
Umbrie nemá mnoho soupeřů mezi místy, jež dovedou překvapit, potěšit a upoutat návštěvníky svými historickými památkami, jaké nabízejí např. města Orvieto, Assisi, Spoleto, Todi a stovky dalších středověkých osad shlížejících z vrcholků kopců do malebně zvlněné krajiny. Ne náhodou se jí říká kraj sta měst a tisíce barev!
Torgiano – Città del Vino
Torgiano je první apelace Umbrie, která v roce 1968 získala označení DOC (Denominazione di Origine Controllata) a v roce 1990 byla její červená vína kategorie Riserva povýšena ještě do vyšší třídy – DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Město Torgiano rovněž každoročně pořádá jednu z nejvýznamnějších soutěží vín v Itálii: Banco d’Assaggio dei Vini d’Italia (B.A.V.I.).
Orvieto a další apelace v Umbrii
Nejnavštěvovanějším místem Umbrie je bezpochyby Orvieto, tyčící se na strmé skále z tufu, jehož dominantou je katedrála, kterou spisovatel a kritik umění z 19. století John Ruskin nazval „zebrou“ podle barvy její fasády. Orvieto je také název jednoho z nejvíce vyvážených vín z Itálie. Vyrábí se z odrůd Procanico, Grechetto, Verdello a dalších bílých kultivarů. Dnes přichází na trh převážně ve stylu secco (suché), avšak znovuzrození sladkých stylů Orvieta je na dobré cestě. Označují se vzestupně podle zvyšující se sladkosti abboccato, amabile a dolce.
Zóna Torgiano DOC zahrnuje vína Bianco, Rosato, Rosso, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Grigio, Pinot Nero, Riesling Italico a Spumante. Další DOC zóny Umbrie, které stojí za zmínku jsou Assisi, Colli Amerini, Colli del Trasimeno, Colli Martani a Montefalco, jehož renomé vzrůstá, díky sousedící zóně DOCG.
Slavné víno Umbrie – Montefalco Sagrantino DOCG
Největším hitem poslední doby však bezpochyby musí být Montefalco Sagrantino, které je považováno za vycházející hvězdu v elitním kruhu dlouhozrajících italských červených vín. Pochází z autochtonní odrůdy Sagrantino, která se pěstuje pouze v okolí města Montefalco, kde dává báječná vína bohaté struktury a neuvěřitelné životnosti, což přitahuje zvědavé oko mnohého milovníka vín z celého světa. Nemalou zásluhu na tom má slavný enolog, majitel vinařství Falesco, konzultant vinařství Còlpetrone a mnoha dalších – tzv. létající vinař Riccardo Cotarella. Jsme pyšní na to, že vám v našem e-shopu můžeme nabídnout jeho následující vína:
Montefalco Sagrantino DOCG
Montefalco Sagrantino „Gold“ DOCG
Passito Montefalco Sagrantino DOCG
Gastronomie Umbrie
Vepřové maso kraluje v místních kuchyních: pečené v troubě s aromatickými bylinkami, česnekem, divokým fenyklem a bobkovým listem tvoří součást všech místních hodů nebo rodinných slavností. „Porchetta“ – malé rožněné selátko – je tradiční pokrm, který se dle některých gastronomů-historiků zrodil právě v Umbrii. Oblast v okolí města Norcia je přísně vymezená pro přípravu horské suché šunky zvané Prosciutto di Norcia. Dalšími typicky selskými masnými produkty je coppa, corallina a mazzafegati.
Lesy v oblasti Valnerina, v kopcích mezi Spoletem a Trevi, či v okolí Martani a Subasio jsou vyhlášené černými lanýži – Tuber melanosporum. Bílé lanýže, typické pro Piemont jsou v Umbrii poměrně vzácné a vyskytují se pouze v okolí Orvieta a Gubbia od listopadu do března. Tradiční způsob podávání těchto delikates je buď v podobě omelety a míchaných vajíček nebo s typickými těstovinami tohoto kraje, jako jsou strangozzi, umbricelli, ciriole, bigoli a manfricoli. Avšak pozor! Pokud by se některému čtenáři zachtělo jít v Itálii na houby, musí si za poplatek zažádat o povolení místního úřadu než vyrazí do lesa, jinak by ho mohli pokutovat houbařští carabinieri!