
Lidé se v Itálii stravují poněkud jinak, než jsme zvyklí u nás. Podívejme se tedy na tamní zvyklosti a faux-pas, kterých je nutné se vyvarovat, stolujeme-li společně v italské rodině nebo v restauraci.
Na severu Itálie a v Římě se do restaurací chodí častěji než na jihu, kde je situace trochu jiná. Zde rodiny žijí a bydlí zpravidla stále pohromadě dvě, tři generace a často v domácnostech vaří nejen manželka a mamma, ale i nonna čili babička. Ženy se zde obvykle místo pozdravu zdraví otázkou: „Co budeš dneska vařit?“ a lidé se velmi často vzájemně navštěvují s celými rodinami a společně hodují. Rodinné oslavy a církevní svátky se na jihu převážně slaví doma – a to dokonce několik dní.
Typické italské menu
Typické menu se v Itálii skládá z následujících chodů:
antipasti – variace studených předkrmů
primi piatti – teplé předkrmy, např. pasta, risotto, gnocchi apod.
secondi piatti – hlavní chod
contorni – přílohy
dolci – dezerty
Antipasti jsou studené předkrmy podávané buď jednotlivě nebo formou mísy či obloženého stolu, přičemž si každý naloží tolik, kolik hodlá sníst. Malá miska nebo nádobka na stole před každým stolovníkem není popelník, nýbrž slouží k tomu, aby se do ní nalil olivový olej a ten se vytírá čerstvým pečivem, jelikož Italové si zpravidla chléb máslem nemažou.
Poté co chod dojíme, neházíme papírový (nebo spíše lněný či bavlněný) ubrousek do talíře jak je zvykem v Česku. Ubrousek nám poslouží pro všechny chody a po jídle jej necháme složený nebo volně ležet na stole.
Hlavním chodem jsou secondi piatti. Ty jsou buď z ryb – secondi di pesce nebo z masa – secondi di carne. Přílohy nejsou v Itálii tak důležité jako u nás a Italové si k hlavnímu jídlu zpravidla dávají pouze míchaný salát, chléb anebo také vůbec nic. Na jídelních lístcích v restauracích lze sice spatřit patate fritte či patate arrosto aj. (fritované, restované nebo pečené brambory), polentu a verdure (různé druhy zeleniny), avšak s rýží a těstovinami jako přílohou se v Itálii nesetkáte.
Závěrem hostiny přijdou dezerty nebo ovoce. Na ovoce se ve společnosti použije příbor, kromě hroznů a třešní, které lze vzít do ruky.
A konečně přichází řada na kávu – caffè a digestivi . Espresso je v Itálii prostě caffè a není zde zvykem si po jídle dávat cappuccino – to se pije k snídani. Pokud byste přece jen do kávy chtěli trochu mléka, objednejte si caffè macchiato (espresso s malou dávkou mléka) nebo caffè con panna (nastavované espresso se šlehačkou). Caffè ristretto je pak malé, dvojnásobně koncentrované espresso a caffè corretto obsahuje destilát nebo likér, jako jsou například grappa či anýzovka.
Další tipy a čeho se vyvarovat