Koncept Agriturismo

Koncept Agriturismo

Blíží se čas dovolených a tak si povězme něco o nejnovějším trendu jak strávit dovolenou (nejen) v Itálii. Agriturismo neboli hezky česky agroturistika je tak trochu jiná dovolená. Zatímco převážná většina turistů míří en masse na přeplněné pláže a do panelákových hotelů v přímořských letoviscích jižní Evropy kde převládá quasi-gastronomický sterilní „mainstream“ s provozovnami fast-food, pseudo-pizzeriemi a kebab-hausy, malé procento z nás již objevilo, že pár desítek kilometrů od pobřeží lze najít ráj na zemi spojený s eno-gastronomickými zážitky, na které budou účastníci dlouho vzpomínat.

Co je agriturismo?

Agriturismo Alice nelle vigne ve vinařství Bellenda, Benátsko Aby se ubytovací zařízení v Itálii mohlo označit jako agriturismo , musí se provozovatel kromě poskytování ubytovacích služeb navíc věnovat vedlejší činnosti v oblasti zemědělské produkce. Nejčastěji je to vinohradnictví a vinařství, ale také se může jednat o výrobu olivového oleje, balzámového octa, šunky, salámu, sýrů aj. V neposlední řadě se k tomuto způsobu jak trávit dovolenou v Itálii řadí také různá ubytovací centra a restaurační zařízení s výukou vaření, hledáním lanýžů a řízenými degustacemi vína, destilátů či olivových olejů. Ostatně předvádění kulinářského umění hostům s ochutnávkami regionálních specialit a aktivní účastí klientů spojenou s konzumací vlastnoručně vytvořených pokrmů jsou mnohdy součástí programů dovolených typu agriturismo , ke kterým se rovněž často připojuje i umění (kreslení, malování, keramika…) či sport (golf, tenis, jízda na koni…). Ubytování je obvykle nabízeno v bývalých panských usedlostech, na zámcích nebo zemědělských farmách uprostřed vinic či olivových hájů v nádherné kopcovité krajině italských regionů jako jsou např. Piemont, Toskánsko, Sicílie… a vůbec, po celé Itálii.

Kurzy kulinářského umění

Typické agriturismo na Sicílii V samotném Toskánsku dnes existuje přes sto soukromých rezidenčních škol s výukou italského kulinářského umění a řada dalších je roztroušena v sousední Umbrii a v ostatních regionech Itálie. Stávají se poslední dobou vyhledávanými místy jak trávit dovolenou v klidu a daleko od ruchu velkoměst a turistických středisek. Většina jich je zaměřena na anglicky mluvící klientelu, avšak některé z nich přivítaly za poslední desetiletí i první vlaštovky z České republiky. Z pestré nabídky lze takovou dovolenou „ušít na míru“ a přizpůsobit jakékoli peněžence: od přepychového kulinářského centra provozovaného potomky rodu De‘ Medici ve Florencii, které se zaměřuje na zámožné Američany, až po jednoduché selské usedlosti s tradiční domácí kuchyní paní domu.

Villa Valentina

Podívejme se na typický program jedné z rezidenčních škol nazvané Villa Valentina, která se nachází v kamenné vesničce Tavernelle ze 13. století uprostřed kopcovité krajiny zvané Lunigiana na hranicích tří provincií: Toskánsko, Ligurie a Emilia-Romagna. Majitelka Valentina Harris (roz. Sforza) je italo-anglického původu, autorkou 18 knih o italské kuchyni a známá osobnost z kulinářských seriálů televize BBC. Jejím obchodním partnerem je Dan Schickentanz, zvaný De Gustibus, artisan-baker a lektor v oboru pečení, který vlastní sérii vysoce kvalitních sandwich-barů a restaurantů v Londýně. Po dobu trvání šestidenního kurzu jim pomáhá 10-členný tým kuchařů, pomocníků, průvodců a bavičů. Areál „školy“ se skládá z přednáškového sálu, kuchyně, jídelny, baru a knihovny. K ubytování hostů slouží Palazzo, zaměstnanci pak bydlí v kamenné ville na spodním konci ulice zvané Borgo, kde nejezdí žádná auta a dveře domů se ani na noc nezamykají. Villa Valentina Typické agriturismo v Toskánsku nemá k dispozici televizory ani zde není signál mobilních telefonů (k těmto vymoženostem 20. století dobře poslouží jeden ze dvou barů ve vesnici). Valentina ve své výuce pokryje všechny aspekty italské kuchyně, od nákupu čerstvých surovin na místním trhu a u rybářů, přes přípravu antipasti , salátů, těstovin, rizot, hlavních chodů a dezertů, až po exkurze k výrobcům regionálních specialit a do místních vinařství. Kromě pekaře Dana, který účastníkům kurzu předvede přípravu chleba, pizzy či focaccie, sem občas přiletí na přednášku i londýnský restauratér Gennaro Contaldo nebo jeho protegé , populární televizní šéfkuchař Jamie Oliver. O zábavu kolem atraktivně prostřené tabule (každý den jinak) není vůbec nouze a všichni, jak hosté, tak zaměstnanci, jsou součástí jedné „velké šťastné rodiny“, která spolu prožije báječný týden plný eno-gastronomických zážitků.

Život v pomalém pruhu

Mnohá italská vinařství si během posledních desetiletí také vybudovala svá vlastní gastronomická zařízení s ubytovacím zázemím pro své klienty a hosty v tzv. slowfoodovém duchu, kde nabízejí vysokou gastronomii v podobě gastronomického menu s párováním každého pokrmu se specifickým vínem ze své produkce. Na téma Slow Food – gastronomické hnutí v Itálii – budeme pokračovat v některém dalším postu na tomto blogu někdy příště.