Sicílie – ostrov vína

Sicílie - ostrov vína

Největší ostrov Středomoří získal své jméno od prapůvodních obyvatel – domorodých kmenů Sicani a Siculi. V 11. století před Kristem jej osídlili Féničané, kteří přicestovali ze severní Afriky, a jako zkušení zemědělci se bez otálení začali věnovat i vinohradnictví. Od dob antických se zde vystřídaly další kultury, mezi nimi řecká, římská, arabská, normanská a španělská, které zde všechny zanechaly své stopy a tak se nelze divit, že je dnešní Sicílie směsicí všech těchto civilizací, které zde postupem času splynuly v jedné osobité fúzi.  

Příznivé podnebí, jedinečné odrůdy

Sicílie má velmi příznivé podmínky pro pěstování révy vinné: léta jsou horká s velmi nízkými srážkami a vinice se nacházejí v relativně vysokých nadmořských výškách s markantními teplotními rozdíly mezi dnem a nocí. Nejpěstovanější modrou odrůdou je Nero d’Avola, v oblasti Etny pak Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio, zatímco z bílých autochtonních odrůd převládají Grillo, Carricante, Catarrato a Insolia. z mezinárodních odrůd jsou nejpopulárnější Syrah, Merlot, Chardonnay a Cabernet Sauvignon.

Syrakusy - Ortigia. (V roce 2005 bylo díky své nekropoli zapsáno na seznam dědictví UNESCO. Část města leží na pobřeží a část na ostrůvku Ortigia.)Velké dilema sicilských vinařů v současné době je otázka zda si dobýt reputaci na trhu s vínem tzv. „mezinárodními“ odrůdami anebo si vytvořit image svými jedinečnými autochtonními kultivary. Zatímco na světové vinařské scéně nadále exceluje Chardonnay a Cabernet Sauvignon, sicilští vinohradníci a vinaři se stále snaží porozumět tomu, jak se chovají v kupážích s domorodými odrůdami a jak se projevují v různých oblastech ostrova. Asambláž typického Nero d’Avola s Cabernetem nebo Merlotem nemusí být vždy úspěšná. Naopak kupáž odrůd Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio, která v DOC známé sopky vytváří červené Etna Rosso, je vynikající, zatímco Frappato a Calabrese dávají první DOCG víno Sicílie – Cerasuolo di Vittoria. Malvasia, Zibibbo a Moscato di Pantelleria, jsou populární odrůdy ostrovů Lipari a Eolie, kde dávají především sladké koncentrované passito. 

Ostrov progresivních vinařů

Ačkoliv je Sicílie oddělená od italské pevniny pouze úzkým Messinským průlivem, je zcela odlišná od ostatních oblastí jihu. Je to region, který se posunul kupředu obrovským tempem za posledních 25 let. Potenciál tohoto enigmatického ostrova je totiž skutečně obrovský a to nezůstává obchodníkům s vínem, jejich zákazníkům a vinným nadšencům ze všech koutů světa utajeno.

Sicilská vinařství v nabídce naší on-line vinotéky

Cantine Pellegrino jedno z mála vinařství 19. století, které je stále rodinný podnik
V roce 1880 Paolo Pellegrino založil vinařství v centru města Marsala provincie Trapani v západní části ostrova, kde se věnoval produkci slavného vína Marsala. Je jedinou rodinnou velkofirmou, která má v současné době za cíl uspokojit rostoucí světovou poptávku po tomto unikátním nápoji s tradicí, která vznikla již v 18. století. V průběhu let se vinařství rozšířilo o významnou produkci nedolihovaných vín, které lahvuje pod etiketou Duca di Castelmonte. na trh dává 40 různých výrobků, včetně Marsaly a sladkých vín Passito di Pantelleria.

Sopka Etna k vinařům hospodařícím na jejím úpatí (jako např. Cottanera) v noci doslova 'promlouvá' a celá její vinařská zóna je považována za tzv. 'ostrov na ostrově'. Cottanera inovace, které respektují tradice
Jméno tohoto rodinného vinařského podniku je odvozeno od starobylého města, které se kdysi rozkládalo podél jeho vinic. Založili je v roce 1990 bratři Guglielmo a Enzo Cambria jako pokračování vinařství, které v 60. letech minulého století započal jejich otec Francesco. 55 ha vinic se nachází v okolí obce Iannazzo poblíž Castiglione di Sicilia na severním úpatí Etny v nadmořské výšce 700 metrů, v nichž veškeré vinohradnické práce provádí tým 25 žen v čele s matriarchou rodiny Cambria, kterou je Guglielmova vdova – mamma Cambria se svou dcerou Mariangelou. Nesmíme však opominout ani bratry Mariangely – Emanuela a Francesca, přičemž posledně jmenovaný je hlavním enologem vinařství, a strýce Enza. Vína značky Cottanera pocházejí z divokého horského prostředí a extrémních přírodních podmínek, které se vyznačují markantním minerálním charakterem, tolik typickým pro vína z Etny.

Donnafugata1.jpg Donnafugata „prchající žena“ (Gepard – Viscontiho film podle Lampedusova románu) Dobrodružství stejnojmenného vinařství začalo, když si velevážený Giacomo Rallo (viz foto) s chotí Gabriellou (dříve slavná rodinná firma Rallo, výrobci likérového vína Marsala s 150letou tradicí) v roce 1983 založili svůj vlastní podnik Donnafugata ve městě Marsala s vinicemi v oblasti Contessa Entellina a začali se věnovat výhradně nefortifikovaným vínům. v roce 1989 rodina Rallo rozšířila své aktivity na ostrov Pantelleria, ležící poblíž tuniského pobřeží, kde se pěstuje především odrůda Muškát alexandrijský místně zvaná Zibibbo, která sem byla dovezena z poloostrova Capo Zebib (Zebib či Zibibb v arabštině údajně znamená „rozinka“). Pěstuje se na keři podobném ptačímu hnízdu velmi nízko při zemi (na tomto středozemním ostrově je velmi větrno) a produkuje se z něj famózní víno passito s názvem Ben Ryé, což v arabštině znamená „Syn větru“. Dnes jsou v čele vinařství Donnafugata dynamické rodiny dětí zakladatelů, a to syna Antonia a dcery José, kteří je začlenili mezi elitu moderního sicilského vinařství a vinohradnictví.