Slavnostní bublinky Prosecco

Slavnostní bublinky Prosecco

Doba adventní je již v plném swingu a čím jiným než šumivým vínem si připít během rychle se blížících svátků? Povězme si tedy něco o slavném sektu z Itálie, který se v poslední době stal jedním z nejpopulárnějších šumivých vín vůbec. Je to samozřejmě Prosecco.

Slavné šumivé víno

Prosecco (Prosecho, Prossecho, Prosec, Prossegk, Proseck, Prosseck, Prošek) má dlouhou historii a je původem z Istrie. Castellum Nobile Vinum Pucinum neboli Castello Prosecco poblíž stejnojmenné obce v provincii Terst, byl údajně kolébkou vína Pucino, předka dnešního Prosecca, o němž psal již Plinius starší ve své Naturalis Historia vydané v letech 77-79 našeho letopočtu. První písemná zmínka o změně jména pochází z roku 1593 z pera anglického gentlemana jménem Fynes Moryson, jenž během své návštěvy severní Itálie řadí „Prosecho z Histrie jako Pucinum z dob Plinia st.“ mezi nejslavnější vína Itálie – Lagrima di Christo, Vernaza di Cinqueterre, Muskadine di Montefiaschoni, Cecubum, Falernum, Prosecho di Histria . Dnešní název Prosecco poprvé zmiňuje Aureliano Acanti v roce 1754 v knize „Il Roccolo Ditirambo“ („…a nyní bych si rád smočil ret v tom Proseccu co má pěkný jablečný buket…“).

Nejlepší Prosecco: Conegliano a Valdobbiadene

Prosecco Víno Prosecco se vinifikuje ze stejnojmenné odrůdy (od roku 2009 však dle návrhu italského Ministerstva zemědělství a schválení EU se tento kultivar musí označovat jako Glera!) a jeho způsob výroby se postupně rozšířil z Furlanska a Benátska až do Dalmácie, přičemž hlavními provinciemi produkce jsou Benátky, Treviso, Belluno, Vicenza, Padova a Gorizia. Za nejlepší oblast produkce Prosecca se však považuje malebná kopcovitá krajina Benátska, která se rozkládá mezi městy Conegliano a Valdobbiadene, jež byla až do roku 2008 součástí celé zóny Prosecco DOC (Denominazione di Origine Controllata). Avšak počínaje ročníkem 2009 nesou vína z této relativně malé oblasti o 5647 hektarech, která byla nedávno navržena na seznam kulturního dědictví UNESCO, označení DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Konkrétně se jedná o vína vyrobená z hroznů, které mají svůj původ v následujících zónách produkce: Prosecco di Conegliano, Prosecco di Valdobbiadene a Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene, přičemž označení Prosecco DOC nesou všechna ostatní generická vína Prosecco původem z Benátska i Furlanska. V zónách Conegliano a Valdobbiadene hospodaří přes 150 vinohradníků a vinařů, které sdružuje konsorcium Consorzio di Tutela del Conegliano Valdobbiadene Prosecco. Na samé špičce pyramidy Prosecco v nadmořské výšce 330 m pak leží malá apelace Cartizze o rozloze 107 hektarů vinic, které se také přezdívá Prosecco Grand Cru. Legenda praví, že hrozny v Cartizze se tradičně sklízely jako poslední díky strmým svahům vinic, což prospělo vyzrávání hroznů, které pak měly vysokou cukernatost a dávaly vína vysoké kvality. Faktem je, že jeden hektar vinic zde stojí více než milion US dolarů!

Až do 60. let minulého století bylo populární Prosecco v polosladkém stylu, které se příliš nelišilo od piemontského Asti Spumante. Od té doby se však technologie neustále vylepšovaly a moderní Prosecco se dnes stalo vysoce kvalitním šumivým vínem, které se na trh uvádí převážně v suchém stylu Brut, popř. Extra Dry. Metoda Charmat (což je druhotná fermentace ve velkokapacitních nerezových nádobách a následné odstranění kvasničných kalů pod tlakem filtrací) probíhá stejně jako u našich sektů Bohemia Sekt a je nejčastějším způsobem výroby Prosecca – to je také nákladově nejvíce efektivní. Ovšem italské zákony DOC/DOCG povolují samozřejmě i klasickou metodu druhotné fermentace v láhvi – Metodo Classico.

Současnost a budoucnost: strmý vzestup

Vinohrady Prosecco Popularita sektů Prosecco dramaticky stoupá, a to nejen v Itálii, ale také na trzích USA, Velké Británie a Německa. Celkově je zaznamenán neuvěřitelný růst geometrickou řadou díky jeho výkonu kvalita/cena. Zatímco Oxford Companion to Wine Jancis Robinsonové vydán v roce 2006 uvádí průměrnou produkci jako 28 milionů lahví Prosecca ročně, o tři roky později to bylo 150 milionů lahví, v roce 2011 dosáhla roční produkce již téměř dvojnásobku tohoto množství, ročník 2012 překonal celkovou produkci vín ze Champagne (ta činí okolo 320 milionů lahví ročně) a letos se odhaduje závratných čtyři sta milionů lahví!

Prosecco se s oblibou konzumuje jako aperitiv, avšak stejně jako Champagne se hodí pro každou příležitost a k snoubení s různými pokrmy. Doporučená teplota podávání je 6-8 °C.

VinoDoc.cz má v nabídce následují vína Prosecco.