
Největší ostrov Středomoří získal své jméno od prapůvodních obyvatel – domorodých kmenů Sicani a Siculi. V 11. století před Kristem jej osídlili Féničané, kteří přicestovali ze severní Afriky, a jako zkušení zemědělci se bez otálení začali věnovat i vinohradnictví. Od dob antických se zde vystřídaly další kultury, mezi nimi řecká, římská, arabská, normanská a španělská, které zde všechny zanechaly své stopy a tak se nelze divit, že je dnešní Sicílie směsicí všech těchto civilizací, které zde postupem času splynuly v jedné osobité fúzi.
Příznivé podnebí, jedinečné odrůdy
Sicílie má velmi příznivé podmínky pro pěstování révy vinné: léta jsou horká s velmi nízkými srážkami a vinice se nacházejí v relativně vysokých nadmořských výškách s markantními teplotními rozdíly mezi dnem a nocí. Nejpěstovanější modrou odrůdou je Nero d’Avola, v oblasti Etny pak Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio, zatímco z bílých autochtonních odrůd převládají Grillo, Carricante, Catarrato a Insolia. z mezinárodních odrůd jsou nejpopulárnější Syrah, Merlot, Chardonnay a Cabernet Sauvignon.
Ostrov progresivních vinařů
Ačkoliv je Sicílie oddělená od italské pevniny pouze úzkým Messinským průlivem, je zcela odlišná od ostatních oblastí jihu. Je to region, který se posunul kupředu obrovským tempem za posledních 25 let. Potenciál tohoto enigmatického ostrova je totiž skutečně obrovský a to nezůstává obchodníkům s vínem, jejich zákazníkům a vinným nadšencům ze všech koutů světa utajeno.
Sicilská vinařství v nabídce naší on-line vinotéky
Cantine Pellegrino – jedno z mála vinařství 19. století, které je stále rodinný podnik
V roce 1880 Paolo Pellegrino založil vinařství v centru města Marsala provincie Trapani v západní části ostrova, kde se věnoval produkci slavného vína Marsala. Je jedinou rodinnou velkofirmou, která má v současné době za cíl uspokojit rostoucí světovou poptávku po tomto unikátním nápoji s tradicí, která vznikla již v 18. století. V průběhu let se vinařství rozšířilo o významnou produkci nedolihovaných vín, které lahvuje pod etiketou Duca di Castelmonte. na trh dává 40 různých výrobků, včetně Marsaly a sladkých vín Passito di Pantelleria.
Jméno tohoto rodinného vinařského podniku je odvozeno od starobylého města, které se kdysi rozkládalo podél jeho vinic. Založili je v roce 1990 bratři Guglielmo a Enzo Cambria jako pokračování vinařství, které v 60. letech minulého století započal jejich otec Francesco. 55 ha vinic se nachází v okolí obce Iannazzo poblíž Castiglione di Sicilia na severním úpatí Etny v nadmořské výšce 700 metrů, v nichž veškeré vinohradnické práce provádí tým 25 žen v čele s matriarchou rodiny Cambria, kterou je Guglielmova vdova – mamma Cambria se svou dcerou Mariangelou. Nesmíme však opominout ani bratry Mariangely – Emanuela a Francesca, přičemž posledně jmenovaný je hlavním enologem vinařství, a strýce Enza. Vína značky Cottanera pocházejí z divokého horského prostředí a extrémních přírodních podmínek, které se vyznačují markantním minerálním charakterem, tolik typickým pro vína z Etny.