Příběh „Brunello di Montalcino“

Příběh „Brunello di Montalcino“

Slavné Brunello di Montalcino bezpochyby vděčí za svůj vznik chemikovi a lékárníkovi jménem Clemente Santi, který pocházel z vlivné toskánské rodiny. Jeho dědeček, Giorgio Santi (1746–1822), patřil v té době k nejvýznamnějším italským přírodovědcům. V roce 1869 Clemente Santi získal na Všeobecné světové výstavě v Paříži diplom za výběrové červené víno „Brunello“ 1865, avšak svoji první cenu zde obdržel již v roce 1867 za „Moscadello di Montalcino“. Jeho dcera Caterina se provdala za florentského šlechtice, doktora Jacopa Biondiho, a jejich děti, Paolina a Ferruccio, poté na počest svého dědečka Clementa spojili příjmení obou rodů na Biondi Santi.

Počátek legendy

Cypřišová alej k Tenutal il GreppoMladý Ferruccio, jehož mnozí považují za tvůrce moderního Brunella, pokračoval ve šlépějích svého dědečka, vystudoval enologii a na univerzitě v Padově získal doktorát. Koncem 19. století zdědil rodinnou usedlost Il Greppo s přilehlými vinicemi na okraji obce Montalcino, kde vyselektoval jen ty nejlepší klony odrůdy Sangiovese, které naštěpoval na americké podnože po útoku révokazem. Jednalo se exkluzivně o autochtonní Sangiovese Grosso, rovněž nazývané Brunello, což v místním dialektu znamená něco jako „krásně temný“. Svá vína vyráběl pouze ze 100 % této odrůdy a nechával je vyzrávat přes deset let ve velkých sudech ze slavonského dubu, které se v italštině nazývají botti . Aniž si to v té době uvědomil, Ferruccio Biondi Santi započal novou éru v produkci italských vín. Jméno Biondi Santi je dnes synonymní s vínem Brunello a obcí Montalcino, zejména díky 100 let starým ročníkům Brunella (ta se každých 20 let přezátkovávají), které ukázaly světu v roce 1998 jakou životaschopnost vína Brunello di Montalcino z vinařství rodiny Biondi Santi mají.

Vinice Montalcino Ferrucciův syn Tancredi pokračoval v rodinné tradici, stejně tak jako jeho vnuk, letos zesnulý Franco, který se dožil 91 let. Oba získali doktorát na univerzitě ve Florencii a diplom enologie z Conegliana. V roce 1944 Tancredi a Franco zazdili před postupující frontou stovky vzácných archivních vín, která před koncem 19. století vytvořil Ferruccio Biondi Santi, z obavy před jejich zničením. Jak sám Franco Biondi Santi řekl novinářům při výše zmíněné famózní degustaci: „Kdybychom o tyto skvostné Riservy přišli, nikdy bychom nemohli světu dokázat, jaké pozoruhodné dlouhověkosti se naše Brunella mohou dožít.“ Rodina Biondi Santi zůstala až do období po 2. světové válce jediným komerčním vinařstvím v Montalcinu, jejichž doposud „deklarovanými“ ročníky byly 1888, 1891, 1925 a 1945. Dnes vinařství Biondi Santi vede Francova vdova Maria Flora a jejich děti Alessandra a Jacopo s vnoučaty.

Uplynulé tři dekády: exponenciální růst

Alessandra Biondi Santi Prestiž a vysoké ceny obdržené za svá vína, kterým se Tenuta Il Greppo rodiny Biondi Santi zpočátku těšila, postupem času nalákaly do Montalcina mnoho zlatokopů. Ještě v 60. letech minulého století však byla tato ospalá vesnička jednou z nejchudších v jižním Toskánsku, s prašnými cestami a neexistující infrastrukturou. Okolo roku 1960 zde působilo komerčně pouhých 11 vinařství, jejichž vína ve světě doposud ještě nikdo neobjevil. V roce 1970 jich bylo již 25 a vše se poté mělo změnit až koncem 70. let s příchodem dvou newyorských obchodníků italského původu, kteří si vydělali miliony dolarů dovozem levných vín Lambrusco do USA. Bratři John a Harry Mariani investovali do usedlosti Castello Banfi, pro kterou najali piemontského enologa jménem Ezio Rivella, a zbytek, jak se říká, je již historií. Původní záměr, který bratři Mariani měli, bylo věnovat se především odrůdě Moscadello a uvádět na trh maximálně 100 000 lahví Brunella ročně. Dnes však roční produkce pro Castello Banfi činí více než milion lahví Brunella di Montalcino a dalších 12 milionů lahví ostatních značek a poptávka stále převyšuje nabídku. V Montalcinu nyní působí více než 260 vinařství, v neposlední řadě také slavné rodiny Antinori a Gaja. Dnes tuto věhlasnou vinařskou obec s její středověkou pevností na vrcholu kopce navštíví ročně přes milion turistů, převážně z USA a Japonska, a její zrekonstruované kamenné domy vykazují prosperitu. Montalcino skýtá ideální image pro mnohého turistu, který si vybere Toskánsko jako destinaci pro svoji dovolenou. Kouzelná, mírně zvlněná kopcovitá krajina, kde na každém druhém kopci stojí opevněná tvrz, hrad nebo zřícenina, a nekonečné vinohrady, které střídají cypřišová stromořadí a olivové háje, je perfektním místem pro nový typ dovolené zvané agriturismo . Ale o tom zase někdy příště…