Risotto Primavera

V jarním italském jídelníčku dozajista nesmí chybět právě Risotto Primavera, nebo-li „jarní risotto“. Tento pokrm hýří svěží zeleninou a zajímavou chutí podle Vámi zvolených surovin. Ucelený a jednotný recept na toto risotto vlastně úplně neexistuje, můžete použít například hrášek, mrkev, chřest, cuketu apod. Prostě jakoukoliv zeleninu. Nejčastěji, ale najdete recept právě s hráškem a mladou mrkvičkou. Samozřejmě nesmí chybět dobrý parmazán a extra panenský olivový olej, který se u tohoto receptu používá jak do základu tak pár kapek na zakápnutí a zvýraznění chuti hotového pokrmu. Pro tento recept jsem tedy zvolila olej s tóny bylinek a pepře – Extra panenská olivový olej Equilibrato Chianti Classico DOP 2015.

Ingredience pro 4 osoby:

  • 250 g mraženého hrášku
  • 2 šalotky, najemno nakrájené
  • 1 malý stroužek česneku, prolisovaný
  • cca 4 středně velké oloupané mrkve, nakrájené na malé kostičky
  • cca 1 litr zeleninového vývaru
  • extra panenský olivový olej
  • máslo
  • 300 g italské kulatozrnné rýže  Arborio
  • 100 ml suchého bílého vína
  • cca 100 g jemně strouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • čerstvou nasekanou petrželku

Nejprve si na trošce olivového oleje zpěníme šalotku, poté přidáme rýži a necháme zesklovatět. Nyní přidáme česnek, minutu za stálého míchání necháme rozvonět a přilijeme víno. Pár minut za stálého míchání necháme víno pěkně odpařit. Po troškách přiléváme horký vývar a občas promícháme. Tato fáze by měla trvat cca 10 minut, kdy rýže měkne a hlavně vsakuje vývar, vždy je tedy nutné přilévat ho pouze po troškách podle potřeby.

Přidáme mrkev a hrášek. Promícháme a podle potřeby přiléváme vývar. Cca za dalších deset minut by všechny suroviny měly být krásně měkké, ale ne rozvařené a tekutina téměř vyvařená. V této chvíli risotto vypneme, vmícháme kousek másla a strouhaný parmazán. Vznikne krásně krémové risotto, které už jen dochutíme pepřem, petrželkou a kapkou dobrého olivového oleje.

A jakým vínem tento delikátní pokrm doplnit? Doporučujeme třeba příjemné bílé víno Bianco Sicilia „Barbazzale“ IGT 2014 pocházející z vinic vysazených na sopce Etně. Díky unikátním podmínkám a vulkanické půdě má víno příjemnou svěží kyselinku a výraznou mineralitu v dochuti.

Dobrou chuť!

Napsat komentář