odrůdy: Bílé odrůdy a Merlot.

Stručná analýza:
Deště a teplo v létě drželo vinaře ve střehu, kteří museli pečlivě kontrolovat bujný růst a tlaky plísní a navíc čelit novému nebezpečí v podobě útoků asijské octomilné mouchy Drosophila suzukii. Srážky byly různé, například v zóně Chianti Classico poblíž Florencie pršelo méně než v jižní části Montalcina a v Bolgheri. Nejvýznamější producent v Montalcinu Biondi-Santi oznámil, že v letošním roce nebude vinifikovat žádné Brunello. Naopak vinařství Ornellaia je spokojené s výsledky, kde díky chladnému srpnovému počasí nemuselo při vinobraní použít chladicí vozy.

Zdroj: Winespectator.com

Olivový olej

olivovy-haj.pngJestliže byl ročník 2014 pro víno nepříznivý, pro olivový olej byl přímo katastrofální, a to nejen v Itálii, nýbrž v celém Středomoří.

Sklizeň oliv v Evropě byla letos tvrdě poznamenaná celou řadou nepříznivých faktorů, což podle agentury Associated Press všeobecně povede ke zvýšení cen olivových olejů. Evropská krize olivového oleje přichází v době, kdy se jižní státy Evropy snaží postavit na vlastní nohy a nastartovat ekonomický růst.

Důvodem pro obzvlášť nepříznivou sklizeň oliv v Evropě bylo napadení mouchou olivovou Bactrocera oleae a škůdcem Prays oleae, oba původem z Asie, a to v důsledku vysokých jarních teplot a velkých srážek během deštivého a chladného léta. Olivový olej reprezentuje velké výdělky pro klíčové země Evropy produkující olivový olej. Jsou to zejména Itálie, Francie, Španělsko, Portugalsko a Řecko, odkud pochází přibližně tři čtvrtiny světové produkce olivového oleje. Příjmy za export olivového oleje pro Evropskou unii v roce 2013 činily 1,8 miliardy eur, z čehož zboží v ceně 800 milionů dolarů mířilo na trh v USA.

V Itálii se očekává, že celostátní produkce olivového oleje poklesne o 35 procent. Velkoobchodní cena pro extra panenský olivový olej už vyskočila o více než 3 eura v porovnání s loňským rokem. „Je to nejhorší ročník v historii,“ sděluje agentuře AP Pietro Sandali, ředitel konsorcia pěstitelů oliv v Itálii (Consorzio Olivicolo Italiano).

Zdroj: International Business Times